Kraków, priateľský k turistom

Chłopskie Jadło

Chłopskie JadłoVyhladnutí sme tentokrát zamierili do jednej zo siete poľských reštaurácií Chłopskie Jadło. Reštaurácia sa drží konceptu klasickej poľskej kuchyne. Je zariadená v štýle gazdovského dvora s prislúchajúcimi dekoráciami. Sedeli sme v rebrináku. Po tom, ako sme sa usadili a objednali si, nám obsluhujúca slečna/pani priniesla predjedlo na účet podniku v podobe dvoch monumentálnych krajcov chleba so škvarkovou nátierkou a čerstvým syrom s bylinkami. Polievka i hlavný chod, čo sa veľkosti týka vôbec nezaostávali a pochopili sme, v čom väzí názov reštaurácie. Porcie boli vskutku chlapské, priam drevorubačské.

Oškvarková pomazánka

Čo sa kvality jedla týka, som trochu v rozpakoch. Dal som si polievku z ražnej múky s vajíčkom natvrdo, klobáskou, zemiakmi a smotanou. Bola dobrá, no vymenil som si ju s priateľkou, ktorá si vybrala polievku z kyslého mlieka s údenou slaninou a príliš jej nechutila. Mne ale chutila veľmi, i keď som zvládol len niečo vyše polovice taniera v očakávaní hlavného jedla. Bol to bigos z rôznych druhov mäsa, kyslej kapusty a hríbov. Mám kyslú kapustu nesmierne rád, ale kyslosť v tomto jedle bola trochu prehnaná. Priateľka si objednala pečené bravčové rebierko so slivkovou omáčkou a haluškami a tu bolo sklamanie najväčšie. Príliš málo mäsa, ktoré bolo skôr uvarené, ako upečené a príliš mnoho tuku. Keďže sme jedlo nevrátili, je neskoro nariekať. Neviem povedať, či bolo niečo také výnimkou, a preto sa ďalšieho hodnotenia tohto pokrmu zdržím. Reštaurácia je útulne zariadená, obsluha bez problémov, porcie až zbytočne veľké, ceny primerané.

Polievka z ražnej múky s vajíčkom natvrdo

Polievka z ražnej múky s vajíčkom natvrdo

Polievka z kyslého mlieka s údenou slaninou

Polievka z kyslého mlieka s údenou slaninou

Pečené bravčové rebierko so slivkovou omáčkou a haluškami

Pečené bravčové rebierko so slivkovou omáčkou a haluškami

Bigos z rôznych druhov mäsa, kyslej kapusty a hríbov

Bigos z rôznych druhov mäsa, kyslej kapusty a hríbov

Krakovský kredenc

Trh s jantáromKraków mi vo všeobecnosti pripadal cenovo dostupný, predavači i obsluha v podnikoch ústretová. Nebol problém dohovoriť sa po anglicky. Je tu mnoho malých obchodíkov s lokálnymi produktmi, mäsiarstva, pekárne a podobne. Zaujímavá je sieť poľských delikates Krakowski Kredens, kde mi prechádzali oči od širokého výberu mäsových výrobkov, zaváranín a rôznych ďalších produktov jedlého charakteru. Taktiež nespočetné množstvo krčmičiek, reštaurácií a všadeprítomné stánky so zapiekankami. Kraków je rozhodne mestom, ktoré stojí nielen za ale aj o vašu návštevu a ponúka mnoho možností ako príjemne stráviť čas.

Kto je Daniel Stančík?

Dano, ako sám seba charakterizuje, je príležitosný potulný varič, na označenie kuchár vraj príliš amatérsky. O jedle a cestovaní píše na svojom blogu www.varicdaniel.blogspot.com.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (3)

  1. Do Krakowa chodievame s manzelom velmi radi. Boli sme tam aj na Silvestra, stravili sme tam 5 dni, ale aj letny Krakow sa nam paci.
    Co sa tyka restauracie Chlopskie jadlo….tam sme neboli, hoci zvonku vyzera restauracia velmi vabne, ale na tie porcie, co som tam videla, sme chut nemali. :-))
    Zapiekanky sme ochutnali, su super.
    Byvali sme na internatoch Technickej univerzity, velmi dobra poloha, lacne ubytovanie, ale urcite pozriem aj ten Vas tip. Dostupnost do mesta peso.
    Co ma prekvapilo na Silvestri na Rynku Glovnom, vobec sa tam nepodaval a nepredaval alkohol, ani varene vinko…..je to zakazane. U nas su trhy iba o vine, medovine a tak. Tam ani nahodou. Vsetci mali flasu sektu v ruke, pohare sklenene a strngli si tam. Bola to dobra atomska. :-))
    Krakow je krasny. :-)

  2. arabiatta

    ahoj som poliak, bydlim v krakove, a mozem odporucit restauraciu “ Łowcy Smaków“ na Placu Szczepańskim (namestie). Vyborne, lacne jedlo!!!

  3. Dakujem za tip, do Krakowa sa urcite vratime, takze vyskusame

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.