Gurmánfest Bratislava 2012 (+fotogaléria)

Cez víkend som sa bol pozrieť na festival jedla v Medickej záhrade v Bratislave. Horúci deň, pestrá zmeska stánkov, ale aj prach a plastové taniere.

Minulý rok som na tomto festivale nebol, takže nemôžem hodnotiť fakt, či niektorá reštaurácia ponúkala opäť rovnaké jedlá alebo nie. Ak sa to náhodou stalo, potom je to určite mínus, pretože dosť ľudí navštevuje festivaly pravidelne a kvôli originálnym jedlám. Čo je aj základná myšlienka festivalu.

Na festival som sa bol pozrieť v sobotu o 16:00. Urobil som výnimku a chcel som vidieť, ako bude fungovať počas väčšieho návalu ľudí, pretože po ostatné razy som bol na festivaloch vždy v piatok.

Základné veci fungovali ako predtým, mohli ste si kúpiť gurmány a za ne potom nakupovať v stánkoch jedlá. Za 12€ bolo 10 gurmánov, za 6€ ste dostali 5 gurmánov. Pri predajnom mieste nebola tlačenica, všetko išlo hladko. Horšie to už bolo v uličkách pri stánkoch, občas sa pri nich nedalo prejsť.

Prvé kolečko

...niektore aj na vysokej úrovni

Na začiatku som si obehol celý areál a trochu sa rozkukal. Všimol som si hneď niekoľko vecí, ktoré udreli do očí. Veľa stánkov malo vlastné tematické sedenie. Podaktoré naozaj na veľmi slušnej úrovni. Keď si už dali tú námahu, aby festival vyzeral hoch, prečo sa do pekla všetko servírovalo umelej hmote? Rovnaká problém s príbormi. Jediné, čo sa dalo požičať, boli poháre na víno.

Ďalšia vec, ktoru som si všimol, bola absolútna prevaha grilovaného mäsa, väčšinou bravčovej panenky. Iste, grilovačka patrí k letu, ale myslím, že som bol v Medickej a nie na Griliáde v Bystrici. Grilovanie ma obťažovalo aj iným spôsobom. Všadeprítomný dym sa miešal s prachom (zrejme prekliatie festivalu už od prvého ročníka na nábreží). Do toho sa pridali kvety padajúce pri závanoch vetra zo stromov, výsledok nebolo príjemné mať v tvári alebo jedle.

Bol tu aj šiator Coca-Cola, kde sa predávali nielen nápoje, ale aj grilované jedlo. Jediné šťastie, že celý stan bol viacmenej ohradený, takže až tak nekričal. Chvalabohu. Čo sa kávy týka, zahliadol som iba stánok s kapslovou kávou Cremeso. Prekvalilo ma, že na festivale bol stánok s porcelánom a riadmi. Bolo tu tiež veľa stánkov s vínom a pár ponúkalo aj delikatesy typu džemy a nakladanú zeleninu.

Popri reštauráciách tu bolo pomerne hojne iných atrakcii. Napríklad pri fontáne malý „farmársky“ trh. A v ňom Fytosal, Mak z Jarnej, syry z Kožieho vŕšku, od pána Hiadlovského a z Milktrade. Ďalší stánok boli domáce koláče z Home Bakery a rôzne údeniny, ktoré na úpeku nevyzerali dobre. Farmárskym trhom sekundovali tri tematické stany, kde sa robili ukážky varenia a pečenia. Páčilo sa mi, že stany boli komorne malé, takže každý mohol vidieť, čo sa deje pred ním. Program sa v jednotlivých stanoch striedal, bolo z čoho vyberať.

Ukážky cukrárstva a pekárstva

Festival obehnutý, idem ochutnávať

Vopred som vylúčil stejky, spomínanú bravčovú panenku a obligátne halušky pre turistickú časť návštevníkov. Začal som v Amade Château. Mali studenú jahodovú polievku s estragónom a husacou terinou. Studená polievka v horúci letný deň je fajn. Ale estragón asi prebili jahody. Terinu som nepochopil. V studenej polievke bola tuhá, takže jediná možnosť bola odkusovať si z nej. Tuk mám rád a v hojnom množstve, ale toto naozaj spolu nefungovalo. Ak by bola terina preliata jahodami, potom by to možno fungovalo.

