Zmiešané pocity v Banskej Štiavnici

V Štiavnici trávime pomerne veľa času. Na mimosezónnej dovolenke, festivale alebo len tak na víkendovom výlete. Kým v meste nájdete jednu z najlepších kaviarní, s jedlom je to problém. A vždy nová príhoda.

Po plávaní v Hodrušskom tajchu sme zašli do Banskej Štiavnice. Pôvodne na kávu a zmrzlinu, nakoniec som zostali na večeru a festival Jazznica. Reštaurácie máme vcelku obchodené, tak sme sa rozhodli pre terasu v penzióne Príjemný oddych. Je na hornom konci Trojičného námestia, na Starozámockej č. 3.

Reštauráciu v tomto penzióne sme navštívili asi pred rokom. Pamätám si, že som si dal vtedy paelu z morských plodov. A predtým malú Demänovku. Vtipné bolo, keď som počul od baru majiteľa hučať po servírke, že to nie dva deci, to dva centilitre! Ešte zaujímavejšie to bolo, keď mi na stôl prišla paela. Toľko šafránu pokope doteraz nikto z vás nevidel, ani na regále v obchode.

Predošlá skúsenosť bokom, teraz bol nedeľný podvečer a my sme s milovanou vošli rovno na terasu. Niekoľko stolov bolo obsadených, našli sme si voľný a sadli si. Kamenná terasa bola dobre chránená pred horúcim letným slnkom. Obsluha bola rýchla a prívetivá, jedálne lístky sme mali na stole prakticky hneď. Plus, z kuchyne išla vyslovene príjemná vôňa, práve restovali cesnak. Zatiaľ všetko pozitívne.

V jedálnom lístku bola ešte stále spomínaná paela. Tentoraz som sa rozhodol pre jej bezmäsitú verziu. Presnejšie zeleninovo-hubovú paelu (3,29€). A k nej dusené fazuľové struky na masle (1,16€). Moja polovička si dala svoj obligátny vyprážaný syr (2,95€) a k nemu rajčinový šalát (1,63€). Aj keď ho nemali na lístku, servírka bola príjemná a ochotná, bez problémov si ho zapísala ako objednávku.

Ako prvý nám priniesla syr. Potom postupne šalát a moju paelu. Všetky jedlá vyzerali, akoby ich niekto pripravoval vo veľkom časovom strese. Cibuľa v šaláte pokrájaná na hrubé kocky. Dva kúsky rajčiny s paprikou sa zasa úpenlivo snažili byť oblohou a okrasou syra, ale márne. Nakoniec paela, decentne roztrúsená po okrajoch taniera. Nič také, ako keď kuchár pred výdajom jedla na rajón ešte servítkou pretrie okraj taniera. Naboku paely doslova capnutá zelená fazuľka. Keď sme pri slove paela. Som alergický, keď je v jedálnom lístku uvedené niečo iné, čo nakoniec dostanem na tanieri. To platí pre slepačí bujón namiesto slepačieho vývaru, pre puding namiesto horúcej čokolády a v tomto prípadne aj pre paelu. Zobrať zrejme už pripravenú ryžu, pridať k nej narýchlo povarenú mrazenú zeleninu a huby, nepoužiť žiadne korenie, to ani náhodou nemožno nazvať paelou. Veľmi podobne dopadli zelené fazuľky. Zvonka tvrdé, vnútri blato. Všetko bez chuti. Príjemný dojem z obsluhy nám pokazil akurát len fakt, že pri našom odchode personál fajčil vo vstupe do budovy a musel nám uhnúť, aby sme mohli prejsť. Príjemný oddych to bol, príjemné jedlo žiaľ nie.

Aby som bol férový, v Štiavnici sa vždy cítime ako hostia, ľudia sú prívetiví a ochotní. Aj kaviarne majú svoju atmosféru. Zaráža ma však, že v meste, ktoré má navyše hotelovú akadémiu, sa jednoducho nedá dobre najesť. Čo je obrovská škoda. A premárnená príležitosť. Aké sú vaše skúsenosti zo Štiavnice?

Penzión Príjemný oddych
Starozámocká 3
Banská Štiavnica
www.prijemnyoddych.sk

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (25)

  1. vegalogic

    No pekne :-) Uprimne, jedlo podobneho vzhladu som pravidelne dostaval v skolskej jedalni ZS v rokoch 1986-1993. Ja si paellu predstavujem nejak takto:
    http://souklaye.files.wordpress.com/2009/04/paella.jpg
    pripadne hubovu so zeleninou takto:
    http://lh3.ggpht.com/_4umVmyJe22A/SoTlEawROtI/AAAAAAAAE6g/UbxI7Lelsq4/s1600/IMG_0936.jpg
    Hento na obrazku je skor tradicne „zédéeškárske“ rizoto.

