Omrvinky: víno v zemi a skoro súťaž

Jeseň si pomaličky pláva aj so svojimi prehánkami a hmlami. Nakupujem korenie, robím zásoby a začínam sa oddávať pomalému vykrmovaniu. Sú tu krátke jesenné Omrvinky.

Kvevri

Medzi vinármi sa čas od času objaví nejaká špecialitka. Dlho to boli hlavne autentisti zo Strekova a ich prírodné vína, ale postupne sa objavujú aj ďalší, ktorí dostali chuť experimentovať. Najnovšie je to Slobodné vinárstvo a ich kvevri. História týchto hlinených nádob z Kaukazu sa datuje do roku 8000 pred našim letopočtom a meno pochádza z gruzínčiny.

Kvevri vyzerá ako prerastená amfóra, vnútri je potiahnutá včelým voskom a zakopáva sa do zeme. Mimo vína sa používala aj na skladovnie potravín a obilnín. Slobodné vinárstvo nedávno zakopalo dve takéto kvevri, jednu už stihli naplniť modrou frankovkou. Ak máte chuť sledovať toto dobrodružstvo, pozrite na ich stránku na Facebooku.

Súťaž

Pôvodne tu mala byť súťaž o účasť na workshope s nórskym lososom. Tesne pred publikovaním článku som robil posledný rešerš a kontrolu zdrojov, keď mi v nich vyskočilo niekoľko vecí. Natoľko podstatných vecí, že som sa rozhodol zmeniť názor a cúvnuť od reklamnej spolupráce.

Nórskeho chovaného lososa propaguje priamo Nórske veľvyslanectvo a nie je to až také prekvapivé. Mnoho fariem, kde chovajú lososa vlastní totiž priamo štát. Lososie farmy majú nielen doma, ale napríklad aj v Kanade. Potiaľ fajn. Lenže potom začalo Nórsko lobovať v EU (ktorej ani nie je členom), aby jej povolili vyššie hodnoty jedovatého endosulfanu. Ide o neurotoxický pesticíd, predtým bola povolená hodnota 0,005% na kilo, dnes je 0,05% na kilo. Navyše má nórsky losos výnimku, podľa ktorej ho môžu kŕmiť geneticky modifikovanou potravou. K tomu treba pripočítať, že predaje nórskeho lososa išli dole len v jedinom regióne – východnej Európe a vraj kvôli ruským obchodným sankciám.

Pre mňa je to príliš mnoho pochybností nato, aby som propagoval niečo, o čom nie som naplno presvedčený. Za workshop ani večeru zadarmo mi to skrátka nestojí. A čo súťaž? Vymyslím inú a ceny dám do nej asi vlastné.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (1)

  1. Dobre ste urobili

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.