Aj mne sa občas stane, že neviem, aké dobroty máme vo vlastnom meste. Presne to bol prípad čili papričiek z Nitry.
Miroslav Skovajsa mal čili papričky najprv ako hobby. O dobrých 20 rokov nato je z toho vážny produkt. Vyrába tekuté výtažky z dvanástich druhov ostrých papričiek, mimo iného z habanero, naga jolokia aj najpálivejšej trinidad skorpion moruga. Tie si aj sám pestuje, pridáva k nim len kuchynskú soľ a lisuje ich za studena. Hotová šťava nie je ani tepelne upravená.
Mám od neho doma Cayenne a najčastejšie ju používam do polievok. Maličké kvapátko na balení sa síce nepoužíva najľahšie, ale určite má svoj význam. Jedna kvapka je dobrý základ, dve už cítim a pri troch začína ísť do tuhého. Celkovo je to kvapátko šikovná vec, hlavne pri polievkach. Niekedy sa mi stane, že výjdu sladšie než by mali. S korigovanímchute problém nie je, pridám niečo ostré a je to vybavené. Lenže potom riskujem, že mi to napríklad krpec nezje. V tomto je dobré to kvapátko, že môžem presne odmerať, koľko štipľavého bude v hrnci. Otestované aj v praxi, malý si nič nevšimol.
Použití je viac, štipľavé som pridával aj do pomazánok a horúcej čokolády. Od známych z gastra zasa viem, že Chillis používajú aj niektorí kuchári. Mimo toho, produkt má známku Región Ponitrie (o ňom napíšem neskôr) a v predminulom roku získal aj Slovak Gold.
Menšia 30ml fľaštička Cayenne stojí priamo u výrobcu 2,50 €, väčšia 110ml 7,50 €.
Paprikáreň Chillis
www.chillis.sk
z dvánastich druhov a nie druhoch, ty východňar
To mas tak, ked prestylizujes vetu a nechas jedno slovo povodne… opravene.
OT: skoda ze v poslednej dobe sa tu uz neuverejnuje vacsi pocet receptov. Nechystate sa znova viac pisat na tuto temu? Niektore starsie recepty boli fakt super. Dakujem
Ano, tiez mam ten pocit a recepty pridam. Bude napriklad jeden uleteny cheesecake aj rybaci paprikas.