Počas poslednej návštevy sme natrafili v Starom hostinci vo Svätom Antone na knihu Kuchyňa starých materí z Liptova. Personál tvrdil, že už nie je k dostaniu. Vraj ju bezvýsledne hľadali už mnohí pred nami. V sieti informátorov delikatesy sa ale čoskoro objavila informácia, kde ju hľadať (vďaka Robo). O týždeň bola u mňa v kuchyni.
Kniha pripomína samizdat. Hrebeňová väzba, nebielený papier a niektoré grafiky akoby dorobené tušom a ručne. Po otvorení je všetko jasné. Knihu napísala etnologička PhDr. Iveta Zuskinová, ilustrácie pridali žiaci umeleckej školy a o vydanie sa postaralo združenie Spoločnosť priateľov Múzea liptovskej dediny.
Nie sú tu len recepty, ale píše sa aj o zvykoch v stravovaní. Začiatok napríklad rozpráva o tom, že chlieb sa na Liptove voľakedy jedol len na Vianoce a žne. Alebo že hovädzie sa nekonzumovalo takmer vôbec, lebo krava bola v prvom rade na mlieko. Kopec zaujímavých informácii, nad ktorými som občas dvíhal obočie.
Čaro tejto knihy objavíte, až keď podľa nej skúsite navariť.
Nemôže vás prekvapiť, že kniha je bez fotiek. Keď sa pozriete na štvorriadkové recepty, v ktorých sa viac-menej točia tie isté suroviny, mali by ste na fotkách dookola kaše, kapustu a strukoviny. Obrázky ale nechýbajú a zvyšok prekne dokreslili decká z umeleckej školy. Čaro tejto knihy objavíte, až keď podľa nej skúste variť. Jedlá sú jednoduché, priamočiare a takmer návykové.
Mimochodom, typografia je tiež tak trochu šokujúca. Tučné písmo tu nie je, nadpisy jedál sú len odsadené. A takmer všetok text je rovnakou veľkosťou. Ani absolútny minimalizmus nebráni v dobrom čítaní a rovnako dobrej prehľadnosti. Prekvapila aj reklama. Je rovnako jednoduchá a textová ako zvyšok stránky, ale plne funkčná. Štylizovaním ladí s knihou a napriek tomu jemne privedie človeka k tomu, aby ju prečítal. Bravo!
Kniha krásne odzrkadluje svoj obsah. Jednoduchá, nenápadná, ale napriek tomu rafinovaná. Za všetko nechám prehovoriť jedno jedlo, ktoré sme doma vyskúšali. Volá sa Kapusta s hrachom – recept z Bobrovca. Nech mi autorka prepáči, ale hrach sme nahradili šošovicou a vypustili sme zápražky.
Šošovica s hovädzím jazykom a kapustou
Suroviny
– šošovicu
– hovädzí jazyk
– cibuľu
– 2 strúčiky cesnaku
– bobkový list a nové korenie
– kyslú kapustu
– soľ
Šošovicu namočte cez noc do vody. Na druhý deň ju uvarte s kúsom hovädzieho jazyka, bobkovým listom a novým korením. Nedajte veľa vody, v podstate by mala varením vzniknúť kaša. Ku koncu pridajte soľ a opraženú cibuľku s cesnakom. Naberte na tanier, do stredu poukladajte očistené kúsky hovädzieho jazyka a nabok za žufanku kyslej kapusty. Poviem vám, keby som toto dostal v niektorej rádoby slovenskej kolibe, tak sa z toho najprv zjaším, a potom si vypýtam dupľu. Celkom vážne. Veľmi chutné a vôbec nie ťažko-stráviteľné jedlo.
Kuchyňa starých materí z Liptova
Zoženiete u Leštácha, aktuálne za 11,39€, alebo v ÚĽUV-e v Bratislave.
krasna! mozem sa teda spytat kde sa da zohnat??? prosim :)
je to na konci clanku, nechcem to tu s nim spamovat
dakujem, nevsimla som si to na prvy krat…
maju to aj v ULUVe na obchodnej abo na nam.SNP. tam stoji 10.40. prave som zakupila. este raz diki za tip
Ja som ju objednávala zo stránky valachshop.sk !!!
Uz roky mam v hlave koncept, regionalne suroviny, zaklad receptu z ludovej kuchyne moderne dotvoreny, proste aby tam bolo citit modernost a inovativnost a moju individualitu. Taketo knizky su super veci. :-)
keby sa to dalo po 20:00 nejako zablokovat, aby ma o pol noci pri pohlade na foto neprepadol hlad :)))))
Dusan: je na to niekde tlacitko v hlave, ale teraz ti neviem presne povedat kde ;-)
Krasa a dokonalost v jednoduchosti!
Vdaka za recept aj za zdroj ziskania knizky.
Dufam ze dalsie recepty coskoro pribudnu.
Viktor: a ja ho furt hladam v chladnicke :)
Dúfam, že ju ešte pred Vianocami zoženiem, manžel je z Liptova, tak mu podľa nej občas navarím, nech aj tu v hlavnom meste má pocit domova ;)
Na internete vraj uz vypredana, ale predvcerom som ju videl v ULUVe v centre Bratislavy.
Vďaka, zbehnem tam hneď v pondelok, pre istotu :)
Vďaka za tip, už ju mám doma :)
Mne ju tento rok prinesie Ježiško :) Takže sa zatiaľ tvárim, že o nej neviem. Aj ja ďakujem za tip na originálny darček.
taketo skromne knizky milujem, akurat varim tu sosovicu tak tesim :)
inak napadla ma jedna knizka co mam doma je zamerana na jednotlive regiony , a obdobia v roku. Uvedene kapitoly poukazuju co sa jedlo a popijalo pocas jednotlivych obdobi roka (fasiangy atd.) Autorka je Rastislava Stolicna- Jedla a napoje nasich predkov. Odporucam.
[…] nasladko, alebo naslano s cottage cheese a restovanou cibuľkou. Niekedy stačí strukoviny jednoducho rozvariť a podávať s kyslou kapustou a údeným […]
[…] tejto nenápadnej knihe sme písali už pri jej prvom vydaní. Medzičasom vyšlo druhé a pred mesiacom už aj tretie doplnené […]
[…] teraz robiť recenziu na túto knihu. Myslím, že práve Viktor túto knihu veľmi dobre rozobral aj u seba na delikatesách. Ja môžem len súhlasiť a verím, že v mojej knižnici bude […]