Kávovar zvnútra

Napriek tomu, že príprava dobrého espressa je hotová veda, samotné prístroje sú priam až primitívne. Dnes som pre vás rozobral svoje nové espresso Puccino od la Pavoni, aby ste mohli nazrieť tam, odkiaľ vyviera husté a voňavé espresso…

To čo vidíš na fotke, je v podsate celý prístroj. Zbytok mašiny je už len nádržka na vodu, podložka kam sa podkladajú šálky počas prípravy a inak už len holé dutiny. Celá sranda spočíva v nasledovných troch súčiastkach:

– čerpadle, ktoré pumpuje vodu
– mosadznom bojleri, ktorý vodu ohrieva
– trojcestnom ventile, ktorý určuje, odkiaľ a kam má voda tiecť

Zmes káblov smeruje od vypínačov k týmto jednotlivým zariadeniam. Jeden zapne celý stroj, druhý prepína medzi výrobou kávy a prípravou horúcej pary na speňovanie mlieka a tretí spúšťa samotnú prípravu kávy. Hadičky zasa rozvádzajú vodu. Ako doplnok je tu tiež manometer, teda merač tlaku počas extrakcie kávy. Smeruje k nemu tenká medená rúrka. Počas prípravy jeho ručička vystrelí obyčajne k hodnote 12 barov. Ak je to menej, potom je zrejme káva príliš nahrubo pomletá alebo príliš slabo utlačená vo filtri. Tým pádom kladie káva vode menší odpor a výsledok bude vodová žbrnda so slabučkou cremou alebo úplne bez nej. Žiadne mikročipy tu nehľadaj, pomocou termostatu vie stroj presne, kedy má čo odstaviť a kedy má zasvietiť, že je pripravený na akciu.

Mosadzný bojler je v podstate priamo nad hlavou, do ktorej zapadá páka s filtrom. Keď budeš chcieť nahriať akúkoľvek mašinu na správnu prevádzkovú teplotu, prázdnu páku treba nechať zasadenú v hlave a nie bokom. Bojler zároveň vyrába dosť tepla nato, aby zohrial nerezovú platňu navrchu stroja, kde sa takto predohrievajú šálky. Ako vidíš, celý prístroj je navrhnutý jednoducho a zároveň maximálne efektívne. Všetko je to však v ľudských rukách, aby z toho nakoniec vyšlo výborné espresso.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (30)

  1. Nestranný pozorovateľ

    vyborne, fakt vyborne.

  2. marek lorincz

    No a takto presne by mal vyzerat poctivy stroj a nie tie tzv.super excelentne stroje z plastu!

  3. tak predsa si si ho kupil? :) dufam, ze bude dlho sluzit

  4. ako to povedat slusne: ked do jednej oblubene kaviarne zacnu jedneho dna chodit vypalnici a v druhej oblubenej v inom meste zacne este aj casnik za barom fajcit akoby sa nechumelilo, tak nemas vela moznosti. Jednou je spravit si cafe doma ;-)

  5. ja som ti to vravel! (že ak chceš na Slovensku dobré presso, to aby si si ho urobil sám).

  6. doteraz to tak nebolo, teraz ti dam zapravdu. veci sa holt menia… co narobis.

  7. lenka j.

    kokos bohvie ci aj moj tak vyzera.. ja sa ho bojim otvarat aj kvoli cisteniu. namakany clanok!! :-)

  8. sak napis co mas a my ti to uz rozobereme, ked sa bojis ;-) poznas to, s kladivom v ruke secko vyzera ako klinec…

  9. takže tento stroj doporučuješ? Ako dlho ho už máš?

  10. asi tyzden, zatial spokojnost. Ak to niekto mysli vazne s kavou, tak kludne doporucim, ale samozrejme len s lepsim mlyncekom. Zalezi ale aj na tom, kolko kav denne na tom chces spravit. Podla mna nema zmysel kupovat nieco taketo, ak to maju byt nejake 2-3 kavicky denne, to by som aj ja radsej zostal pri moka kavovare.

    1. Prosim Vas, ako ste spokojny s tymto kavovarom po dlhsom pouzivani?

    2. po 3 rokoch intenzivneho pouzivania v office odisiel mlyncek, co je normalne opotrebovanie (vytupil sa), pri pocte ludi 10 + navstevy,,, a myslim raz bolo treba menit gumicku, ale pri tom mnozstve kav je to asi zanedbatelne, sluzi perfektne, a ta pena…mnam

    3. Janina – dakujem za odpoved, ale hlavne by ma zaujimali dlhodobe skusenosti s
      horeuvedenym La Pavoni Puccino PCL, rozmyslam prave o tomto type, Vy mate asi vacsi ako je tento.

