Seriál Gastro-detektívka: Koláč Margit s hrozienkami

Ako som už avizoval v Omrvinkách, spúšťame nový seriál nazvaný Gastro-detektívka. V poslednom čase som dostal niekoľko starých receptárov aj kníh, plus zdedil rodinný receptár po prababke v Nitry z roku 1917. Tak sa začalo lúštenie receptov písaných rukou aj vytlačených na zožltnutom papieri. Navyše, recepty sú písané po nemecky alebo maďarsky, takže namiesto varechy som zrazu v jednej ruke držal slovník a v druhej ceruzku. Osvojil som si zastarané kuchynské výrazy v daných jazykoch, urobil si riadne domáce úlohy a dnes konečne nastal čas, aby sme spustili seriál a vrátili sa k sporáku. Raz týždenne budeme uverejňovať jeden recept z minulosti, dnes to bude Margit kalács. Vlastne hybrid medzi koláčom a chlebom alebo pečivom.

Suroviny

– ½kg hladkej múky
– 1 vajíčko
– 2,5 dcl mlieka
– 50g masla
– 75g cukru
– 30g hrozienok
– 1 prášok do pečiva
– citrónovú kôru
– štipku soli

Recept som našiel v útlej knižočke, ktorú vydal Dr. Oetker v neznámom roku. Na konci a na všetkých voľných miestach sú ceruzkou napísané recepty niekdajšej majiteľky receptáru. Margit kalács je jednoduchá záležitosť. Pôvodný recept však uvádzal dvojnásobné množstvo surovín. Kto chce, môže ísť cestou originálu s celým kilogramom múky. Ja som zoznam surovín upravil na polovičné množstvo, ktoré sa pohodlne zmestí do „jenskej“ misy.

Postup je vysvetlený nasledovne. V miske zmiešajte 400g múky s cukrom, vajíčkom, mäkkým maslom, mliekom, štipkou soli a citrónovou kôrou. Vypracujte na hladké cesto. Zvyšok múky poriadne premiešajte s práškom do pečiva a zmes zamiešajte do cesta. Na záver prihoďte hrozienka, ktoré ste opláchli v horúcej vode. Hrozienka taktiež poriadne zapracujte do cesta.

Výsledok je skromný koláč v tvare chleba. Ideálny na čas, kedy ešte nie je dostupné čerstvé ovocie.

Vymastite si chlebovú formu (ja som použil oválnu zo skla) a uložte do nej cesto, aby si tam 10 minút odpočinulo. Keď je cesto pripravené na pečenie, dajte ho do vyhriatej rúry a pečte 50 minút pri 180°C bez teplého vzduchu, len s horným a dolným ohrevom. Pečením riadne nabobtná a navrchu ho od samej roztopaše zrejme rozdrapí. Môžete skúsiť špajlou, či je vnútri upečený.

Výsledok je skromný koláč v tvare chleba. Ideálny na čas, kedy ešte nie je dostupné čerstvé ovocie. Môžete si ho upiecť napríklad aj namiesto rannej vianočky a pojedať k bielej káve. Nakrájaný sa dá aj toastovať.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (5)

  1. Peter Ondrejka

    Viktor, keby nahodou ostal kusok z neho, skus si ho na rano spravit ako bundase :D ( chleba vo vajci, kto by nerozumel) tak ako si to opisal s vianockou :) Mozno to bude este daco lepsie :D

  2. ved to, ze neostalo… Prisla milovana z prace, dali sme si poobednajsiu kavicku a je po kolaci ;-)

  3. Vyzera to prudko jedle, skusime :o)
    Btw. mate chybu v slovicku papier :o)

  4. Pred chvilou sa dopiekol, dopadol vyborne :-).
    + odporucam dat donho kusky cokolady, je to s tym este lepsie :P

  5. Brano: ano, toto napadlo aj mne, ale robim ho radsej skor „naslano“… Uz som skusal aj nahradit hrozienka brusnicami, tiez dobre.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.