Tapenáda z tmavých olív a tymiánu

Nátierku z olív som robil už niekoľkokrát, zo zelených aj čiernych olív, ale doteraz mi nikdy veľmi nechutila. Až dovčera.

Od priateľov sme dostali veľký pohár kalamata olív v slanom náleve. Medzičasom som si natrénoval priebežnú kontrolu zásob, takže vnútorné potravinové hodinky mi dlhšie hlásili, že ten pohár máme doma už pol roka a treba ho načať. Olivy boli s kôstkou, takže najprv som ich musel vylúpať. Potom som pohľadal ešte pár nových receptov a v rámci dostupných surovín si vybral jeden smer.

Olivy, ančovičky, citrón a materina dúška

Suroviny

200g kalamata olív
1 PL citrónovej šťavy
2 PL olivového oleja
2-3 ančovičky
čerstvý tymián

S tapenádou máte na výber. Olivy môžete skombinovať s kaparmi, ančovičkami aj sušenými rajčinami. Posledná možnosť sa mi páčila, ale nehodila sa mi ku kalamata olivám. Preto som si vybral bylinkovú možnosť. Bazalku nemám, čerstvý tymián tiež nie, ale v skalke mám jeho sestru, materinu dúšku. Asi len vďaka zblbnutej prírode bola ešte aj teraz schopná na použitie.

Použil som aj ančovičky, ale s nimi pozor. Už samotné olivy boli akurát slané a chutili takmer ovocne, takže som to nechcel prebíjať ešte väčším množstvom soli. Preto som použil nesolené ančovičky v olivovom oleji. Pridal som tiež šťavu z citróna, pár lyžíc olivového oleja a spomínanú materinu dúšku. Cesnak som vynechal, pretože sme tapenádu servírovali večer a pre návštevu. Môžete skúsiť pridať ho, ale podľa mňa bude príliš prebíjať chuť olív.

Hotová tapenáda z kalamata olív

Všetky suroviny som len krátko posekal tyčovým mixérom. Nie na hladkú pastu, ale trochu hrudkovitejšiu hmotu. Aj napriek tomu sa dala dobre rozotierať na chlebe a bagetách. No a potom to prišlo, konečne chutná tapenáda. Tajomstvo? Ako pri všetkom kuchárskom, bolo v základnej surovine. V tomto prípade olivách. Ak nie sú chutné, môžete do nich pridať čokoľvek, výsledok to neprebije. Táto tapenáda bola doslova až ovocná a nie príliš slaná. Zajedali sme ju syrmi a zapili fľaškou Chardonnay 2011, výberom z hrozna z Nového Vinařství.

Tapenáda z tmavých olív

Ešte jedno malé upozornenie, netreba to s ňou preháňať. Trochu som to prepískol a neskôr ma na to žalúdok upozornil. Našťastie len jemne, ale zato jasne. Je nabitá chuťou, takže na bagetu patrí len v tenkej vrstve. Tenšej, než je na fotke. Ak ju natriete ešte tenšie, môže slúžiť ako chuťový základ povedzme na sendviče.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.