Kuracie satay s arašidovým maslom

Cez víkend som sa pustil do pomerne jednoduchého indonézskeho jedla ‚Äì kuracieho satay s arašidovým maslom. Hustá žltá marináda s kurkumou a zázvorom, trochu marinovania a krátke grilovanie.

Suroviny
2 strúčiky cesnaku
1 červená chilli paprička
20g zázvoru
1čl citrónovej trávy
400g kuracích p≈ïs
250ml kokosového mlieka
6PL citrónovej alebo limetkovej šťavy
1ZČL mletej kurkumy
1ZČL mletého koriandra
biele korenie
100g arašidového masla
3PL svetlej sójovej omáčky
špajdle

Pred samotnou prípravou zastrúhaj konce špajdlí došpicata a namoč aspoň na 20 minút do vody. Kuracie prsia opláchni a pokrájaj na malé kúsky. Ponapichuj 6-8 kúskov na dlhú špajdlu tak, aby boli umiestnené iba v jednej jej polovici, nie po jej celej dĺžke. Vyrob takto z celého mäsa ‚Äûmäsové paličky‚Äú a odlož na chvíľu bokom.
V miske zmiešaj citrónovú trávu, kokosové mlieko, sójovú omáčku a citrónovú/limetkovú šťavu. Ďalej pridaj rozotretý cesnak, kurkumu, koriander, chilli, zázvor a trochu korenia.
Celú omáčku poriadne premiešaj a zalej ňou paličky s mäsom. Nechaj marinovať zhruba hodinu, potom natri arašidovým maslom a daj grilovať z každej strany.

Hotové satay má vďaka množstvu použitých surovín bohatú chuť, takže ho najlepšie konzumuj samostatne. V ázijských krajinách sa toto jedlo často podáva vo forme rýchleho občerstvenia a konzumuje ako nanuk, priamo z paličky.
Ak by si predsalen strašne túžil po prílohe, vyber si jednoduchý zelený šalát alebo porciu čerstvej surovej zeleniny podľa chuti.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (8)

  1. ulicnik24

    detail.
    V surovinach mas citronovu stavu a v postupe liemetkovu, daj to do suladu

  2. Dik za upozornenie, upravene.

    V azijskych krajinach sa obycajne pouzivaju limetky, nie citrony. Znama z Thajska, ktora sa sem vydala, takto poslala muza kupit „lemons“, on jej samozrejme priniesol tie zlte, ona na to zhrozene pozera, ze myslela tie zelene (teda limetky) ;-)

  3. ulicnik24

    no doniesol co chcela, ma sa lepsie ucit anglicky :-)

  4. lost in translation ;-)

  5. aj ja som varila s arašidovým maslom, teda s arašidami, lebo maslo som nekúpila:) Ale rozmýšľam, že by som tvoj recept „zvrtla“ vo štvrtok:)

  6. samozrejme, mozes pouzit aj cele posekane arasidy, nemusi byt hned maslo.

  7. tak ja som sa vcera pokusal tiez ukuchtit tento recept, zistil som ze len taky detailik, ze neni v recepte vystihnuty moment, kedy sa ma rpidat chilli a zazvor, ale to si kazdy domysli ;-) Skor som sa chce opytat (mozno hlupost), naco sa tam dava kokosove mlieko, je to kvoli chuti? inak to bolo vyborne, nakoniec som nedal na tvoju radu spravil som k tomu ryzu s arasidmi, nech uz to je cele take arasidove.. ;-)

  8. jo, zazvor a chilli som zabudol vpisat do postupu, uz opravene.
    preco kokosove mlieko? Pretoze ako tuk je to „nosic“ chute, teda v tuku sa rozpustaju a uvolnuju rozne chutove latky z ostatnych surovin, napriklad kapsaicin z chilli atd.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.