Filter na kávu, tentoraz drevený

Už som spomínal, že občas mi niekto z vás požičia niečo zaujímavé na vyskúšanie. Tentoraz to bol kus dreva, v ktorom sa dá pripraviť káva.

Ozval sa mi Martin Rothbauer, že má Canadiano, drevený filter na kávu. Doručil mi ho v pôvodnej krabičke, povedal pár detailov a všetko ostatné nechal na mňa.

Už na prvý pohľad bolo jasné, že výrobca mal obrovskú radosť z vypaľovačky. Použil ju všade, kde sa dalo. Na papierovom obale, na pribalenom ošetrovacom oleji aj samotnom dreve. Pri prvom zoznámení ma prekvapilo, že filter nie je celodrevený, ale vo vnútri má nerezovú planžetu, vyzerala trochu ako tie na holiacich strojčekoch.

Drevené Canadiano

Vnútri je kovový filter

Pozrel som pár článkov a videí, ako s týmto čudom robiť kávu a pustil som sa do skúšania. Mal som akurát napraženú Kenyu, zomlel som ju na hrubšie. Nasypal som ju do filtra a uhladil lyžičkou.

Kávu môžete navrchu aj jemne utlačiť

Skúsil som najprv bez predošlého namáčania, iba rovnomerne naliať horúcu vodu. Mala okolo 85 stupňov.

Vodu nalievat pomaličky a rovnomerne

ale je hranica, pokiaľ môžete tú vodu liať

Keďže nebolo namáčanie, muselo prísť miešanie.

Potom príde miešanie

čaká sa asi 4 minúty

Trvalo asi 4 minúty, kým celá voda pretiekla cez filter a zostala len usadenina.

Dotečené

Výsledná káva bola zaujímavá. Kvetnatejšia aj hutnejšia ako som pri nej zvyknutý. Mal som trochu pocit, že cítim aj ten pomaračový olej, ktorým sa ošetruje. Všimol som si, že na dne pohára zostala jemná usadenina. Podobná ako niekedy z moky, ale bolo jej omnoho viac. Pripisujem to tomu, že bolo treba viac miešať, inak by celá extrakcia trvala viac ako spomínané 4 minúty.

Začal som robiť ďalšie pokusy. Skúsil som aj prednamáčanie ako pri Hario V60, výsledok nebol dobrý. Musel som miešať ešte urputnejšie a chuti to nepomohlo. Aj usadeniny bolo viac. Jemnejšie mletie filtru tiež nesvedčí, výsledok bol podobný ako ten predtým. Skrátka a dobre, mám pocit, že Canadiano nedovolí veľké laborovanie. Vlastne, musím sa opraviť. Laborovať sa dá, len treba vymeniť sitko za hustejšie a môžete použiť jemne mletú kávu. Náhradné sitko sa dá dokúpiť a vymieňa sa pomerne ľahko. Drží na mieste vďaka svojmu kónickému tvaru.

Bol som zvedavý na čistenie. Išlo viac než ľahko, iba opláchnuť pod čistou vodou, osušiť handričkou a nechať uschnúť. Nie na prudkom teple (radiátor), ale voľne na vzduchu. Čakal som, že drevo zostane po pár používaniach tmavšie, ale nie. Filter sa postupne zafarbí zrejme až pri dlhšom používaní. To bude mať určite aj vplyv na chuť kávy. Ošetrovanie pribaleným pomarančovým olejom sa má robiť raz za 4 mesiace.

Výhody
Žiadne filtre a postupom času zaujímavá chuť.

Nevýhody
Filter má obmedzený objem a prírodný materiál si vyžaduje väčšiu starostlivosť. Na druhej strane, natieranie pomarančovým olejom vraj krásne prevonia celý dom, takže to nebude len nevýhoda.

Priznám sa, hlavná pointa článku by mala byť niekde inde. V porovnaní, ako chutí káva z poriadne zabehnutého filtra. Nevidím tu zatiaľ žiadne tlačítko FastForward, takže mi zostáva len dúfať, že sa časom dostanem k staršiemu filtru a budem môcť porovnať. Keď sa to stane, pripíšem k tejto recenzii. Či by som si Canadiano kúpil? Asi nie, nato som asi príliš veľký fanúšik moka kávovarov. Komu však učarovalo drevo a praje si svoju filtrovanú kávu o niečo „plnotučnejšiu“, tomu určite zapasuje.

www.canadiano.co

Ďakujem Martinovi za zapožičanie aj možnosť vyskúšať.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.