Ako som už avizoval v Omrvinkách, spúšťame nový seriál nazvaný Gastro-detektívka. V poslednom čase som dostal niekoľko starých receptárov aj kníh, plus zdedil rodinný receptár po prababke v Nitry z roku 1917. Tak sa začalo lúštenie receptov písaných rukou aj vytlačených na zožltnutom papieri. Navyše, recepty sú písané po nemecky alebo maďarsky, takže namiesto varechy som zrazu v jednej ruke držal slovník a v druhej ceruzku. Osvojil som si zastarané kuchynské výrazy v daných jazykoch, urobil si riadne domáce úlohy a dnes konečne nastal čas, aby sme spustili seriál a vrátili sa k sporáku. Raz týždenne budeme uverejňovať jeden recept z minulosti, dnes to bude Margit kalács. Vlastne hybrid medzi koláčom a chlebom alebo pečivom.
Suroviny
– ½kg hladkej múky
– 1 vajíčko
– 2,5 dcl mlieka
– 50g masla
– 75g cukru
– 30g hrozienok
– 1 prášok do pečiva
– citrónovú kôru
– štipku soli
Recept som našiel v útlej knižočke, ktorú vydal Dr. Oetker v neznámom roku. Na konci a na všetkých voľných miestach sú ceruzkou napísané recepty niekdajšej majiteľky receptáru. Margit kalács je jednoduchá záležitosť. Pôvodný recept však uvádzal dvojnásobné množstvo surovín. Kto chce, môže ísť cestou originálu s celým kilogramom múky. Ja som zoznam surovín upravil na polovičné množstvo, ktoré sa pohodlne zmestí do „jenskej“ misy.
Postup je vysvetlený nasledovne. V miske zmiešajte 400g múky s cukrom, vajíčkom, mäkkým maslom, mliekom, štipkou soli a citrónovou kôrou. Vypracujte na hladké cesto. Zvyšok múky poriadne premiešajte s práškom do pečiva a zmes zamiešajte do cesta. Na záver prihoďte hrozienka, ktoré ste opláchli v horúcej vode. Hrozienka taktiež poriadne zapracujte do cesta.
Výsledok je skromný koláč v tvare chleba. Ideálny na čas, kedy ešte nie je dostupné čerstvé ovocie.
Vymastite si chlebovú formu (ja som použil oválnu zo skla) a uložte do nej cesto, aby si tam 10 minút odpočinulo. Keď je cesto pripravené na pečenie, dajte ho do vyhriatej rúry a pečte 50 minút pri 180°C bez teplého vzduchu, len s horným a dolným ohrevom. Pečením riadne nabobtná a navrchu ho od samej roztopaše zrejme rozdrapí. Môžete skúsiť špajlou, či je vnútri upečený.
Výsledok je skromný koláč v tvare chleba. Ideálny na čas, kedy ešte nie je dostupné čerstvé ovocie. Môžete si ho upiecť napríklad aj namiesto rannej vianočky a pojedať k bielej káve. Nakrájaný sa dá aj toastovať.
Viktor, keby nahodou ostal kusok z neho, skus si ho na rano spravit ako bundase :D ( chleba vo vajci, kto by nerozumel) tak ako si to opisal s vianockou :) Mozno to bude este daco lepsie :D
ved to, ze neostalo… Prisla milovana z prace, dali sme si poobednajsiu kavicku a je po kolaci ;-)
Vyzera to prudko jedle, skusime :o)
Btw. mate chybu v slovicku papier :o)
Pred chvilou sa dopiekol, dopadol vyborne :-).
+ odporucam dat donho kusky cokolady, je to s tym este lepsie :P
Brano: ano, toto napadlo aj mne, ale robim ho radsej skor „naslano“… Uz som skusal aj nahradit hrozienka brusnicami, tiez dobre.