Pražiareň Green Plantation v Komárne

Na Slovensku nie je veľa ľudí, ktorí sa venujú praženiu zelenej kávy. Niektorí sa preorientovali na kávu napríklad z praženia arašidov, ale sú aj takí, ktorých pohltila len káva. Takáto je aj mikropražiareň Green Plantation v Komárne. Rodinný podnik Hralovcov, otca a syna. Mali sme to šťastie, že sme k nim nakukli.

V článku samotnom nebudem môcť napísať o všetkom, čo som videl. Z prostého dôvodu. Praženie kávy je strážená vec a ako mi vysvetlil mladší z Hralovcov, Valerián, kníh o káve je habadej. O pražení žiadna. A keď sú niekde informácie, tak len veľmi útržkovité. Presne takto totiž začali s pražením. Postupným hľadaním informácii, dobiedzaním do iných pražiarov, až si postupne vyskladali mozaiku toho, ako by mala celá táto sranda prebiehať. Zhodou náhod sa raz pán Hrala dozvedel o chlapíkovi, ktorý vraj má pražičku. Keď ho oslovil, tak dotyčný prekvapene odpovedal, že on má len sušičku kukurice. Nakoniec sa z nej vyklubala nádherná pražička Probat z roku 1938. Táto nemecká značka patrí takpovediac medzi mercedesy medzi pražičkami. Dodnes funkčná vrátane trojfázového elektromotora AEG, akurát horák bolo treba vymeniť, pretože stroj bol pôvodne na svietiplyn. Prerobenie na propán-bután sa nezaobišlo bez matiky a výpočtov, aby presne navŕtali a mal správny plameň.

Ostatné bol pokus omyl. Ako v pražení, tak aj vo výbere dodávateľov. Pri tej príležitosti nám ukazuje veľký zaváraninový pohár plný otrasných z≈ïn. Už som videl zlú kávu so šupkami a polámanými zrnami, ale toto bolo nevídané. Zrnká kávy prelezené hmyzom, posekané, kúsky neidentifikovateľných úlomkov. Vraj Haiti Arabica (na fotke nižšie je zobrazená vedľa dobrej kávy, rozdiel je hádam jasný…). Neseriózny predajca im predal vrece kávy, ktorá malo navrchu krásne zrná, ale pod touto vrstvou bol odpad. Spomínajú aj zážitky s vietnamskou robustou. V nej nachádzali žuvačky, sklíčka, konáriky a kadejaké hovienka. Nepoznám síce zdroj, ale úplne mi stačila informácia, že takáto káva sa pokojne predáva a teda môže dostať k zákazníkovi (samozrejme v pomletom stave). Takéto zrná má pán Hrala vyslovene len ako odstrašujúci príklad. Zásoby zelenej kávy tu neboli veľké, tak sme mali možnosť vidieť celý sortiment, všetko čistá káva a zdravé zrná.

Pán Hrala medzičasom zapaľuje plameň na pražičke a necháva ju zohriať. Debatujeme o káve, prezeráme si jednotlivé zelené zrná a meditujeme, ktoré si necháme upražiť. Výhoda tejto mikropražiarne je, že sa praží len na objednávku a nič nestojí na sklade. A je to práve dátum praženia, ktorý by sa mal uvádzať na obaloch kávy. Nie dátum spotreby.

Vybrať stupeň praženia si môžem podľa ľubovôle, ale pán Hrala mi kontruje, že ju upraží tak, ako mu to sama káva našepká.

Július HralaStroj je zohriaty a bubon si ticho pradie. Vyberám najprv Brazíliu. Konkrétne Brazilia Santos Fancy Cooxupe 17/18. Morfondírujeme s pražiarom, na aký stupeň ju nechať upražiť. Vybrať si v podstate môžem podľa ľubovôle, ale nechávam to na neho. Pán Hrala mi kontruje, že ju upraží tak, ako mu to káva sama našepká. Aj jedna a tá istá káva sa niekedy správa tak, raz onak. Osobne uprednostňuje stredný stupeň praženia. Nikde žiadne hodinky, len nastražené uši, pohľad na teplomer a občas vybrať malou lopatkou vzorku a kombinačkami rozlúsknuť. Podľa zvukov a zraku nakoniec rozhoduje, koľko ju má ešte nechať a či už bolo takzvané druhé praskanie. Nakoniec prichádza ten moment, kedy otvára poklop a upražené zrná vypadávajú dolu do kruhového sita, aby sa tam za krátku dobu točením ochladili. Takto ochladené zrná sa už môžu zabaliť. Niektorí tvrdia, že upraženú kávu je najlepšie konzumovať hneď, iní zasa tvrdia, že ju treba nechať aspoň dva dni odležať. Pražiareň balí kávu do obalov s malou dierkou a hneď ju posiela. Upražená káva totiž vypúšťa ešte pár dní plyny, tak by mohol hermeticky uzavretý sáčok puknúť. Doma sa oplatí skladovať zrná vo vzduchotesnom obale na tmavom a chladnom mieste. Chladničku alebo mrazničku do toho montovať netreba. Mne sa dobre osvedčila nádoba a elektrický nákuovač. Hotové kilo kávy mi zabalia do polkilových vreciek. Na skúšku beriem ešte Sumatru Gayo Mountain a priateľ Marek si berie El Salvador. Všetko upražené na stredný stupeň.