  2. tiez tam vidim skor rizoto

    personal moze byt akokolvek fajn, kvalitu jedla nezachrani, opacne sa to zniest da ak je jedlo vyborne ale obsluha na nic da sa to prezit, do restiky chodi clovek kvoli jedlu a nie kvoli obsluhe

  3. V sobotu 3.7. otvorili v Banskej Štiavnici pri Banskom dome novú reštauráciu TULSI. Je to najlepšia reštaurácia, v akej som doteraz bola (a to naozaj jedávam v reštauráciách pomerne často a nie len na Slovensku) Vrele odporúčam :-)

  4. Pozrieme a uvidime, vdaka za tip. Pripadne, ak ma niekto predbehne, tak nech napise.

  5. my zasa radi jedavame v restauracii „pod starym mestom“.
    „tulsi“ este nepoznam, pri najblizsej navsteve si to urcite nenecham ujst, vdaka za tip.

  6. Silwerman

    Nám s manželkou sa páči v reštaurácii Na kopci na futbalovom hrisku. Je tam príjemné prostredie, príjemný personál a kuchyňa je jedna z najlepších v meste aspoň podľa nás.

  7. mysacinka

    Pred cca 2 tyzdnami sme v ramci dovolenky na Slovensku stravili 4 dni v Stiavnici a okoli.Co sa tyka jedla, neocakavali sme nic vynimocne, nasli sme vsak pivovar ERB-vraj otvorene v juni 2010. Boli sme tam 2x, len raz vecerali. Po prvej navsteve sme boli nadseni. Vyborne jedlo+vidno, ze kuchar rozumie svojmu remeslu, dobre vychladene pivo vlastnej vyroby, rychla obsluha, nefajciarske prostredie, detske stolicky, ciste toalety. Prijemne navnadeni z prvej navstevy sme sa tam zastavili o den neskor na male obcerstvenie. Podnik plny, lenze obsluha nestihala. Vraj im chybal personal a nepocitali s takym mnozstvom hosti….hups. Takze tak.

  8. Musim povedat, ze v tomto pripade som vyslovene rad, ze nemam az tak pravdu so svojim tvrdenim ;-)
    Najblizsie mam co omrknut, vdaka za tipy

  9. farbicka

    Pripajam sa k nazoru,ze v Stiavnici chyba dobra restauracia…bohuzial. Jediny zachvev dobreho jedla je naozaj v restauracii penzionu Pod starym mestom. Ostatne nula bodov…na cele s prijemnym oddychom-napriek tomu,ze ubytko pekne,personal mily,caj znacky dilmah…ale to jedlo…zle. V grand mateji- tam ani nevrocit-zle jedlo,zla obsluha a ako bonus divny pocit… vsetky pizzerie,akoze to nemusim,no cert to ber-aj to sme vyskusali-zle… Kachelman – priserne (od interieru az po jedalnicek). Odporucam si dole v bille kupit cerstve pecivo,kvalitnu salamu a doniest si svoje dobre vino:-)

  10. Ja som stiavnican a mozem povedat, ze penzion prijemny oddych ma svoje dobre casy, co sa tyka jedla uz za sebou… varievali tam vyborne, ale posledne dva roky to uz podla mojho nazoru ide z kopca..

  11. Po viacnasobnej navsteve Tulsi spievam ody :-).

    mysacinka – v Erbe vari kuchar, ktory kedysi varil v Prijemnom oddychu – vola sa Roman (priezvisko si nepamatam) – cca 4 roky dozadu bol Prijemny oddych najlepsia restika, vdaka Romanovi – vzdy bolo citit, ked varil on a ked varil nahradny kuchar. Jeho jedlo bolo napadite, vyvazene…ale – nevedeli ho zaplatit. V restauracii bolo plno len pocas letnej sezony, inak tam skapal pes. Roman vraj odisiel do Blavy varit do IKEA. Teraz sa vratil a vdaka nemu sa vratila aj dobra kuchyna do Erbu. Len dufam, ze sa Erbu nestane to, co Prijemnemu oddychu.
    Detto Tulsi – s tou alternativnou kuchynou nemaju sancu mimo sezony zaujat miestnych, aby tam chodili pravidelne, na obedy (s vynimkou bratislavskej naplavy, ktora sa tam prestahovala – ta ich vsak neuzivi).