Jahodová polievka s estragónom a husacou terinou

Ako ďalší stánok som si vybral Hotel Sheraton a ich jahňacie kotlety. Mali problém s elektrikou, tak mi povedali, nech sa zastavím o 15 minút. Potom to bolo ďalších 15 minút, takže som sa popozeral po niečom inom.

Bolo tu aj Fou Zoo. Bol som zvedavý, ako zvládnu varenie nadivoko. Ako jedna z mála reštaurácii sa nedalo prizerať kuchárom na prsty, boli schovaní vzadu. Jedine Tomáš Lysý vonku griloval mäso. Ochutnal som šalát z kačacích stehien s melónom a kešu orieškami. Svieže aj vďaka lístkom mäty, akurát dochutené, ideálne na takýto horúci deň. Ako druhé som ochutnal tigrie krevety vo wasabi omáčke posypané čiernym sézamom. Krevety boli výborné, ale neviem, či bolo wasabi zamýšlané len kvôli farbe. Chuťovo sa totiž v jedle vôbec neprejavilo. V každom prípade vydarená návšteva. A keď si mám opäť spomenúť na umelé riady, tak taniere vo Fou Zoo mali aspoň kompostovatelné.

Šalát z chrumkavých kačacích stehien s melónom a kešu orieškami

Fajn, polievku, šalát a mäso mám za sebou, rozhliadam sa po dezertoch. Zabrúsil som do „farmárskej“ časti, do stánku s domácimi koláčmi. Vybral som si jahodový koláč s mrveničkou. Statočný kus chutil naozaj ako by som si ho sám doma upiekol, kopec jahôd, výborné.

Domáce koláče z Home Bakery

Zostali mi ešte posledné gurmány, tak reku skúsim predsalen niečo tradičné. V Troch Studničkách som si dal čučoriedkový piroh. Tu naplno vynikli plastové riady. Horúca omáčka v tácke sa nedala udržať v ruke, a keďže naokolo nebol voľný stôl, dobojoval som to prehadzovaním z ruky do ruky.

Pestrý program, len tie detaily

Páčilo sa mi, že festival mal pomerne široký záber. Od reštaurácii, cez kurzy varenia až po pozahrnutie myšlienky farmárskych trhov. Káva mi nechýbala a atmosféru dobre dopĺňalo množstvo vína a čapované pivo. Výber reštaurácii bol v poriadku, ak ste boli s deťmi, boli tu aj francúzske palacinky, takže naozaj bolo z čoho vyberať. Problém mali možno pravidelní návštevníci festivalov a náročnejší, zaujímavé špeciality sa tento rok hľadali o niečo ťažšie.

Riady a príbory som už spomínal dosť. Okrem nich mi vadilo hluché nealko, ale to som našťastie vyriešil vlastným „hasiacim prístrojom“, teda fľašou s vodou. Či pôjdem aj na budúci rok? Neviem. Ak áno, tak už nie kvôli jedlu, ale kvôli stretnutiam s priateľmi.

Najlepšie hodnotím snahu naučiť ľudí niečo nové a tiež výber stánkov vo farmárskej časti. Takéto podujatie určite má svoj význam, ale nadobúdam pocit, že je skôr pre širšie masy než pre fajnšmekrov. Festival v Medickej tú masovosť udržal chvalabohu v rozumnej hranici.

Boli ste? A čo ste ochutnali? Napíšte do komentárov.

Fotogaléria

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (14)

  1. „Prekvalilo ma, že na festivale bol stánok s porcelánom a riadmi.“

    Náhodou, podľa mňa je to celkom logické a predvídavé. Pokiaľ je niekto tak cimprlich (fajnovka, snob, …), že mu vadí umelý riad, môže si kúpiť taniere a príbory a vychutnávať gurmánske špeciality z porcelánu.

