Priznám sa bez mučenia, tento recept som vyčítal milovanej zo ženského magazínu. Je to hotová čokoládová sopka, čokoládové peklo, to musíte ochutnať!
Recept je to pomerne jednoduchý, akurát si treba dávať pozor, aby sa niekde v polovici z cesta nestala praženica. Ale k tomu sa ešte dostaneme.
Suroviny
250g tmavej čokolády
250g masla
4 celé vajíčka
100g cukru
3 PL múky
1 ČL mletej škorice
1 vanilkový struk
Vo vodnom kúpeli rozmiešajte spolu čokoládu, maslo, škoricu a stred vanilkového lusku. Ja som použil 70% čokoládu, ale môžete aj 50%. Vanilkový lusk som po dĺžke narezal a ostrím noža zotrel vnútrajšok – tie malé tmavé zrniečka. Zvyšný vanilkový lusk nezahoďte, pridajte ho do tesnej nádoby k bežnému cukru, vyrobíte si tak vanilkový.
V inej nádobe vymiešajte dopenista vajíčka, cukor a múku. Keď je čokoládová masa dohladka rozpustená, nastane fáza ochladzovania. Len som hrniec odstavil z plameňa a vymenil v ňom horúcu vodu za studenú a za stáleho miešania celú masu ochladil. Ak by som ju takúto vlial do vajíčok, bola by spomínaná praženica. Nemôžem povedať, že by som praženicu nemal rád. Alebo nebodaj čokoládu. Ale radšej obe zvlášť…
Hotový koláčik sa má podávať ešte teplý a po zaborení lyžičky by sa mala zvnútra vyvaliť hustá horúca čokoláda.
Keď bola čokoládová masa dostatočne ochladená, pomaly som ju za stáleho miešania metličkou vmiešal do vajíčkovej masy. Hotové cesto som nalial do formičiek a nechal piecť vo vyhriatej rúre pri 180ºC. Receptúra prikazovala piecť 7-10 minút, vybral som ten dlhší variant a neurobil som dobre. Hotový koláčik sa má totiž podávať ešte teplý a po zaborení lyžičky by sa mala zvnútra vyvaliť hustá horúca čokoláda. Nestalo sa tak. Moje formičky neboli dosť hlboké, takže nevytvorili dostatočnú masu, ktorá by bola zvonka upečená, ale vnútri ešte tekutá. Ani dlhší čas pečenia tomu nepomohol.
Výsledok bol však napriek tomu taký dobrý, že som mal o pol dvanástej v noci čo robiť, aby som koláčiky uchránil pred zožratím. A hodujúcich pred čemerom.
To znie fantasticky! Musím vyskúšať :)
Ešte lepšie je, vajíčka vymiešate zvlášť. Teda žltko samé resp. s cukrom a bielka na sneh.
Múka sa dáva do rozpustenej čokolády. Ahojte.
zaujimava variacia, vdaka za tip
viktor, prave sme s priatelom dojedli tieto skvele cokoladove sopky a musim ti povedat, nic lepsie som este asi nejedla :)
ja som to ale dala do takych zapekacich misiek, ktore maju asi deci a pol, alebo dva, a vyslo mi to presne tak ako malo. vnutri tekute, zvonka vlacne cesto. proste jedna basen. Diky :)
ticho zavidim a musim skusit este raz… v miskach, ake si popisala
;-)
Na tento druh mucnika sa pouzivaju take male zapekacie misky moules a souffle, potom to nielen chuti ale aj vyzera super. Ja tento bozsky dezert mam rada s kopcekom nie prilis osladenej slahacky a kopkou malin, alebo jahod.
Raz som to robila, asi pred rokom a bolo to famózne! Teraz rozmýšľam, či to znovu neskúsiť, i keď po Vianociach??? Po všetkých tých oslavách a ničnerobeniu? Neviem. Renatin nápad so šľahačkou a malinami ma moc zaujal, akorát že doma mám len tie maliny, v mrazničke. Možno vyrazím do obchodu.
ja nemam original zapekacie misky, ale misky ktore su k fondue setu. ale vyzeraju rovnako dobre, v trube sa im nic nestalo a bolo to paradne :D aj by som ti ruky vybozkavala za to, ako nam to chutilo :D
ahoj
skusil by som vylepsit, kludne v tych istych formickach. vypracuj ganache a daj zamrazit vo forme na kocky ladu, vloz dovnutra do kazdeho kolacika a potom prudko zapec, aby boli kraje chrumkave.
nemam s tym skusenost, ale skusil by som to :-))
ps: vreco doslo, dakujem pekne.
