Práve sa chystáme s kolegami na malý výjazd do Budapešti, za kávičkou a zákuskami. Zavolal som teda známemu z mojej obľúbenej nitrianskej kaviarne Zicco Café, Marekovi Lörinczovi, aby mi poradil zopár lokálov, ktoré stoja zato. Mimo spísaného zoznamu miest mi požičal aj lokálne odborné časopisy o gastronómii, aby som si spravil prehľad, čo sa tam deje.
Včera po obedňajšej káve som sa do jedného začítal, bola tam krátka úvaha nad urovňou maďarskej gastronómie. Autor popisoval, ako bol s manželkou na prechádzke v meste. Išli okolo jednej rušnej kaviarne, ktorá mala vo výklade ponúkaný zákusok. Celý nakrájaný na tenučké kúsky, už mierne okoraný a samozrejme s mastnou cenou. Vedľa tabuľka, že ide o národnú tortu. Začal teda prejavovať svoju nevôľu nad tým, ako môžu toto drahé, malé a nekvalitné čosi na tácke nazvať národným zákuskom. Manželka ho však rýchlo zahriakla. Podľa nej je nápis viac než výstižný – je to národný zákusok. Malá, negustiózna a predražená porcia. Záver úvahy bol v tom zmysle, že je treba sa vedieť smiať, aj ked je to skôr do plaču.
Vyzerá to, že od Maďarov k nám nie je zrejme až tak ďaleko. Uvidíme, keď sa presvedčíme sa na vlastné oči už na budúci týždeň. Reportáž spolu s fotkami vás samozrejme neminie.
Viktor, ak chceš vyskúšať dobrú maďarskú kuchyňu, choď do http://www.bagolyvar.com/. Obsluhujú a varia len ženy:)
v blízkosti je aj známa reštika Gundel.
velka vdaka za tip, vyzerat to fajnovo, tento „sovi hrad“, toto vsak bude len o s√ºtemény a kávé ;-) (napriklad spominany Gundel, New York, Astoria, Gerbeaud atd)
tak to ťa obdivujem – ísť do Maďarska len na koláčik a kávu! Veď nebuď škrob:)
pojde o dalsi clanok do Evy (a tiez verziu sem na Deli).
Toto bude tema – fenomen budapestianskych kaviarni (madari hned po talianoch vypiju najviac kavy v europe tusim)
No chystame sa navstivit kolegu, dele pri Pecs, tak tam su to vraj riadne lazy tak som zvedavy ako dopadneme :-)
No viktor,
madari piju bohovsky silne kavy, ak mas slabsie srdce, mozes skolabovat :-)
o mna sa neboj. Zatial som silnejsiu kavu ako v coluzzi bez chvastania nepil. Ale rad sa neham prekvapit… mozno ma zaklincuju ;-)
moj tip sa vola Sir Morik, Nádor útca 5. mala utulna kaviaren, kde pocas dna vysedavaju ucitelia z CEU a lokalni cestou do prace kupuju take away coffee (v sobotu maju cudne otvaracie hodiny, asi az od 14h00).
tesim sa na vase objavy a odporucam vykrocit aj mimo turistickych chodnickov.
vdaka za tipy, chystame sa aj do Oktogon (zastavka metra), vraj je tam slusny pocet kaviarni