Doma prichádza moment koštovania. Balíček s Brazíliou otváram na druhý deň po pražení. Zopár zŕn má na povrchu oleje. Vôňa je príjemná, jasná čokoláda. Kávu testujem najprv u kamaráta v kaviarni na La Cimbali M39 a mlynčeku rovnakej značky. Prvé namletie je príliš jemné, treba prestaviť mlynček. Hneď na druhý krát už káva tečie pekne, robí nádhernú cremu až chuchvalce. Opäť, chuť čokolády a na konci cítim lieskovce. Predtým som zvykol piť Brazíliu na vysokom stupni praženia, teda talianskom, ale asi sa mi menia chute, toto jemnejšie mi začína chutiť viac. Marek mi dnes referoval, že v práci na stroji Rancilio testoval Salvador. Vraj by zniesol o trochu viac praženia, niekde medzi stredným a vysokým stupňom. Sumatru som zatiaľ neotváral, pretože by som ju nestačil minúť ani kde dobre skladovať. Brazíliu som následne otestoval aj doma na La Pavoni s mlynčekom Krups, výsledok bol v podstate podobný, ako na Cimbali. Hustá crema a jemná chuť, v ktorej sa oplatí loviť jednotlivé odtienky. Na arabicu je tá crema skutočne bohatá. Ale samozrejme, je to kvôli úžasnej čerstvosti kávy.

Celé toto laborovanie s kávou a pražením má popri čerstvosti výsledného produktu ďalšiu skvelú výhodu. Kto má na to chuť a čas, môže si u pražiara nechať vyskladať vlastnú zmes a pridať do nej chute, ktoré mu najviac vyhovujú. Cena za kilo kávy je od 22€. Pražiareň má výborne spracovanú webstránku s odkazom na register zaujímavého čítania o káve. Názornejšie vysvetliť všetko z tohoto článku vie už len sám Július Hrala na priloženom videu.

Green Plantation káva časť 2. Praženie kávy from greenplantation on Vimeo.

Pražiareň Green Plantation
Rákocziho 43/12
Komárno
www.gpkava.sk

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (51)

  1. Hehe – ze

    Zmes „Kriza 2009“ arabika+robusta 9 EUR (271,1Sk)

    Inak som clovek co si rad vychutna kavu – dobru kavu – ale nevyznam sa vobec do nej :) tak si vzdy rad precitam info o nej :)

  2. normalne robustu nepredavame, ale koli krize sme to tam dali :)

  3. Marek Lorincz

    Skladám poklonu a zdravím majstrov z Green Plantation ;o)

  4. Peter Ondrejka

    Do hotela beriem plantaznu kavu len z Green Plantation, kvalita je vzdy 100% :) mozem len odporucat :)

    Pani su velky odbornici, vedia co robia :)

  5. oh dakujeme,. tento rok dosli vianoce skoro. teda aspon pre mna.

  6. Valerian – je možné poslať kávu napr. na dobierku a pod…? Som z Košíc.

  7. ano. posielame na dobierku.

  8. Už som objednal, ďakujem a teším sa:-)

  9. po prvej objednávke skúsenosti:
    dobierka prišla o 7 dní po objednaní,
    káva je krásne pražená, vynikajúca vôňa, fantastická chuť.

    odporúčam!

    ps: btw green plantation som našiel vďaka fóru k jednému z predchádzajúcich príspevkov tohto webu. takže vďaka aj viktorovi!