Btw. presne zapekacie biele keramicke misky na souffle maju v Ikea za par korun.
Vid. http://www.ikea.com/sk/sk/catalog/products/00132915
nieco na tych sopkach bude ja tento dezert totiz poznam ako „lava cake“ s vanilkovou zmrzlinou na boku. robili sme ho vo forme na muffiny (improvizacia;) prvy krat sa to nepodarilo upiect tak aby po sa prekrojeni vyliala plnka, efekt to uz sice nemalo ale chutovo to bola mnamka aj tak =P
pozeram, ze po vsetkych tychto ospevnych komentaroch to budem muset zrejme skusit este raz a poriadne… ;-)
sim: ty si iny spekulant! ;-)
Takze, skusal som vcera znova, tentoraz podla rady Jara s komentara #2. Cize zltka a bielka zvlast. Pouzil som sklenene souffle formicky a plech na muffiny. Mal som vacsiu spolocnost, takze som nemal inu moznost.
Tie zo souffle sa ako-tak podarili, zvnutra vytekala cokolada, tie z muffinovej formy sa nepodarili. Boli tak strasne nadychane, az sa po vyklopeni rozplacli na tanieroch. Aj tie zo souffle formiciek drzali tvar trochu horsie.
Osobne si myslim, ze toto solo miesanie celej veci az tak neprospelo. Boli sice nadychane a cesta bolo viac, ale v konecnom efekte sa nestalo to, ze by kolacik chytil „korku“ a vnutro ostalo tekute. Myslim, ze pri tomto kolaciku je dolezite, aby bolo cesto trochu pevnejsie, inak sa stane to, co mne, roztecie sa ako makka svieca…
Ruru som mal vyhriatu dobre a piekol som 7 minut pri 180 stupnoch.
mne sa tieto kolaciky velmi nepodarili, chcel by som sa opytat aky cukor a muku treba pouzit … cesto ked bolo este surove bolo fantasticke ;-)
Cukor krupicu a muku polohrubu.
Napis co sa konkretne nepodarilo. Stred bol uplne surovy?
stred nebol surovy, kedze som dal praskovy cukor a asi viac polohrubej muky ako som mal, tak tam bol problem … a mozno ze som nedostatočne vymiešal vajicka s cukrom a mukou.
Urobim druhy pokus a dam vediet :-)
ahojte no tak tento kolacik som robila osobne v restike vo Francuzsku kedze sme do mali na karte dezertov, recept je trochu iny a myslim ze jednoduchsi a rychlejsi a vysledok zarucene uzasny:)))) takze: 500g cokolady si rozpustime v mikrolnke s 500g masla, dame to do väcsej nadoby kde to potom budeme šlahat elektircky. k tomu pridame 150g cukru, 150g muky ja davam hladku a pomaly tak po 2-3 pridavame vajicka (dokopy 10) . slahame dokial to nie je tak akuratne huste radsej dlhsie ako menej, formicky si vymastime a naplnime skoro po okraj , pecieme presne 8 minut pri teplote 200 stupnov, niekedy staci aj 7, ale ani katsie ani dlhsie. Formicky su z materialu ako alobal a kupila som ich vo france kedze tu na slovensku ich zohnat nemozno, a je to velkost asi ako na souffle. dufam ze som poradila a uzite si ich, este taka rada povodne sa podavaju s takou vanilkovou studenou omackou, kremom pod nazvom Creme anglaise sa to da najst na nete
ahoj Katuska
velmi zaujimave, velmi ocenujem, ked pises nieco z prvej ruky dokonca z Francie
napis este nieco… plllz
Do francuzskeho dezertu nemozes davat polohrubu muku, oni taku nemaju. Muka musi byt hladka. Mozno bude problem v tom.
.. no a samozrejme tie formicky. Ked ich dat do babovkovych formiciek, ktore maju v strede dieru, tak odkial ti ma vytiect to tekute? Z tej diery? :)