Delikatesy

Kým sa nezačnú nafukovať

Z cícerovej múky placky aj chlieb

Cícerovú múku nepoužívam stále. Ale stále častejšie. Nedávno mi napadlo pridať ju do lokší aj kváskového chleba. V jednom fungovala lepšie, v druhom o niečo menej.

Verjus

Z nezrelého hrozna delikatesa (+súťaž)

Oberať nezrelé ovocie sa možno nezdá ako dobrý nápad, ale čo mali robiť naši predkovia, kým nepoznali citróny. Namiesto nich totiž ako kyslé dochucovadlo používali práve šťavu z nezrelých bobúľ hrozna. Volá sa verjus.

Pre porovnanie...

Nie je všetko len olivový olej

Všade samý olivový olej. Možno aj preto ignorujeme tichý a postupný úpadok ostatných olejov, ktoré sa u nás predávajú.

Čerstvo natrhané fialky

Kvetinový víkend

Urobiť si doma kandizované fialky nie je nič ťažké, prevoňajú a ozdobia napríklad slávnostnú tortu.

Šípkový sirup

Šípková jeseň

Všetko sa to začalo tým, že som chcel napiecť citrónový koláč. Nepodaril sa, ale vďaka nemu ma to zavialo k šípkovému sirupu a podobnému koláču.

Čierne pivo

Poriadne toho piva do varenia!

Medzi robotníkmi sa občas hovorí, že pivo v skutočnosti nie je pitie ale jedlo. Divili by ste sa, ale majú pravdu. Hodí sa do polievok, k mäsu aj do koláčov. A ešte ako.

Čierny sézam, šľahačka a zelený melón

Šedá zmrzlina, čierna polievka a iné zvláštnosti

Hovorím o čiernom sezame. Stretol som sa s ním dávnejšie. Tuším som pôvodne hľadal černušku a pár predavačom som musel vysvetľovať, že ide o dve rozdielne semienka. Podobne ako sépiové farbivo, dokáže zafarbiť jedlá na zaujímavú čiernu alebo šedú farbu.