  10. Kristian

    Ahojte Hralovci, pozdravuje Vas Vasa byvala prazicka Swissmar Alpenrost :-)

    Funguje skvelo, vzorne sa o nu staram, prazim len kavu od Vas (hoci mam malu spotrebu) a dotiahol som podla mna retazec zelena kava – prazicka – kavovar – uvarena kava na taky stupen dokonalosti, ze je pre mna (a tych ktorym ju ponuknem) kazda salka obrovskym potesenim a radostou.

    Drzte sa.

  11. […] Ďalšie články v téme Komárno a jeho okolie: Kam zapadnúť na prechádzke po Komárne Pražiareň kávy v Komárne […]

  12. Shira313

    Super reportáž, práve sme boli u známych a hoci majú kvalitný kávovar, kávu sme si mohli vychutnávať iba s mliekom. Samotná bola pre mňa veľmi kyslá. Dobre sa domnievam, že bola kyslá z dôvodu prepraženia?

  13. Peter Ondrejka

    Shira, aku cremu mala? svetlu ci tmavu? nechala si kavu vychladnut, alebo si ju pila hned? mala si klasicke espresso ( cize mala salka doplna) alebo do velkej salky
    ( polievocka, kakauko…)

    :)

  14. Kristian

    Shira313: kyslost kavy je na 99% z dovodu jej oxidacie, cize dlhodobe vystavenie kysliku. Ak je zrno uprazene a vcelku, jeho plocha ktora je vystavena kysliku je mala, cize oxidacia do stavu ‚kyslosti‘ nastane zhruba za 2 tyzdne. Ak je kava pomleta, to kavove zrnko sa ako keby roztiahlo na obrovsku plochu, cize aj posobenie kyslika na zrno je ovela vacsie. Pomleta kava zoxiduje asi za hodinu.

    Oxidacii sa teda da ciastocne zabranit tak, ze treba kupovat zrnkovu kavu (napriklad z Greenplantation), mliet ju tesne pred pripravou kavy, a vypit ju cim skor po priprave (nekecat o blbostiach ked pred vas polozia salku kavy, ale ju proste hned vypit).

    To 1% ktore moze byt zodpovedne za kyslost kavy nastava v pripade, ze je kava uprazena na svetlo (pieskova, az drevena farba zrn). Toto ale nastava len v pripade, ze ide o nezavislu praziaren kavy, a svoju robotu si neurobili dobre, pripadne si to zakaznik tak vyslovene zelal. Komercne dostupne znacky kav svetle prazenie nepoznaju.

  15. tak k tomuto mozem povedat jedine: odkedy mam doma cerstvo uprazenu kavu a skladujem ju v doze vo vakuu, tak sa mi prisambohu nechce chodit do kaviarne… ;-) Dalsi prijemy efekt je, ze nemusim tak casto prestavovat mlyncek, zrna si viacmenej udrzuju rovnake vlastnosti a detaily regulujem uz len tamperom.

  16. Shira313

    Známi majú kávovar, kde sa sype zrnková a tesne pred prípravou si ju mašinka sama pomelie. Doma kávovar nevlastním, kupujem vákuovo balenú fairtrade kávu, vždy iný druh a aj keď ju spotrebujeme behom mesiaca, takto kyslú kávu som nepila.

    Nuž tak farbu cremy si neviem vybaviť, ale kávu som pila vo forme espressa a hneď. Jednalo sa o komerčne rozšírenú značku Lavazza.

  17. vyborny ,az priam vzcerpavajuci clanok ,taktiez dakujem viktorovi precitat si „veci“,ktore su ako vzdy ,prinajmensom zaujimave

  18. […] články v téme Komárno a jeho okolie: Kam zapadnúť na prechádzke po Komárne Pražiareň kávy v Komárne Divá kačica v […]

  19. su dva druhy kyslosti:

    1. je to vlastnost kavy. napriklad africke su kyslejsie ako latinsko americke. tato kyslost je vyzadovana.

    2. prazenie. svetle prazenie je kyslejsie ako tmavsie. aj tato kyslost moze byt vyzadovana.

    3. kyslost ziskana na zaklade oxidacie olejov. tato kyslost nie je vyzadovana :)

  20. jeeeeeeeeeej dve-tri uz je neskoro, mal by som ist spat .. 3 druhy kyslosti ;)

  21. Peter ondrejka

    Dnes som zazil kavovy orgazmus :)

    Otvoril som balicek cerstvo uprazenej kavy Costa Rica a asi minutu som sa len pozeral na tu krasu… Dokonale uprazene kavove zrna na povrchu s vystupujucimi olejmi a nadhernou vonou ktora zaplavila cely bar. A vysledna chut pripraveneho espressa? Nepytajte sa, slovami to nedokazem opisat. Najlepsia kava aku som doteraz pil.

