Cez víkend sa konali 6. Majstrovstvá baristov Maďarskej republiky v Budapešti spojené s prvou výstavou kávy pod názvom Csodálatos kávé, čiže po našom Zázračná káva. Vybrali sme si sobotný deň, nakoľko sme predpokladali, že veľká časť vystavovateľov a sútažných disciplín bude prebiehať práve v tento deň. Po našom príchode sme sa vybrali hneď k pódiu, kde už súťažili poslední dvaja baristi v kategórii Coffee in Good Spirits. Tú nakoniec vyhral Sándor Tóth.
Počas prestávky sme si prešli výstavu venovanú hlavne káve, ale kde-tu sa našli i vystavovatelia horúcej či ľadovej čokolády a čaju, baliacich technológií, kávovarov a pražičiek. Bola to prvá takáto výstava v Budapešti, a preto bola i skromnejšia. Veľa vystavovateľov neprišlo s odvolaním sa na finančnú krízu. Napriek tomu môžem skonštatovať, že i tak bolo na čo pozerať.
Po krátkej prestávke sa pokračovalo v súťaži baristov, konkrétne v kategórii Latte Art, ktorej víťazom sa stal Ádám Török. Tu sa bolo na čo pozerať, odkukať finty a kochať sa výtvormi, ktoré určite zaujali celé publikum. Medzi technickou komisiou sa nedalo nevšimnúť si maestra Liugiho Lupi. Nekompromisne, ale spravodlivo hodnotil a dozeral na každučký detail. Každý zúčasnený barista predložil tri rôzne obrázky, ktoré potom bolo treba pripraviť v presne rovnakom vyobrazení v časovom limite 8 minút. Pripravovali sa dve capuccina s rôznym motívom a dve identické espressá macchiatto. Hodnotili sa chuťové a senzorické vlastnosti nápoja, kde sa brali do úvahy predložené fotky pripravených nápojov a všimli sme si, že komisári pekne počítajú, či tiež sedí počet lístkov na rozete, ktorá je na obrázku v porovnaní s rozetou v podávanej šálke (na foto vpravo).
Majstrom baristom sa stal Attila Molnár, ktorý už v roku 2009 skončil na majstrovstvách sveta na úctyhodnom 6. mieste. V kategórii Cup Tasting zvíťazil Szabolcs Temesvári.
Po súťaži sme sa vybrali po Budapeštianskych kaviarňach a cukrárňach. Dve z nich vám v skratke priblížime.
New York Café
New york kafé vám už bližšie predstavovať nemusím, keďže úvod už spravil Viktor v tomto článku. Po vstupe nás hneď pozdravil usádzač hostí a spýtal sa anglicky a maďarsky, či si prajeme fajčiarsku alebo nefajčiarsku časť. Po usadení prišiel čašník a podal nám nápojové lístky. Objednali sme si tri capuccina, jednu marockú kávu a jedno espresso.
Baby skonštatovali, že capuccina sú v poriadku, v jednom prípade až mimoriadne, hrúbku kávovej peny sme odhadli na cca 3 centimetre. Šľahačka bola poctivá, pevná, s jemným nádychom vanilky a čo je hlavné, nebola z prášku ani zo spreju. Marek skonštatoval, že espresso je taktiež v poriadku. Celková spokojnosť, až na chýbajúcu hudbu, ktorú bolo počuť len sem-tam z recepcie hotela.
Boscolo New York Palace
Erzsébet krt. 9-11.