    :D

  2. Bola som v nedeľu, trio exkluzívnych reštaurácií (Le Monde, Fou Zoo a UFO) sa striedalo v stánku po dňoch, na nedeľu vyšlo UFO – grilované krevety síce boli servírované na plaste, ale vyzeralo to na pohľad ako exkluzívny porcelán (podobne to mali viaceré reštaurácie).
    Najviac nám chutilo v Reštaurácii Skalnaté pleso a asi právom, v nedeľu sa stala top reštauráciou dňa (predjedlo, lososa bryndzovým mousse a medovou paprikou som si dala 2x ;)) Koláč s lesným ovocím bol asi najväčší zo všetkých dezertov, čo som tam za deň videla.
    Negatívom bolo aj v článku spomínané nealko, ale na to chodíme vyzbrojení fľašou vody. Našťastie.

  3. Ja som bola pozriet v nedeľu a uz bolo cítiť že idu tretí deň za sebou. Tiež som si všimla, že všade sama panenka a v podstate ma na feste nič neohúrilo, tak som okrem ochutnávok odchádzala aj so sušenými paradajkami a višňovým džemom;) Minulý rok som tam strávila všetky 3 dni a ponuka jedál sa mi zdala omnoho zaujimavejšia.

  4. Zuzana Nosková

    Nemyslím, že ak človeku vadia plastové taniere – príbory, tak je fajnovka či snob. Je predsa potrebné udržať nejaký štandard. Pri akcii akou je Gurmán Fest určite. Aj termo taniere sú určitým riešením. Mne osobne by umelé taniere až tak nevadili (teda podľa toho, čo by sa na nich servírovalo), ale príbory áno. Hoci nemám problém ich použiť. Toto som napr. „kvitovala“ na Slovak Food Festival na Bratisl.hrade, že na zálohu požičiavali príbory antikorové. Tento rok som v Medickej nebola, avšak s grilovaným mäsom v tom horku by u mňa nepochodili. Koľko ľudí toľko chutí :-)

  5. Ja som bola tento rok trošku z výberu jedál na tomto festivale sklamaná. Očakávala som trošku pestrejší výber a presne ako píšeš nie grilované mäso na x spôsobov. Čo sa týka hotela 3 studničky a ich pirohov, tieto majú na gurmán festivale v ponuke už asi 3 roky. Bohužiaľ tento rok boli najhoršie. Neviem, či sa práve mne ušiel ten najsuchší a najtvrdší, ale bola som sklamaná :-( a bohužiaľ ani čučoriedkovú omáčku som nedostala, len trochu rozpusteného masla.

  6. Tento rok som nemohol prist, ale zda sa same opakovanie, aj teraz platilo, ze pri kupe gurmanov si kupujete xy krat vstup ?
    Akcia dobra pre tych co nevedia/nemozu varit, resp. vyskusat zariadenie a ak sa mi pacilo, ist ako host na klasicku veceru.
    Na takejto akcii sa o gurmanskom zazitku neda vobec uvazovat (chyba adekvatene prostredie), ale slovaci vo vacsine nie su narocni zakaznici…

    1. Pri opakovanom kupeni 10-kuponovej knizky si uz tie 2 eura platit nemusel.

  7. tak ja som zacal najprv hamburgerom u El Gaucha – studena zemla, maso dobre, kapusta, horcica, kecup, dostanem taky aj u nich? prislo mi to trochu jak ciganska na jarmoku > http://instagr.am/p/L7n–bkWEc/ a burger > http://instagr.am/p/L7p7KzEWE5/ , potom som vo fou zoo skusil vyssie spomenuty salat, no mna neoslovil, mne dali iba matu zo zeleho, dva-tri sliziky masa, no neviem.. este celkom dobre vyzeral tento spanielsky stanok http://instagr.am/p/L7pM7gkWEt/
    co ma potesilo boli farmarske trhy, kde sme kupili domacu klobasku a slaninku…
    no vrchol festivalu bolo pre mna, bohuzial, dobre vychladene capovane pivko do plastaka:]

    myslim si, ze foodfestival by mal byt o prezentacii restauracii, nie o biznise, no podla mojho nazoru, to niektore podniky nepochopili – za 10 gurmanov (12€) som si kupil dve degustacne porcie a pivo…