    Pan Hrala, klobuk dolu, klaniam sa pred vasim umenim.

  22. Peter môžem s tebou len súhlasiť. Včera som otvoril Costa Ricu ktorá mi došla pred pár dňami z pražiarne z Komárna. Vonial som a vonial a vonial……Jedna rozprávka , v ktorej sa predbbiehajú vône, chute , výzor….Ďakujem za kávu pán Hrala.
    PS: Teším sa keď otvorím Brazíliu.:-)

  23. Peter, Daniel, mozem s Vami suhlasit, p.Hrala z Gr.Plantation, si robi svoju pracu na 100%. Nie prvy rok sa venujem kave na odbornejsiej urovni, a skutocne sluzby, promptnost, chut kavy..skvele..Costa Rica je skvela, prave sa mi mina, siahnem po Indonesii Jave..taktiez skvela kava s rel.nizkou kyslostou, co mne vyhovuje..

    a este k Shire, co pisala…automaticka masinka je sice fajn na casovu usporu, ale tazko by sme vraveli o gurmanskom vychutnavani..dobra pakova mašina, sikovne ruky baristu a kvalitna cerstvo prazena kavova zmes spravia svoje, ak clovek vie, ako na to:)

    zdravim vsetkych
    Rami.

  24. Mozem potvrdit. Navyse, pan Hrala mi otvoril dvere slabsieho prazenia. Prvy krat mi braziliu uprazil takto, potom som ho poprosil prazit na trochu tmavsie a teraz som sa velmi rad vratil k tomu slabsiemu. Da sa tam ponachadzat omnoho viac chuti a tonov. Minuly tyzden mi prave prisla cerstva zasielka, tak kostujem…

  25. to je super Viktor, ja si vzdy davam prazit tak na uroven medium dark, nie uplne dark, mam taky respekt pred slabsim prazenim..je pravda, vyniknu tam viac tony a chute danej odrody, ale troska sa obavam tej ciastocne vyssej kyslosti, ktora mna osobne odradza pri strednych prazeniach v porovnani s tmavsimi…hovoris, ze sa to da zvladnut?:))

  26. to je asi individualne, ja som „odchovany“ na kyslejsich a ovocnych kavach, najviac mi smakuje Java a prilahle oblasti, takze mne to vyhovuje uplne. Ale co vcera kamarat u mna kostoval, tak tiez sa triasol, ci to nebude kysle, a nebolo…

  27. fajn, dik za doporucenie, dnes som tak ci tak planoval objednavku u p.Hralu, takze idem taktiez moju oblubenu Javu skusit dat na medium..
    prijemny zaciatok tyzdna ti prajem
    rami.

  28. Peter Ondrejka

    toto bude asi telepatia, presne o slabsom prazeni sme sa bavili s p. Hralom, ze skusim hostom ponuknut jednu kavu uprazenu na viedensky styl a druhu na taliansky :) nech si sami povedia :)

    Rami, poponahlaj sa, p. rala zajtra prazi :) t.j. kazdy utorok :)

  29. Drzim na pamati Peťo :)) viem, mam uz na to len par hodin, idem im prave pisat:)dikes..
    inak vidim, ze hovoris o ponukani kavy hostom..mas kaviaren, ci mas na mysli doma?:)

  30. Peter Ondrejka

    pracujem ako barista v jednom hoteli :)

  31. super..rad by som niekedy zasiel degustovat tvoju pracu! ak to je teda v BA…to neviem..

  32. Peter Ondrejka

    odpoved si dostal mailom, nebudeme robit reklamu :)

  33. Peťo, pochopil som, uz viac krat som sa tam chystal, teraz uz budem mat vacsiu motivaciu:)
    dikes:)

  34. Peter Ondrejka

    ok, ocakavam Ta :)

  35. Kiež by bola takato pražiaren v každom meste, raz sa tam cestou zastavim :D

  36. nastastie existuje posta a moznost dodavky prakticky kamkolvek ;-)

  37. Zdravim
    Aku staru kavu priemerne ponukate v obchode -koľko dni má od praženia?

  38. Ak sa Robo pytas na Green Plantation praziaren, prazia na zaklade internetovej objednavky vzdy v utorok, a v zavislosti od miesta bydliska to mas doma na druhy den, alebo o dva dni, ja v BA vacsinou vo stvrtok…cize cerstvost je zarucena, nikdy nedosiahnes tento stupen cerstvosti u komercnych kav predavanych vo velkoretazcoch, a mnohokrat ani kvalitu…
    vyskusaj to, stoji to za to!…je tak páni? :)