1073 Budapest
www.boscolohotels.com
Gerbeaudt
Ďalšia v poradí bola cukráreň Gerbeaudt založená Henrikom Kuglerom v roku 1858 ktorá sa radí medzi vôbec najstaršie a najvačšie v Európe. Ďalší jej majiteľ, Gerbeaud Emil, ju na prelome storočia preslávil po celej európe Dobosovou tortou, Gerbeaud rezom (čítaj žerbó), tortou Eszterházi. Všetky nájdete aj dnes v chladiacich vitrínach, ktoré sú mimochodom pod ochranou pamiatok. V roku 1998 prešla cukráreň renováciou, napriek tomu si zachovala svoju atmosféru a čaro. Dopĺňa ho bohatá štukatérska výzdoba, krásne krištálové lustre, steny pokrýva vzácny brokát a drevo. Zaujala nás vitrína s ručne vyrábanými pralinkami, ktoré je možné si zakúpiť v krásnych drevených kazetách, ale i v papierových obaloch. Dokonalý dar pre dámu alebo slečnu, ktorej chceme spraviť radosť. Našej pozornosti neunikol oznam o možnosti zobrať si dezerty zabalené zo sebou so zľavou 33 percent. Zaujímavý a dobrý obchodný ťah. Napriek tomu volíme druhú možnosť a sadáme si do rohu, odkiaľ je výhľad na celú cukráreň i terasu pred ňou. Po krátkom čakaní k nám pristúpi čašníčka s ponukou. Vybrali sme si citrónový rez s bazalkou, tvarohovú penu s čerstvým ovocím a zmrzlinu. Ku všetkým dezertom i ku zmrzline dostávame automaticky pohár vychladenej vody. Ujde sa i Marekovi, aj keď si nič neobjednal. Všetci sme spokojne domaškrtili, prišiel na rad účet. Pekne sme zaplatili a nechali aj všimné ako sa patrí. Nepočítali sme ale s tým, že všimné sa tu automaticky započítava v položke servis, čo činí 15 percent z celkovej sumy. Škoda, že nás na to neupozornili, ale prekvapenie je len z našej strany, keďže u nás ešte takéto veci samozrejmosťou nie sú.
Gerbeaudt bol pekným zakončením dňa a do Budapešti sa ešte určite vrátime.
Gerbeaud
Vörösmarty tér 7-8
1051 Budapest
www.gerbeaudt.hu
- Veľtrh Csodálatos kávé
- Luigi Lupi kontroluje
- Latte art
- Hodnotenie Latte art
- Hodnotenie poroty
- Pražičky
- Tea tasting
- Bylinkové čaje
- New York Café
- New York Café
- Menu v New York Café
ahoj Peter
vdaka za spravu zo zaujimavej akcie.
co sa tyka zapocitania sprepitneho – mozno je to v Madarsku normalne, ale moj nazor je negativny. sprepitne sa dava, ked je clovek spokojny a nie ked mu ho zoberu. dufam, ze to sem nepride. z mojej skusenosti a skusenosti mojich znamych su madarski restaurateri a casnici zbojnici a mal si stastie, ze sa nestalo nic horsie..
mala pripomienka – v poslednom odseku vidim 3 preklepy, trosku to este dolad.
Ahoj Sim,
zbojnici sa najdu vsade, nielen v madarsku. Co sa tyka zapocitania vsimneho, niektore podniky si to mozu dovolit, lebo maju na to :) Samozrejme, nie vsade je to tak, a je lepsie, ked naozaj pracu toho ktoreho casnika, barmana, ci baristu ohodnoti kazdy host sam. V niektorich krajinach je to samozrejmost zapocitat, a potom turisti su nauceny nenechavat nic, lebo si myslia, ze to uz zapocitane maju. Tato tema je na dlhu debatu, preto len takto v skratke. Ale ak myslite, mozeme tuto temu naplno rozobrat vo fore…
Dakujem za upozornenie, pride Viktor a opravi :)
Bol to veľmi zaujímavý a poučný výlet, neviem, čo ma zaujalo viac, či súťaž baristov alebo prehliadka historických kaviarní Budapešti. Skrátka, milovník kávy si viac ani nemôže želať… Hádam už len Florian v Benátkach… Ale aj na to raz príde…
Jaj deti moje ;))) ja už stepujem ;) kedy sa tam mozme vydat…
Najbližšie víkendy mám voľné, takže ja môžem….