    1. Ze budem taky smely, ale ten kecup a horcicu si pred kupou nevidel? Beriem to tak, ze si od fachu, tak si hadam vies niektore veci predstavit, ako budu chutit. A vdaka tomu sa nasledne vyhnes sklamaniu…

    2. no dosiel som k stanku, pozrel som, vidim majitel el gaucha griluje v ponuke vidim burger tak som si ho dal, no zistil som, ze tam kapustu naklada, az ked mi ho skladal… som myslel, ze to je nejaka blba priloha alebo co:]

  8. Moj celkovy dojem bol relativne dobry, az na par nedostatkov.
    Ja si myslim, ze pytat 5 – 7 kuponov (6 – 8,40 eur) za miniaturnu vzorku jedla je drzost. O podavani na plaste/papieri nehovoriac. Aj ked kvalita napr. Fou Zoo bola naozaj vyborna. Restauracie namiesto toho, aby sa prisli prezentovat a robit si reklamu, prisli, zda sa, zarobit.
    Na tie jahnacie kotlety som si ja pockala, namiesto 15 minut to bolo tusim 40 min. Chutovo boli celkom dobre, ale boli privelmi prepecene – normalne maju byt vo vnutri ruzove – a tak boli velmi tuhe. Sheraton mal pekne vyzdobene stolovanie, ale taniere papierove a stoly tak spinave ako v stanicnej na stojaka.
    Vsimla som si, ze v peruanskej restauracii ponukali ku grilovanym klobaskam slovensku horcicu, takze som ich radsej vynechala :)
    V Skole varenia som sa sice naucila varit mäso sposobom Sous Vide, sklamanim bolo to, ze v skole neboli dostatocne pripraveni. Nemali ani jednu lyzicu, takze chef strcil do omacky prst, aby ju mohol ochutnat. No a omacku robil z kondenzovaneho mlieka, lebo nemali smotanu.
    V La Patisserie som sa konecne naucila robit makovu strudlu. Robila ju pani z „Maku z Jarnej“. Ponukali ju aj v ich stanku na malom farmarskom trhu a bola naozaj vynikajuca.
    No ale vrcholom vsetkeho bol moderator „Junior“, ktory moderoval predstavenie michelinskeho japonskeho chefa Ichiro Kubota. Japonec bol uzasny, ako to pripravoval (baklazanovy salat s kacicou) a komentoval a do detailov vsetko vysvetloval, dokonca udaval percentualny obsah solnych roztokov, v ktorych macal baklazan, alebo presne vysvetlil, ako pripravuje vyvar. Aj tu som sa nieco naucila. Bohuzial „Junior“ sa zmohol len na chaby preklad a trapne vtipky. A tym cele predstaenie pokazil. Moderator rozumejuci gastronomii by urcite nebol od veci.

  9. ja som bol na foode na hrade,ale pocity mam zmiesane.oni uz aj tak mini porcie kazdym rokom zmensuju,kotletku som dostal vlaznu a suchu za 5 gurmanov-co je predrazenych 6€.este som ochutnal chlili v studenej placke.zbytok gurmanov som pominal za piva pri sledovani live show.

  10. Z môjho pohľadu to bolo rovnaké ako min. rok, nevidím v tom žiadny mínus. Najlepšie mäsko bolo práve z grilovacej zóny Coca-Cola! A údeniny pri fontáne boli naozaj kvalitné a chutné. Kiež by sa také dali kúpiť aj mimo takéto akcie :(

  11. coca cola na gurman feste je uplna tragedia.

    v kazdom pripade, vynikajuce syry Hiadlovského boli zas skvela pridana hodnota – par tyzdnov na to sme sa vybrali priamo na farmu do Slovenskej Lupce, a dostali sme nielen uzasne syry, ale aj krasnu prehliadku od pana majitela

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.