  39. Peter Ondrejka

    cerstvejsia byt ani nemoze :) ajtak je dobre, ked po prazeni odpociva jeden-dva dni :) vtedy je najlepsia :)

  40. presne, prazime raz tyzdenne, pri velkej objednavke aj 2x. Cerstvejsiu kavu nedostat na celom svete a to garantujem. V nasej praziarni uprazenu kavu neuvidite len v utorok ked sa prazi. ostatne casti tyzdna tam je len zelena. S retazcovou kavou sa to neda ani porovnat a „kavu“ v reatzcoch som uz prestal volat „kavou“.
    Cerstvejsiu dostat jedine ak niekto skoci ku mne na kavu. Dnes som prazil yemen a javu a robim Mocca-Java blend. :) Ale ja ju necham vydychat 24 hod.

  41. Valerian, chcem sa spytat, uz Vam dosla na sklad Java??? to asi par dni spatne, ze? lebo som si pytal asi s tvojim otcom (Julius), a uz dva krat som si objednaval inu, a teraz vidim, ze si prazil Javu :))
    inak kupil som si pred dvoma tyzdnami Yemen, v nemenovanom kavovom obchode, ktory sa prezentuje ako jeden z naj v BA, nebudem menovat, ale nebola na moj vkus cerstva, iba Boh vie, kolko im to stalo v regali…takze je k dostání i Yemen? ten totiz nie je v ponuke na Vasej stranke..?

  42. Peter Ondrejka

    mno to by som rad skusil :)

  43. hop do lietadla…. v San Franciscu si za 15hod a potom za hodinku u nas :)

  44. sorry RAmi ja som momentalne v Californii a aj budem. viem, ze otec ma problemi s dodavatelom. hladame noveho, ale je to tazke, lebo vela ludi ponuka kavu ale kvalita je rozna. napr ak kupim zelenu yemen tak je ina o jedneho ako u ineho. napr teraz co som kupil jemen v usa tak to je dost velky smejd. aj v zelenom. alebo napr java z jednej castoi ostrova je ina ako z inej. dodavatelia radi kupuju lacnejsiu a ta nemusi byt ta kvalita co ja chcem. samozrejme oni ju predavaju ako tu drahsiu. vsak dam priklad na nasu stranku. teraz mam obe javy.

  45. Valerian, diky za info..hej, mas pravdu, je to tak! nie je to len o nejakej sezonnosti, vykyvom pocasia, kt. maju vplyv na kvalitu rastu kavy, ale i ludsky faktor konkretnych obchodnikov..suhlas:)

    inak videl som, ze si pripol na stranku recenziu na prazicku Behmor… poskulujem uz asi pol roka po nej, v USA je velmi oblubena, vyhrala dokonca cenu ako best home roaster, neviem ci minuly rok, alebo rok pred tym..
    super recenzie su na nu na
    http://www.coffeegeek.com

    jedna z naj stranok na recenzie kavovarov a vobec baristickych veci..urcite ju poznas, ked si teraz v Killafornia :) inka sweet maria´s je velmi povestny v US..kazdy den travim mnoho casu hlavne na americkych baristickych strankach, takze poznam:)

    ta Behmor zevraj je skutocne dobra, spolahliva, nekazi sa, ako prazicky, ktore su mnohokrat drahsie, len ma jeden defekt..nedokaze prazit dark, zvycajne uprazi na medium, medium dark skor s obtiazou..a to je stupen prazenia, kde dost citim aciditu, a vadi mi to..
    nie vzdy mam chut na medium roast a to je jedina vec, ktora ma od nej odradzuje..
    uz si nejak Valerian pokrocil s tym aby si ju uprazil tmavsie?? (ak neratam preprazenie uz uprazenej kavy:))) )…

  46. rami ja som bol coffee geek uz velmi davno. viem o nich a aj o sweet marias. ja som v gurmanskom kavovom svete uz to desatrocie :).

    ja som zacinal s alpenrostom co teraz uz povazujem za uplny smejd v porovnani s behmorom. teraz tam davam 250g a zadam 0.5kg. funguje to super. ja prazim po „tzv“ druhe pukanie. (Full City). pri niektorych kavach vojdem aj 30 sec do 2 pukania ale nikdy nie tmavsie. pri tejto taktike viem uprazit kavu tak ako chcem. podla mna by som tam vedel naladovat aj 300-350g no problem. minule som prazil 0.5 kg brazilie a ta vosla do 2pukania na sekundu presne. a potom zacalo chladenie. takze treba experimentovat. behmor urcite odporucam. ale neviem kde zozenies solidnu zelenu kavu.

