Ak rozmýšľate, aké drobnosti po vianočnom obžerstve pripraviť na silvestrovskú oslavu, mám pre vás dva malé recepty. Na zemiakové pagáče a vínové linecké koláčiky.
Zemiakové pagáče
Recept mám od Peťa Ondrejku, ktorý sa ho učil ešte na škole. Nedávno za mnou prišla naša starká, že chce spraviť zemiakové pagáče. Tak som sa jej opýtal na recept a na moje prekvapenie, bol identický ako ten od Peťa. Sú to zatiaľ najlepšie pagáče, aké som jedol. Bez preháňania.
Suroviny
500g hladkej múky
250ml mlieka
25g droždia
1 vajce
200g varených zemiakov v šupke
125g margarínu alebo masla
soľ
Z múky, mlieka, droždia a vajíčka vypracujte, najlepšie ručne, cesto. Nechajte ho na teplom mieste nakysnúť. Cesto rozvaľkajte na cca 2cm hrubý plát, na ktorý nastrúhajte zemiaky a palmarín. Zemiaky nezabudnite posoliť. Cesto 3x preložte (zložte zo všetkých strán a znova vyvaľkajte na 2cm hrúbku). Z cesta povykrajujte omúčeným pohárom pagáče. Potrite ich vaječným žĺtkom, posypte ľanovým semienkom, sezamom a hrubou soľou a nechajte piecť vo vyhriatej rúre pri 180ºC asi 20-25 minút (v závislosti od veľkosti). Údaje sú len orientačné, pretože každý má rád iný tvar. Niekto vyššie, iný tenšie a väčšie. Niekto ľúbi dať navrch mletú rascu, iný zasa do cesta slnečnicové a tekvicové semienka.
Vínové linecké koláčiky
Ďalší recept je až sprosto jednoduchý. Malé vanilkové „gombíky“ z vínového cesta.
Suroviny
300g polohrubej múky
1 margarín alebo 250g masla
8 PL vína
vanilkový cukor na obalenie
Z múky, margarínu a vína zamiešajte cesto. Na doske ho vyvaľkajte na hrúbku 1cm a povykrajujte z neho malé krúžky. Nechajte piecť vo vyhriatej rúre pri 180ºC asi 15-20 minút. Počas pečenia vyskočia hore a mierne stmavnú. Ešte horúce ich môžete obaliť vo vanilkovo cukre.
Poznámka: Cesto malo pôvodne 7 lyžíc vína, ale medzičasom starká prišla na to, že 8 je to správne číslo, cesto je vraj lepšie. Čo sa margarínu týka, samozrejme môžete použiť namiesto neho maslo, komu nechutí rastlinný tuk. Recepty uvádzam tak, ako mi ich sprostredkovali.
Teda pangáče vypadají skvěle, asi na silvestrovské pohoštění vyzkouším, jen se chci optat – ten Palamir je sýr eidmovitého typu? Vinné cukroví dělám na sladko na Vánoce a na slano (posypané sýrem či kmínem či semínky) na Silvestra, ale těsto je stejně MASLA jako hl. mouky a víno. Perla (v ČR je jen ve vaničce) je pomazankový margarín se snížený obsahem tuku nevhodný na pečení, do toho bych fakt nešla, kdyžtak Hera nebo tak, ale máslo je zkrátka máslo.
jejda, koukám na překlep – pagáče samozřejmě;-)
Vínové pečivo moc dobré jest :) U nás ho zase robíme naslano: 500g masla, 500g margarínu, 1 kg hladkej múky, 16 lyžíc bieleho vína. Vypracujeme cesto, necháme odležať asi 2 hodiny v chladničke, vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a nakrájame paličky. Potrieme vajíčkom, posypeme rascou (ev. sezamom) a soľou a pečieme. M≈áAM!
evik: Palmarin je margarin. Zmenil som to pre istotu v oboch receptoch na „margarin alebo maslo“
ak v cechah nie je k dostaniu palmarin, kludne pouzite HERA-u alebo nieco ine vhodne na pecenie :) kludne aj maslo :)
no pagace robi kazdy inak, co som mal moznost jest ich tak mi stale chutia najviac babkine, ktora ich robi poctivo z masti a su aj nalezite nadychane a makkucke, tento tyzden sa tam snad stavim a vzal by som recept, uz ho odo mna pytali aj ti co ich ochutnali
Aan, niet pochyb. Babkine chutia vzdy najlepsie :) skus tieto, tie struhane zemiaky robia zazraky a mozno v kombinacii s mastou budu tiez super. Ked sme uz pri tej masti, daco ma napadlo, cize je mozne , ze clanok bude doplneny aj o inu variantu presne s tymto cestom :)
ahoj ja marne patram po recepte na skvarkove pagace, ktore by sa aspon trochu podobali vyrobkom „pana Pagaca“ z bratislavskeho trhu. mal som ich len raz, ale nemozem zabudnut. a odvtedy ked som tam siel, ten manik tam nebol, ale som si isty, ze by mi recepte nedal, ked sa tym zivi. mozno zene??
zatial urcite skusim aj tieto zemiakove.