    Obom podnikom budem drzat paste.

    Este k Pod starym mestom – slusny standard, celkom rychla obsluha.

  12. s „prijemnym oddychom“ mam bohuzial velmi podobnu skusenost.. nikdy viac :-(
    a zial, je pravda, ze v Stiavnici chyba kvalitna restauracia.. ale restauracia Pod starym mestom je celkom fajn.. maju vyborny tuniakovy salat :-)

  13. S Viktorom mi neostáva iba súhlasiť. V Štiavnici som dobré jedlo nejedla, aj keď som tam už pár rokov nebola a moje skúsenosti sú dávno minulé. Pred cca 3-4 rokmi sme testovali viacero miest, a každé jedno bola katastrofa. Som rada, že si mi pripomenul moju vtipnú príhodu s paellou v menovanej reštaurácii. Príjemný oddych na nás marketingovo zafungoval a išli sme si oddýchnuť. Názov evokoval dobrý koncept, ale. Už samotné jedlo na ich jedálnom lístku ma prekvapilo, ale v spleti slovensko-reštauračnej klasiky som to riskla. Keďže som nikdy neobľubovala mäsá s brokyňou a podobné gebuziny. Nebyť môjho risku, ani sa tak nepobavíme. Bolo leto, vonku po daždi, sedelo sa vnútri. Na stôl dorazila paella. Už na prvý pohľad nemala s paellou žiadne spojovacie prvky. Ochutnávka to iba potvrdila. Uvarená ryža pomiešaná s mrazenou trojkombináciou klasickej koreňovej zeleniny s hráškom a rozmrazenými morskými potvorami. Keďže sme zákazníci, ktorí si nenechajú len tak voľačo doniesť a uspokojisť sa so zdvorilostnými frázami, „ďakujeme – chutí nám, jedlo je v poriadku“, čašníčka na svoju otázku, ktorú v dobrom položila možno chvíľu spomínala. Na jej otázku prišla jednoduchá odpoveď: toto nie je paella. Čašníčka to ignorovala, nemala čo dodať a odišla do zákulisia. Nejako sme to ďalej neriešili, … zábavný bod práve prichádza. O chvíľu sa otvorili lietačky na kuchyni, z ktorej išli všetky výpary vyprážanín do reštauračného priestoru, vystúpil z nich kuchár a mieril k nám. Došiel, prisadol si a rázne spustil: čašníčka mi hovorili, že ste sa sťažovali, že to nie je paella. Už to, že si k nám sadol, bolo zarážajúce, jeho otázka zábavná. Prekvapil, tento kuchár proste prekvapil. Ďalší vtipný dodatok, ktorým chcel možno ešte situáciu zachrániť bol: Kde som ju jedla? V rýchlosti som mu povedala, ako na paellu a odporučila ho na internet. Prišlo mi trochu nemiestne nosiť drevo do lesa a posúvať mu svoje know-how (aj keď iba amatérske). Pre ozrejmenie, v tom čase som bola relatívne krátky čas po návrate z Andorry, ktorá susedí so Španielskom, kde som takmer autentickú paellu testovala (aj keď nemožno považovať za originál španielskej chuti a kuchyne). Skúsili sme aj reštauráciu Pod starým mestom – zle nedobre, aj jednu neútulnú zašitú palacinkáreň, v ktorej ultralacné ceny nemali šancu zachrániť výsledný dojem. Palacinkáreň je však určená zrejme inej cieľovej skupine, vyzeralo to na zlezisko určené pre schôdzky prvých adolescentných párikov. Tento rok sa do tejto štiavnickej doliny a kopcov chystáme, takže keď budem mať čerstvé správy z chotára, posuniem. Je to však veľká škoda, Štiavnica s okolím je krásny kraj, aj turisti by sa našli, ale služby akoby podliehali ťažkému údelu života v kraji, banskej atmosfére a pochmúrnu, ktoré je cítiť vo vzduchu z každého kúta mesta. Ja ten smútok a ťažobu v tom kraji cítim. Toto miesto nemá dobrú karmu, i keď je tam krásne.

  14. No, chystam sa coskoro do Stiavnice a v debate vyssie padlo zopar zaujimavych podnikov, ktore by stali za skusku. Tak uvidime, ktory si vyberiem ;-) Urcite bude recenzia.

