Veľká noc predo dvermi, posledné zásoby ovocia sa míňajú a všetko sa točí okolo vajíčiek. U nás to vyústilo do guliek zo sušeného ovocia.
Recept som vykukal z miesta, kde by som ho ani nikdy nehľadal, z rakúskeho módnika. Preletel som pohľadom suroviny, zahodil chlapský predsudok a pustil sa do výroby.
Suroviny
– 100g sušeného manga
– 100g sušených marhúľ
– 50g kešu orieškov
– cca 40g strúhaného kokosu
– vaniku
– 2 ČL medu
Postup je priamočiary, ale niektoré časti treba dodržať presne. Napríklad tú o namáčaní surovín. Ako prvé dajte do vlažnej vody sušené mango, sušené marhule a kešu oriešky. S akýmkoľvek sušeným ovocím to zvyknem robiť tak, že najprv ho cez sitko prepláchnem pod teplou vodou. A až potom zalejem vlažnou a nechám máčať. Pre tento recept ho treba nechať namočené presne 20 minút. Nie viac, inak to zostane príliš blatové.
Po danom čase treba nechať všetko dobre odkvapkať a suroviny môžete presunúť do mixéra. Pridajte tiež kúsok vanilky (z lusku) a časť kokosu. Mixujte a postupne pridajte aj zvyšný. Výslednú lepivosť masy upravíte množstvom kokosu. S výkonnejším mixérom si budete môcť dovoliť dať ho viac. Ak vám v mase zostanú väčšie kúsky ovocia ako mne, budete musieť ubrať kokosu, aby vám guľky držali tvar.
Hotová masa na mojej fotke síce nevyzerá kompaktne, ale bolo to v poriadku. Pridajte med a môžete začať dokončovať. Keď si vezmete do hrsti rozmixovanú masu a poriadne ju zmagnete, pocítite, ako sa prevlhčí a spojí. Potom už len stací vyformovať do tvaru guľky. Nerobil som to gúlaním medzi dlaňami, ale skôr tvarovaním prstami. Teraz už len poriadne poválajte v strúhanom kokose a vybavené.
Z jednej dávky výjde asi 20 guliek, ktoré sa zmestia do menších papierových košíčkov. Uskladnené v chladničke vydržia týždeň-dva.
Určite vydržia jeden či dva týždne :D
Mas pravdu, nevydrzia. Po par dnoch z nich uz polovica chyba ;-)
Vyzera to fajn. Moja mama robi podobnu vec, ale ciernu – viem ze v tom je mak, lan, med a nejake dalsie semienka a oriesky. Je to velmi chutne a byva mi po tom velmi zle (aj ked kostujem s mierou), neviem preco, asi ze je to velmi olejnate….