Šípková jeseň

Všetko sa to začalo tým, že som chcel napiecť citrónový koláč. Nepodaril sa, ale vďaka nemu ma to zavialo k šípkovému sirupu a podobnému koláču.

Citrónový chlebík má pomerne ľahký recept a podobá sa na tucet iných koláčov aj báboviek. Mastné olejové cesto Do cesta som dal navyše mleté vlašské orechy, trstinový cukor aj trochu kukuričnej múky. Výsledok vyzeral na fotke dobre, ale chutil ako pivo. Prisám vačku. Viacerí sme tam doma cítili typickú horkosť svetlého ležiaku. A nie, pivo som tentoraz do cesta nepridával. Podozrievam kombináciu citrónovej kôry, trstinového cukru a kukuričnej polenty.

Citrónový chlebík

Medzičasom som sa pustil do zberu šípok a začal špekulovať, čo s nimi okrem sušenia. Víno som už skúšal a priznám sa, že keď som neskôr pil jedno vydarené, nechytilo ma to natoľko, aby som to skúsil znovu. Skúšal som aj pražiť šípkové semienka na kávovinu. Tento pokus dopadol nad moje očakávania, najlepšia kávovina, akú som pil.

Šípkový sirup

Začal som špekulovať, ako ich napratať do koláča. Našiel som recept niekde z Aljašky, kde šípky dávajú do vianočného koláča spolu s ďalších sušeným ovocím. Pustil som sa teda do sirupu a až neskôr začal uvažovať, načo ho použijem.

Šípky vám popichajú vždy. Keď nie pri zbere, tak pri čistení určite. Každú jednu prekrojiť, vylúpnuť zrnká a takto dokola. Načistil som ich asi 150g, zasypal 100g cukru a nechal variť kým to celé aspoň trochu nezhustlo. Na záver som pridal 150ml rumu a nechal vychladnúť.

Šípkový sirup

Na ochutnanie veľmi príjemné, niečo ako koncentrovaný šípkový čaj. Ale šupka sa mi zdala príliš tuhá nato, aby šla do koláča, tak som vybral iné riešenie. Znova som upiekol citrónový chlebík a ešte teplý som ho polial šípkovým sirupom. Vznikol premočený a voňavý koláč.

Šípkový chlebík

Suroviny

– 100ml bieleho jogurtu
– 2 vajíčka
– strúhaná kôra z jedného citróna
– ¾ HR cukru lebo 4PL medu
– 125ml oleja
– 2 HR pol. múky
– 3 PL mlieka
– šťava z ½ citróna
– 1 ČL sódy bikarbóny
– štipka soli

Začnite vajíčkami, rozhabarkujte ich s olejom a jogurtom. Potom pridajte cukor alebo med. Ďalej mlieko, štipku soli, citrónovú kôru aj so šťavou a na záver múku spolu so sódou. Výsledok bude tekutejšie cesto. Najlejte ho do vymastenej a pomúčenej formy na biskupský chlebík a dajte upieť do vyhriatej rúry pri 180°C asi na 45 minút. Tým, že je cesto vlhkejšie, skúška špajdlou nemusí byť celkom presná.

Hotový citrónový chlebík vyklopte z formy a ešte teplý ho poriadne pooblievajte šípkovým sirupom. Pekne postupne, aby stihol všetok rovnomerne vsiaknuť.

Čo vám poviem. Je to voňavé po citrónoch a sladké od šípok. Šípkový čaj v pevnom skupenstve. Na jeseň poteší.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (4)

  1. Raz som dostala do daru šípkový lekvár. Kúpenému koňovi na zuby nepozeraj, tak som nezisťovala, čo obsahuje, ale bol výborný. Tipujem, že bol nadstavovaný jablkovým pretlakom. Šípiek tam muselo byť však dosť pretože chuť jabĺk som necítila, len tá konzistencia bola taká pretlakova, snáď trochu sladšia – bol to predsa lekvár. Ak raz budem mať v jeseni veľa času, tak si šípky nazbieram a skúsim zaexperimentovať.

    1. Ak tie šípky prepasíruješ, čo som práve pred chvíľou urobil, tak to bude pretlakoidné.

  2. Mne ta „pretlakoidna“ konzistencia sipkovej marmelady nevadi.. :-) Ba prave naopak.. paci sa mi ze je taky hladky :-) A hovorim o domacej 100% sipkovej marmelade ;-)
    A recept sa mi veru paci :-)

  3. Tak tie sipky Ti v dobrom zavidim. Tu s adaju kupit len ich totalne vysuseni, takmer praskovi pribuzni. A ti veru do lekvariku nepatria.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.