  15. Ako Štiavničan iba s ťažkým srdcom, ale v plnej miere súhlasím – s kvalitnejším jedlom je to u nás pobiede. Teda, nie že by tunajšie reštaurácie boli zlé, ale skrátka gurmán alebo trochu náročnejší zákazník si tu moc nevyberie. Momentálne je kvalitný Erb, cenu sú síce trochu vyššie, ako je v kraji zvykom, ale obsluha aj jedlo sú dobré a kvalitné. Treba ochitnať aj pivá, ktoré priamo v budove varia. Zlého imidžu spred niekoľkých rokov sa síce ešte celkom nezbavila reštaurácia v Hoteli Grand Matej, ale faktom je, že tu varia dobre, aj keď opäť trochu drahšie a obsluha nie je horšia, ako inde, skôr naopak. Osobitne príjemná je večera vonku pri horiacom krbe., ktorý obsluha na požiadanie bez problémov zapáli (najlepšie dať vedieť chvíľu vopred, aby ste už prišli k horiacemu :-).
    Uvedené dva podniky sú jediné, kde bez obáv beriem zahraničných zcestovalých hosťov, už ich bolo veľa a ešte som tam nemal problémy, naopak – chválili si.

    Som zvedavý na komentár z Pod Starým mestom, ja to považujem za stabilný a na štiavnické pomery kvalitnejší podnik, ale uvidíme :-) Treba sa ísť pozrieť aj do Sv. Antona, kde sa v Starom Hostinci snažia o slovenskú kuchyňu a mne tam chutí.
    Spomínaný penzión Na kopci mám veľmi rád, varia chutne, niekedy až domácky, ale je to bežná slovensko.stredoeurópska kuchyňa, žiadne kulinárske divy. Ale chodím tam veľmi rád a navyše je odtiaľ najlepší výhľad na Štiavnicu.
    Ale celkovo nezapieram, že ani kvalita ani obsluha v Banskej Štiavnici nad slovenský priemer nevytŕčajú.

  16. […] poslednom článku o gastronómii v Banskej Štiavnici to ešte vyzeralo neveselo, ale v následnej debate sa objavilo […]

  17. Bola som dnes na večeru v ERBe. Podľa tejto stránky aj odporúčania kamaráta – domáceho.
    Obsluha príjemná. Podľa odporučenia čašníka som si vybrala pivovarský guláš. Nebol zlý… ale vlastne ani dobrý. Bez výraznejšej chuti, po pikantnosti zmienenej v menu ani stopa. Viedenská knedľa úplne bez chuti, navyše dosť tvrdá. (Neporovnateľné s gulášom v meststkom pivovare v BA.)
    Kamaráti, ktorých som tam náhodou stretla, mali steak a boli spokojní.
    Určite sa teda chystám ešte raz a dúfam, že dnešný guláš bol len náhodným výkyvom. Aj keď – očakávala by som, že je to jedno z nosných jedál takého podniku a teda bude vždy výborné.
    Pivo posúdiť neviem :)

  18. Zabudla… včera sme boli večerať v penzióne NA KOPCI.
    Krásny výhľad. Obsluha priemerná. Vyzerá na poctivú domácu kuchyňu. Skúsili sme Hubovicu (polievka), šalát a lososa s baklažánom a kaparami – toto bola asi najlepšia a najzaujímavejšia voľba.

  19. v nedeľu som vyskúšala aj TULSI.
    Je to skôr prírodná a alternatívna reštaurácia. v interiéri prevláda masívne drevo, na mňa ale pôsobila trochu neútulne – možno kombináciou veľkého priestoru a malým počtom hostí (okrem mňa už len 6 pri jednom stole).
    „Mohutný“ nápojový lístok obsahuje okrem všetkých možných typov čajov aj belgickú čokoládu, limonády a vychytávky ako zelený jačmeň, či originálne miešané nápoje (aj keď tu som minimálne z popisu mala pocit, že originalita bola dôležitejšia ako výsledná chuť). Jedálny lístok je zaujívou zmesou jednoduchých jedál, obsahuje sushi, nie úplne typické predjedlá, palacinky, toasty, zopár jedál z kuracieho a tiež z tofu.
    Mne osobne dosť chýbala polievka.
    Vyskúšala som „Gyros“ z marinovaného tofu – tofu bolo neskutočne slané, nedalo sa jesť. Podľa obsluhujúcej slečny tam soľ vôbec nejde, len sójová omáčka a zmes korenia…
    ešte k obsluhe: slečna bola príjemná. ale boli sme tam dokopy siedmi, pričom vedľajší stôl si objednal 4 jedlá a ja som čakala na to svoje asi 30 min.
    Záver: nápad je zaujímavý, snaha o originalitu zjavná, ale bolo by fajn dotiahnuť do konca – tj. robiť menej vecí ale naozaj dobre a poctivo (sushi by som si asi netrúfla dať). a pridať trochu tempa obsluhe :)

