Cícerové placky ako maškrta aj jedlo na cesty

Schválne som napísal cícerové placky a nie falafel, pretože recept som trochu pozmenil. Stále v ňom zostalo dosť nato, aby výsledok vedel zmiznúť hodinu po dopečení.

24 hodín namáčaný cícer

Suroviny

– 250g cíceru
– 1 menšia cibuľa
– strúčik cesnaku
– 2 PL hl. múky
– 3 PL vody
– 2PL olivového oleja
– za hrsť petržlenovej vňate
– soľ
– koriander a rímsku rascu

Treba začať cícerom. Zvyknem ho namáčať v studenej vode deň vopred. Počas namáčania mu 1-2 krát vymením vodu. Osvedčila sa mi značka Manolita, obyčajne z nej nemusím vyhodiť ani jeden kúsok. Všimol som si, že po takom dlhom namáčaní sa ten cícer dá jesť aj len tak, bez uvarenia.

Ešte jeden detail. Ak budete v kuchyni počuť čudné praskanie, nemusíte mať strach. Nie je to kuchynská linka, ktorá sa chystá zrútiť, ale práve namočený a praskajúci cícer.

Na druhý deň vezmem cícer, prepláchnem ho v studenej vode. Potom ho dám variť v novej a osolenej na mierny plameň. Aj keď by ste ho varili na najmenšom plameni, vždy sa navrchu vytvorí biela pena. Treba ju pozbierať a odstrániť. Takýmto spôsobom povarte pomaly cícer domäkka. Keď mu začne praskať šupka, bude hotový.

Mletý koriander a rímska rasca

Olivový olej

Veľa petržlenovej vňate

Nahrubo pokrájaná cibuľa

Pár lyžíc hladkej múky a pár lyžíc vody

Uvarený cícer nechajte pomaly vychladnúť, žiadne oblievanie studenou vodou. Následne ho vysypte do kutra a pridajte všetky zvyšné suroviny. Rozmixujte na hladkú masu. Ak by sa trochu drolila, môžete hustotu upraviť pridaním vody a múky.

Rozmixovať na hladkú masu

Teraz už len stačí dať si vyhriať panvicu, naliať na ňu trochu oleja a začať opekať placky. Bežne sa falafel vysmážajú vo fritéze kým nie sú tmavohnedé. Nie je to nutné, všetky suroviny sú v podstate uvarené alebo sa môžu jesť surové. Krátka úprava na panvici spôsobí len to, že budú držať pokope ako fašírky. Čosi ako fašírky s hummousu.

Rukou vyformovať malé placky

Dať osmahnúť z oboch strán na troche oleja

Nie tmavšie ako toto

Placky teda opečte z každej strany, kým trochu nechytia farbu a môžete ich podávať. Hodia sa výborne k jogurtovým dipom. Minule sme ich prihodili do kyslej zemiačky. Zvykneme ich brávať aj malému na cesty. Hummous by nezjedol, ale za týmto sa ide doslova potrhať.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (14)

  1. Kristina

    Mnam, vyskusam. Ja som sa pred chvilou napchavala natierkou z cicera, mrkvy a jogurtu.

  2. A oplati sa tolko „babracky“ s tym cicerom? Ja by som ho zjedol hned po dovareni :-) (odporucam pridat kopcovitu lyzicu rimskej rasce, z tej vody je potom uz v podstate hotova polievka).

    1. Ved prave, to sa deje aj mne. Uvareny cicer pojedam a musim sa sam capnut po ruke, ak chcem mat aj placky ;-)

      1. Ja mám problém vôbec cícer uvariť. Keď ho večer namočím, na druhý deň by som ho taký napučaný najradšej zjedla, ani variť netreba ;-)

  3. Myslite,ze by to slo len upiect?smazenie skutocne nemam rada..

    1. Bojim sa, ze by to uschlo. Alternativne skuste gril. Ale ani tohoto sa netreba bat, nie je to skutocne smazenie, len rychle oprazenie na panvici.

  4. a 250 g cíceru v suchom stave alebo už nabobtnanom ?

  5. tych 250g ciceru v suchom stave je asi pre kolko osob? Pripadne, kolko si z toho urobil placiek?

    1. Tak na tuto otazku neviem celkom dobre odpovedat. Placky su relativne male a bolo ich do dvadsat kusov

  6. Viktor prosim Ta kde som mohla spravit chybu? Placky sa mi pri prazeni cele rozpadli a nasali hrozne vela oleja. Chutovo boli nakoniec dobre, ale co sa tyka vzhladu nic moc. diky

    1. Neviem aku konzistenciu malo tvoje cesto, ale skusim odpovedat. Cicer by nemal byt velmi vlhky ani preschnuty. Muka by sa nemala vynechat, lebo ta to lepi dokopy, len potrebuje vodu, aby zafungovala. Moje cesto je vyslovene lepive, ked z neho robim placku v dlani, tak ju musim vyslovene opatrne odlepovat.

      Samotna priprava – najprv nahrievam panvicu, ked je rozohriata (len preboha nie teflon), pridam trochu oleja a hned ukladam prve kusky. Obracat sa daju bez problemov, ale ked som tuto ulohu zveril nasej starkej, tiez sa jej rozpadavali. Myslim si, ze zo zvyku na panvicu liala furu oleja a smazila ich prilis dlho. Potom sa samozrejme naslopu. Ja ich robim na minime oleja, prudkom plameni a rychlo. Vtedy nemam problem. Korka sa zatiahne a drzi to cele pokope. Ak sa to robi zdlhavo, tak to len viac vymakne a koniec peknym tvarom. Drzim palce, nabuduce sa urcite podaria lepsie

  7. Dobrý deň, dnes idem vyskúšať tento recept…tak ma napadlo, neskúšali ste na miesto toľkej múky dať napríklad jedno vajce a len trošku múky? rozpadávalo by sa to? ak nie vajce, mohla by som nahradiť bielu múku ražnou? Ďakujem vopred za odpoveď :)

    1. S vajcom to bude skor viac drzat pokope ako sa rozpadavat, myslim si. S raznou mukou treba skusit, je chutovo vyraznejsia, tak aby to nebolo na konci az moc „zdrave“ ;-) Ako vzdy, najprv nahradit polovicu muky celozrnnou a podla vysledku neskor mozno prejst kompletne na celozrnnu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.