Omrvinky: Pohlreich má problém. Aj bryndza má problém.

Jar je inak veselý čas, ale zdá sa, že možno tento dážď a búrky dokážu vyplaviť všeličo na povrch. Čítajte v premočených omrvinkách.

Macek vs. Pohlreich

Český časopis Týden poprosil Miroslava Macka, aby navštívil podnik Zdenka Pohlreicha Divinis a napísal o svojom zážitku recenziu. Tak sa aj stalo, akurát Týden skrátil pôvodný autorský text. Macek uverejnil jeho celé znenie Tak takhle tedy ne, šéfe! na svojom blogu. Výsledok nebol pre Pohlreicha extra lichotivý. Ale koniec-koncov, dalo sa to čakať. Verejným pranierovaním iných reštaurácii, aj keď mnohokrát právom, prišlo aj na neho. Mal byť na to pripravený. No, podľa reakcie na recenziu Macka asi nebol… Hopla.

Bryndza vs. Slováci

O ďalšej kauze sa mi bude písať o to horšie, že som práve dojedol chutný šmirkas z bryndze z Turčianskych Teplíc. Do seba sa tentoraz pustili chovatelia oviec a kôz a veľkí výrobcovia bryndze. V článku, ktorý o problematike napísal denník SME, môžete nájsť napríklad aj takéto vety: Ministerstvo pristupuje k zmene na základe tlaku praxe (čiže lobbingu?), Ústav analyzoval bryndzu a zistil, že väčšina kontrolovaných vzoriek mala nižší obsah ovčej hrudky, ako stanovuje norma alebo Veľkí výrobcovia bryndze čakajú rýchle prijatie novely Potravinového kódexu.

Čítať som sa naučil v prvej triede ZŠ. Takže mi je už dávnejšie jasné, že Potravinový kódex SR je takpovediac trhací kalendár, kde si veľké konglomeráty presadia postupne čokoľvek. Smutné je ešte niečo inšie. Namiesto toho, aby sa tlačilo na kvalitu skutočnej ovčej bryndze, chce sa tu konkurovať tej nekvalitnej, kravskej a dovozovej. Výborná stratégia. Čo takto rovno predať „patent“ na bryndzu nejakej inej krajine. Ktorá samozrejme ponúkne najnižšiu cenu. Šak načo.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (9)

  1. pff, co tam po bryndzi, to este netusis ze aktualne mozeme byt na slovensku este radi za nase tradicne maslo, kedze sa pomaly ale isto podla noriem EU zopsujeme na uroven cudziny, uz to pomaly zacalo, v nedavnom letaku bolo ako MASLO prezentovane maslo s trojstvrtinovym (nie 82 percentnym) obsahom tuku nad cim som sa chcel ist pohorsit na SOI a ako som skoncil je u mna na blogu

  2. Ano, o masle som uz pocul. Vravim, ze nevesela situacia…

    a propos, kde zohnat svedske maslo? to ti neporadim, ale viem, ze niektore aj slovenske restiky pouzivaju danske Lurpak. Skus sa poobzerat po nom. V Cechach zozenies urcite.

  3. no ak toto ma byt ten pohlreichov problem, tak to hadam ani nestalo za zverejnenie

  4. ulu mas pocit, ze to nestalo za zverejnenie? prave naopak, hlavne tie jeho reakcie, mna osobne to uplne sklamalo, ok, vo vela restikach ma pravdu, ale jeden by si myslel, ze ked tak kritizuje okolie, tak doma bude mat poriadok…

  5. chovatelia oviec by mali skusit sami vyrabat poriadnu bryndzu, rad si priplati a verim ze nebudem sam

    sprepacenim vyprdy nejakeho macka alias riaditela zemegule nestoja za reakciu, sa Pohlreichovi cudujem

  6. Chovatelia oviec: neviem ako je to s legislativou, ale bojim sa aby to nebolo prave toto, co tych malych „odrovna“, ze sa im odnechce robit to vo vlastnej rezii.

    Ved o to islo, nie ani tak o Mackovu kritiku, ako o hlupu Pohlreichovu reakciu

  7. vegalogic

    Hehe, Pohlreich je arogantny tipek, to je fakt. Namiesto argumentovania prechod do protiutoku. Na druhej strane sa mi zda, ze Macek ho chytal za slova. Velmi dobre vedel, ako to Pohlreich myslel s napravou presoleneho jedla (reklamacia a prinesenie noveho jedla), ale neodpustil si primitivnu poznamku. Rovnako aj so sparglou: ak ju restauracia neponuka a mal na nu chut, nemal tam liezt. Je cisto vecou majitela a kuchara, co hostom ponuknu a kritika absencie urciteho jedla je absurdna (ine by bolo, keby ju mali v menu, ale v skutocnosti nie, co vsak nebol tento pripad). V podstate slovna prestrela o nicom.

  8. Suhlasim aj s kritikou Mackovych „argumentov“ a vyhrad, ale hlavnym hrdinom tohoto pribehu bol podla mna Pohlreich a ze ten tyvole jako prestrelil… ;-)

  9. stale si myslim ze pohlreich ma navrch, jeho styl mi je velmi blizky, navyse kto komentuje jeho pocinanie v seriali by sa mal skor zamysliet nad tym co to je licencovany format, bohuzial hranica medzi tv zabavou (akokolvek reality ale vzdy fikciou) a skutocnou realitou je mnohym ludom odchovanym na tv zahmlena az stratena – mozno aj ten macek uz menej gurmanci a viac cumi na bednu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.