  20. suzaan: sojovka moze byt paradne slana…

  21. Kavickar

    My sme v Prijemnom oddychu byvali, jeden vecer sa nam nechcelo ist von, tak sme si dali veceru tam, ale bola to chyba – uz neviem co presne to bolo, ale tak zle pomixovane chute som naozaj davno nejedol. Ale byvanie v pohode.

  22. Dobrý deň:)
    veľmi ma prekvapili vaše reakcie na penzión Príjemný oddych. Pridávam teda moju skúsenosť.
    V penzióne sme boli ubytovaní už dva krát na víkend, pred dvoma rokmi v lete, a minulé leto. Čo sa týka ubytovania, veľmi príjemné prostredie a tak isto aj personál. Obaja sme si s priateľom pochvalovali rodinnú atmosféru podniku.
    Naša prvá návšteva prebehla úplne bez problémov. Síce izba, v ktorej sme mali byť ubytovaní bola ešte obsadená, ponúkli nám apartmán, v rovnakej cene ako odškodnenie:)… Je však pravda, že prvý víkend sme reštauráciu navštívili iba na raňajky, ale boli sme veľmi nadšený z celkového dojmu. A dalo sa s nimi dohodnúť aj na jedlách mimo jedálneho lístka. So službami sme boli veľmi spokojní, preto sme sa vrátili aj ďaľšie leto. Druhá návšteva začala obedom, V reštaurácii bol samotný riaditeľ hotela, tak sme sa zakecali… Veľmi príjemný človek, veľmi rozumný. Priateľ si objednal opekané zemiaky ako prílohu, a zdali sa nám trošku neprepečené, tak sme ich poprosili vymeniť. Bolo to pre nich samozrejmosťou. Môj šalát chutil výborne.. Encián plnený orechami ešte s niečím, také akurát to bolo:). Pri sťažnosti bol aj riaditeľ, takže nás po večernom návrate z prechádzok po Štiavnici čakala na izbe vychadená flaška šampanského v ľade. S kartičkou s ospravedlnením za menšiu nepríjemnosť pri obede. Naozaj nás veľmi prekvapili svojím prístupom… a plusom je aj chránené parkovanie.. Takže tomuto penziónu palec hore, veľmi ma prekvapili vaše skúsenosti, ale na druhej strane pri tých fotkách a zážitkoch chápem vašu nespokojnosť. Ktovie čím sú takéto rozdiely spôsobené. Dúfam že podobných prešlapov bude mať ten podnik čo najmenej, aby nás bolo viac takých, ktorí sa tam vrátime, myslím si že je to škoda. Snáď sa poučia:)…

  23. Je pravda, ze ludia maju rozne chute a nikdy nikomu nikto nevyhovie…

  24. My sme boli velmi spokojni v Tulsi, jedli sme tam 2x a boli sme jednoducho uneseni – velmi dobre, netradicne a kvalitne jedla za slusne ceny, odporucam kazdemu. Tiez dobre varia v Starom hostinci, maju aj dve hviezdicky od Zideka (Ano sefe..), a na tom jedle je to aj citit.

  25. Ja do Banskej Štiavnice chodievam tak často ako sa dá, Tulsi sa mi veľmi páči a aj s jedlom som bola veľmi spokojná. A navštívila som tam viac reštaurácií a nemôžem povedať nič negatívne. Každý má inú skúsenosť, ale nikto nemôže jednoznačne po jednej nevydarenej večeri či obede povedať, že v B. Štiavnici sa zle varí, a je tam problém nájsť dobrú reštauráciu. Myslím,že nájsť dobrú reštauráciu v B. Štiavnici nie je problém. Tam to aj žije, čo sa veľmi o iných mestách povedať veľmi nedá a to mám dosť schodené nacestované. Takže milá Štiavnica u mňa jednoznačne vedieš:), starobylé krásne mesto.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.