Čokoládová sopka – Fondant au chocolat

Priznám sa bez mučenia, tento recept som vyčítal milovanej zo ženského magazínu. Je to hotová čokoládová sopka, čokoládové peklo, to musíte ochutnať!

Recept je to pomerne jednoduchý, akurát si treba dávať pozor, aby sa niekde v polovici z cesta nestala praženica. Ale k tomu sa ešte dostaneme.

Suroviny

250g tmavej čokolády
250g masla
4 celé vajíčka
100g cukru
3 PL múky
1 ČL mletej škorice
1 vanilkový struk

Vo vodnom kúpeli rozmiešajte spolu čokoládu, maslo, škoricu a stred vanilkového lusku. Ja som použil 70% čokoládu, ale môžete aj 50%. Vanilkový lusk som po dĺžke narezal a ostrím noža zotrel vnútrajšok – tie malé tmavé zrniečka. Zvyšný vanilkový lusk nezahoďte, pridajte ho do tesnej nádoby k bežnému cukru, vyrobíte si tak vanilkový.

V inej nádobe vymiešajte dopenista vajíčka, cukor a múku. Keď je čokoládová masa dohladka rozpustená, nastane fáza ochladzovania. Len som hrniec odstavil z plameňa a vymenil v ňom horúcu vodu za studenú a za stáleho miešania celú masu ochladil. Ak by som ju takúto vlial do vajíčok, bola by spomínaná praženica. Nemôžem povedať, že by som praženicu nemal rád. Alebo nebodaj čokoládu. Ale radšej obe zvlášť…

Hotový koláčik sa má podávať ešte teplý a po zaborení lyžičky by sa mala zvnútra vyvaliť hustá horúca čokoláda.

Keď bola čokoládová masa dostatočne ochladená, pomaly som ju za stáleho miešania metličkou vmiešal do vajíčkovej masy. Hotové cesto som nalial do formičiek a nechal piecť vo vyhriatej rúre pri 180ºC. Receptúra prikazovala piecť 7-10 minút, vybral som ten dlhší variant a neurobil som dobre. Hotový koláčik sa má totiž podávať ešte teplý a po zaborení lyžičky by sa mala zvnútra vyvaliť hustá horúca čokoláda. Nestalo sa tak. Moje formičky neboli dosť hlboké, takže nevytvorili dostatočnú masu, ktorá by bola zvonka upečená, ale vnútri ešte tekutá. Ani dlhší čas pečenia tomu nepomohol.

Výsledok bol však napriek tomu taký dobrý, že som mal o pol dvanástej v noci čo robiť, aby som koláčiky uchránil pred zožratím. A hodujúcich pred čemerom.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page