Dovolenky sú už za nami a my sme uzavreli súťaž s mozaikou receptov. Tu je päť z nich. Prvý v poradí zároveň vyhráva keramické strúhadlo zo stánku Keramikus v Tržnici. Ďakujem všetkým, ktorí si dali tú námahu a spísali recepty a výherkyni posielame cenu.
Granola od Zuzany Havierovej
„Posielam recepty, naučila ma ich rodinná známa zo Švédska, i keď asi to nie sú originál švédske recepty.“ (Tento recept je aj na úvodnej fotke).
Suroviny
– 4 šálky vlašských orechov
– 1 lyžičky morskej soli
– 1 šálky vody
– 4 datle
– 5 nasekaných sušených marhúľ
– 1 šálky sušených černíc alebo malín
– 1 čajová lyžička škorice
Vlašské orechy a soľ namočte cez noc v miske. Potom opláchnite vlašské orechy, opláchnite zapekaciu misku a dajte orechy späť do zapekacej misky. Dajte orechy do trúby na najnižšiu teplotu (asi na 135¬∞C) a nechajte vysychať po dobu 24 hodín alebo do chrumkava. Akonáhle sú orechy dehydrované, vyberieme ich z trúby. Datle a vodu rozmixujte na kašu, pridajte orechy, marhule, černice a škoricu
a mixujte na hrubšiu hmotu. Dajte do trúby vo veľkej zapekacej miske a dehydrujte opäť po dobu 24 hodín alebo do chrumkava. Podávame ako ľahké jedlo alebo ako cereálie s mandľovým mliekom. Je to výborná a navyše bezlepková pochúťka.
Ryba v zemiakovom cestíčku od Stanislava Hanusa
Suroviny
– filety /pangasius/
– 5 zemiakov
– vajíčko
– hladkú múku
– soľ, mleté korenie
– rascu, majorán
– cesnak
– cibuľku
„Posielam vám jeden recept, ktorým nás prekvapila rodinka v Chorvátsku na privítanie, kde sme boli ubytovaní. Veľmi nám toto jedlo chutilo a dá sa v pohode variť aj doma.“
Zemiaky najemno nastúhame na strúhadle na syr, pridáme nadrobno posekanú cibuľu, cesnak, vajce, hladkú múku, soľ a koreniny a vytvoríme si redšie cesto. Do vymasteného pekáča vylejeme polovicu cestíčka,poukladáme posolené a korenené ryby a zalejeme druhou polovicou cesta. Dáme upiecť na 20-30min. do vyhriatej rúry. Po upečení krájame na kocky a podávame s čerstvou zeleninou.
Slivková ryža s cesnakom od Stanky Adamčíkovej
Suroviny
– ryžu
– cca 15-20ks sušených sliviek bez kôstky
– 4 strúčky cesnaku
– olivový olej
– soľ
– fazulku z konzervy alebo vopred uvarenú
„Recept mám zo Sýrie.“
Prepláchnutú ryžu krátko osmažíme na troche olivového oleja, prisolíme, zalejeme vodou, pridáme umyté sušené slivky a uvaríme. Keď je ryža hotová, vmiešame pretlačený cesnak, fazuľku a podávame. Môžme podávať so šalátom podľa sezóny a chuti. Chuť sladkých sliviek a cesnaku je spolu vynikajúca…
Cukety v bylinkovom cestíčku od Františka Adamčíka
Suroviny
– cuketu
– hladkú múku
– vajce
– bylinky podľa chuti – bazalku, tymián, rozmarín, kôpor
– olej
– soľ
„Recept z Grécka.“
Cuketu nakrájame na kolieska cca 1cm, posolíme a necháme 30 min. postáť, zlejeme a obaľujeme v cestíčku z vajca, hladkej múky a byliniek. Smažíme na oleji. Ako príloha sa hodia zemiakové pyré alebo šalát.
Grécky prekladaný baklažán od Marty Hanusovej
Suroviny
– 1 väčší baklažán
– 10 paprík
– 6 väčších paradajok
– soľ
– olivový olej
Baklažán ošúpeme a pozdĺžne pokrájame na tenké plátky. Osolíme ich a necháme odstáť minimálne 20 minút. Hnedú šťavu zlejeme, plátky osušíme utierkou a opečieme ich na kvalitnom olivovom oleji z oboch strán. Papriky pokrájame na pásiky, opečieme na oleji a tiež poukladáme do pekáča, striedavo s plátkami baklažánu. Môžeme pridať olivový olej. Osolíme a zalejeme rozdrvenými paradajkami bez šupky. Prikryjeme, najprv podusíme a neskôr vložíme do rúry a zapečieme. Podávame s chlebom.
Recepty znejú veľmi zaujímavo, určite ich vyskúšam. Výherkyni blahoželám :o)
Poprosím opraviť názov krajiny: Sýria a nie Síria.