  11. ďakujem, ušetrili sme:)

  12. ale vies, niekedy je to o tom, co zato… Ja som si svoj stroj tiez musel v „rodinnej rade“ postupnym lobovanim vydupat… tak sa neni co cudovat, ze najblizsi manzelkyn navrh som musel naoplatku schvalit zas ja ;-) ved vies ako to chodi

  13. ahoj Viktor,

    možeš prosím poradiť pár veci ku kávovaru?
    1. Funguje Puccino na mletú kávu aj na ESE Pod?
    2. Prosim ťa co znamena PCL v názve La Pavoni Puccino PCL Stainless Steel?
    3. Vedel by si porovnať tvoj Puccino s La Pavoni EDL EUROBAR DE LUXE? Počul som viac názorov že cremu robí Eurobar lepšiu. Ako to vidíš?
    4. Plánujem objednať cez http://www.coffeeitalia.co.uk/proddetail.phpprod=uLAPAVONI-PCL za cenu ¬£329.00 nič lepšie som nenašiel. čítal som že skúsenosti sú dobré. ináč som chcel kúpiť pôvodne v Casa del caffe ale ten rozdiel je značný.

    ďakujem.

  14. 1. ano, ale treba mat extra paku na POD, ma iny tvar http://lapavoni.com/model.asp?id=557
    zohnat mozes aj taky na mletu kavu so zrezanym spodkom (naked portafilter) http://lapavoni.com/model.asp?id=591 v akcii vyzera takto http://farm1.static.flickr.com/209/473867401_0d610ae8c8.jpg ;-)
    2. PCL – netusim, ale je mozne, ze je to interne kodove oznacenie pristroja (napr. podla materialu vyhotovenia, podla druhu operacie – manualne packy/elektricke tlacitka, pripadne prve pismena typu stroja – P ako Puccino atd…)
    3. Neviem, ale len na pozretie na fotke ma Eurobar paku obalenu plastom, Puccino ma profi celokovovu paku. Inak creva su zrejme rovnake, ak nie velmi velmi podobne, co sa cerpadla a bojleru tyka, viac ti prezradia v Casa d. Cafe.
    Ak chces dobru cremu, tak jedina zarucena metoda na toto je pouzivat cerstvo prazenu kavu, skladovat ju vo vakuu a mlet tesne pred pripravou ;-)
    4. Rozdiel – vzdy mas nejaky chytak. Kupis vonku – riskujes problemy pri reklamacii (ako by si posielal stroj naspat do Britanie, extra naklady atd), kupis tu – mas to drahsie. Celoeuropska zaruka je sice pekna vec, ale odtial potial. Kazdy si musi zvazit, co sa mu viac oplati. Zariskovat, alebo vysolit viac penazi a byt v klude. V tomto ti viac neporadim.

  15. ahojte,
    odkedy mame vo firme la pavoni trochu vacsi ako tento, nemozem si kavu odopriet, milujem kavu, navyse ju strasne rada pripravujem, je to super masinka,je to u mna taky ritual,a cafe v kaviarnach sa podla mna na takto spravenu kavu nechyta, ta husta pena, p a r a d a,
    podobne ako germa som uvazovala ze by som sa dala na takyto spas nahovorit, hmmm ale ked si tak zoberiete keby sme si dali dvaja 6x cafe v cafaci cca kazdy tyzden tak si za to ten kavovar kupime aj s kavou, …. no jednoducho fakt tazke rozmyslanie na vikendove kafickovanie, zatial vyhrava rozum, v kaviarni pokecame s piatelmi no a kafe vychutnam u nas v ataku…a
    a dalsia vec je to lakave ked v Casa del Cafe ho maju o 200E drahsie, nie?

  16. Zdravim, chcem sa opytat ci viete poradit nejaku vhodnu vakuovu nadobu na skladovanie kavy (0,5-1 kg) a kde sa da kupit?
    Dakujem

  17. Jaro: obzri sa po znacke Vacuvin. Dostat ju aj na internete v eshopoch, pohladaj. Je drahsia, ale lacnejsiu polsku alternativu som videl napriklad v Baumaxe. Vyber si.

  18. […] sme tu rozoberali malý domáci stroj od La Pavoni. Konštrukcia týchto strojov je jednoduchá. Bojler zohrieva vodu priamo a je napojený na hlavu, […]

  19. potrebujem kupit, pripadne kto mi daruje portafilter na la Pavoni EIL. rozbila som umelu cast. da sa pouzivat, ale vyzera hrozne.

  20. Ja sa vás chcem opitať či neviete zohnať plany tohoto kavovaru.Chel by som si vyrobiť takýto podobný doma .

    1. Niekde ich tusim mam, ale je to skor technicky nakres k nahradnym dielom. Pohladam a dam link, stahoval som to z oficialnej stranky. Mam zvedavu otazku – preco si ho chcete vyrobit sam?

      1. Lebo som sa stavil s kamarátom že vyrobim kavovar a chcem si to vyskušať .

  21. Nejdemi to sťiahnuť pošli mi iný linka.Ďakujem

    1. http://www.lapavoni.com/PDF/RIC_puccino.pdf
      Dufam, ze cena, o ktoru ste sa stavili bude stat za tu namahu. Ked to budes mat hotove, urcite posli fotky stroja aj montaze

  22. Ja sa chcem spitať aké tam mám dať čerpadlo nikde nepiše koľko to ma barov

  23. Viktor Klimo nevieš mi napisať ake diely tam potrebujem prosimťa . Ďiky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.