Sim, presne toto som myslel. Skus dat na toto cesto namiesto zemiakov a palmarinu, pomlete skvarky, z ktorych si vytopil prebytocnu mast. Budes mat radost :)
nepovedal by som ze vsetko co je od babky musi chutit najlepsie, tieto su naozaj objektivne dobre a pochvalovalo si ich uz vela ludi, preto ked som tam bol dnes som aj pre inych vzal od babky recept, prepisem doslovne co som odfotil z babkinho rukou pisaneho receptara
Sadlove pagacky (od Baby Sutovskej)
1/2 kg muky
1/4 kg sadla
Muka sa rozdeli na 4 ciastky. S 1 ciastkou muky sa zmiesi sadlo. Z 3 ciastok sa urobi strudlove cesto, pridat 2 zltky, sol, trochu smotany, 2dkg kvasnic v mlieku rozpustenych. Urobit lahke vlacne cesto ako na strudlu. Potom poskladat, do rana nechat stat a rano 3 krat rozgulat.
Eto vsjo, ze kto vari mal by vediet ake je to strudlove cesto, ze vraj nejake prekladane cez seba. Sadlo treba tiez dobre, predava sa malokde. Babka pripravu vecer nedodrziava a pripravuje cesto skoro rano a ked tam dojdeme okolo 9ej tak sa pecu cerstve teple pagace.
Prikladam fotku ako priblizne maju vyzerat nadychane a tiez fotku orig.receptu, obe bohuzial velmi nekvalitne fotene mobilom. Ja som uz stihol povyjedat najsvetlejsie zo stredu plechu, tmave si spravi kazdy ake mu vyhovuju.
http://i45.tinypic.com/2dkcsv5.jpg
http://i47.tinypic.com/2v322k7.jpg
az neskor ma napadlo, ze pagace vlastne mozem odfotit aj doma s normalnym fotakom, takze takto vyzeraju tie podla receptu z mojho komentara
http://img64.imageshack.us/img64/5764/dscf8433.jpg
http://img17.imageshack.us/img17/1281/dscf8434m.jpg
http://img710.imageshack.us/img710/6286/dscf8436.jpg
http://img64.imageshack.us/img64/7144/dscf8438.jpg
http://img109.imageshack.us/img109/4111/dscf8439.jpg
peknucke :)
achjaj ochjoj
ake boli na druhy/na treti den?
su krasne…
inac mna by skor zaujimal ten recept pod tym na tie skvarkove :-)
a inac recept nie je jasny,mozes sa prosim spytat, co to znamena poskladat?
ak tomu rozumiem, ide o klasiku – zabalit tukove cesto do vodoveho, vychladit a niekolkokrat prelozit a rozvalat? mozno valat az rano?
dik
vsak nejake normalne strudlove cesto poprekladane poskladane by to malo byt ak som spravne pochopil, babka vravela ze kto vari by tomu mal rozumiet ake je strudlove cesto
dobre su inak aj po niekolkych dnoch samozrejme, nekazia sa nijak rychlo, aj ked ja ich jem zasadne len ked su cerstve teple, vychladnute nemam rad, recept na skvarkove mozem zobrat nabuduce ale to bude tak koncom januara
ano, milujem, ked babky rozpravaju ;-) Oni beru vela detailov tak nejak automaticky, len potom to zabudnu spomenut, a ked to chce potom clovek uvarit sam, tak sa to samozrejme nepodari… rovnaky problem s mojou babkou.
Problem je aj ten, ze na vela receptov uz maju svoje vlastne miery, kolko coho davaju a niektore sa jednoducho uz nedaju zreprodukovat, stipka tohoto tu, hrncek toho tam. No jasne ze moj hrncek nebude ten isty, ako pouzivala ona 30 rokov! To jej fakt len stat za chrbtom a vsetko podrobne sledovat ;-)
Aan, vdaka za recept aj fotky
nezabudnite dat do pagacov sol este do cesta :D
ja som nedala..teraz mam chut vsetky vyhodit..
nepoznate nejaku fintu ako to zachranit??
nevyhadzovat
rozkrojit, potriet pikantnou bryndzovou natierkou
SNR!