    teraz som si objednal novu hracku (uz je na ceste) a to espresso pristrol Le lit. Je to talianska masinka (v europe som ju nevidel na predaj… neviem preco). Tu stoji 399 USD ako akcna cena. co je takych 8500-9500sk ak to porovnam s gaggiou co som mal na slovensku a stala ma cca 6800sk aj s postovnym tak je to super uber cena a recenzie su neuveritelne dobre. niektory hovoria, ze je lepsi ako Rancilio Silvia. Hmmmm… urcite dam na blogu vediet uz coskoro.

    inak zelenu kavu budem kupovat od sweet marias aj ked ma limitovanu ponuku. teraz som kupil od U-Roast-Em a zatial nie som uplne spokojny. Hlavne ten Yemen. To bol dost drahy experiment. Grrrr….

  47. to je super, ze sa tomuto tiez venujes s takou vasnou, potom aj vysledky a plody tvojho hobby su uplne ine! :)
    tiez som si myslel, ze sa ten behmor da „oklamat“ zadanim vyssej gramaze:) ano, logicky by to malo fungovat, a ako vidim z toho co vravis aj prakticky! mozno na Vianoce poprosim rodinnych sponzorov okolo mna :)
    zatial neviem, kde na Slovensku kupovat zelenu kavu, viem jedine o Barzzuz, kvalita neviem, ale niektore uz prazene kavy od nich, ak su cerstve, tyzden od prazenia, su fajn..tak uvidim..jedinu zelenu, ktoru si viem zohnat na vlastnu past je z Yemenu, mame tam ako rodinna firma obch. partnerov..

    priznam sa ti, presurfoval som za posledne roky toho kvanta, tisice stran, ale so znackou Le Lit som sa nestretol, je naozaj menej znama, urcite vsak ma svoje kvality…ja mam doma tebou spominane Rancilio, presnu tuto zozstavu..aj s tym istym mlyncekom..
    http://www.greenbeanery.ca/bean/catalog/images/silvia%20&%20rocky%20d.jpg

    dal som za nu z Italy okolo 21.000 Sk, co je super cena, na Slovensku za to pytaju ako set okolo 30.000 Sk..

    je to poctivy nesmrtelny stroj, i ked..ak chcem na nom trenovat na rychlost..no way..kolisavy termostat ma svoje uskalia:) ale espresso robi naozaj velmi chutne..

    Kazdopadne, mam taky svoj sen, snad si ho splnim do konca roka, a to Expobar Brewtus, uz prakticky profi masina, pre domace ucely, E61 termostat, dual boiler, atd..
    http://www.toomuchcoffee.com/modules/PNphpBB2/files/brewtus-ii-head-on-small.jpg
    uvidime, ako bude na tom moj rodinny rozpocet..

    nuz, v tomto ti v dobrom zavidim, lebo ci uz v US alebo zapadnej europe je desiatky, reps. stovky shopov na kavu, baristickych obchodov, atd..prakticky zozenes uuplne vsetko od zeleneho zrnka, az po poslednu skrutku na boileru na danu masinu, SVK je v tomto este troska dedina:( snad sa to zlepsi..

    no ale nechcem odbocovat, toto bola diskusia o prazeni, Viktor ma za to urcite zvozi :))

  48. Zdravím rod.Hralovcov. Musím potvrdiť, že sú odborníci na kávu. Ja som začal pražiť asi minulí rok a prvé dodávky boli od nich a od p. Valeriána (asi otec), s ktorým som mal hodinové telefonáty. Káva je fakt droga a stále sa dá objaviť pri tej istej odrode niečo nové. Venujem sa káve a praženiu ako hobby a čo som vyskúšal rôznych dodávatelov, vy ste mali jednu z najkvalitnejších odrôd. Čo sa týka Costariky tak bola najkrajšia, svieža zelená…ešte stále z nej mám..ale len pre seba. Mám 5kg pražičku sta Impianti a homeroaster Gene, ktorú už využívam pomenej.
    Takže držím vám palce pri zhánaní nových dodavatelov a ked pojdem cez Komárno, tak sa zastavím.
    Alex.

Napísať odpoveď pre Viktor Klimo Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.