Pôvodne som chcel napísať bežné Omrvinky, spomenúť čo sa kde šuchlo, ale keď som zbadal to množstvo knižných noviniek, venujem tento sumár len im.
Poradie je voľné a uvádzam ho tak, ako som na jednotlivé knihy natrafil. Dúfam, že niektoré z nich doplnia náš prepchatý parapet (odfotená je len časť).
Kuchařka ze Svatojánu
O tejto knihe som písal, keď vyšiel prvý diel. Máme ju dodnes a myslím, že je to s prehladom najpoužívanejšia kniha v našej kuchyni.
Medzičasom vyšiel druhý diel Zahrada na talíři, ktorý som nestihol kúpiť. A keď som sa na to už už hotoval, Eva Francová stihla vydať rovno aj tretiu časť nazvanú Zdraví z kuchyně. Z receptov sa nadobro vytratili všetky živočíšne suroviny, ale autorka nemá problém doplniť, že si môže každý doplniť podľa vlastných stravovacích návykov. Tretí diel knihy stojí 14,02€.
Kváskovanie – Recepty z kvásku
Kníh o pečení chleba, kvásku a domácom pečive pridúda exponenciálnym radom. Jednu z nich práve vydala Natália Žúreková Štefková. Obsahuje recepty z kvásku – slané, sladké aj bezlepkové a dá sa kúpiť v papierovej (24,90€) aj PDF verzii (19,90€). Všetky ostatné informácie sa dozviete na stránke kvaskovanie.sk.
Kváskový chlieb. Pečenie s kváskom a divými kvasinkami
Moje predošlé tvrdenie hneď doplním aj o jeden zahraničný titul od Jane Mason. O chlebe napísala zatiaľ tri knihy, táto je zatiaľ poslednou a venuje sa len kvásku. Kniha výjde v novembri vo vydavateľstve Slovart a bude stáť 16,95€.
Príbehy z kuchyne
Táto kniha vznikla vďaka dvom foodblogerkám – Martiny Dorkinovej zo Stvory z kuchyne a Marty Marčákovej zo Story of a cake. Vďaka tomu, že sa obe venujú foodstylingu, sa do ich čerstvo vydanej kuchárskej knihy dostali spolu s receptami aj tipy na fotenie jedla. Kniha stojí 13,59€.
Sladko, ľahko a s láskou
Foodblog Angie Bakes prerástol do knihy. Obsahuje 160 receptov na sladkosti, dezerty aj ich zdravšie alternatívy, priložená je aj šablóna na ozdobu torty. K dostaniu napríklad tu za 13,34€.
Slovak Wine Guide
Táto netradičná kniha vyšla v Slovarte, napísal ju Vladimír Hronský, someliér a spoluzakladateľ Asociácie someliérov Slovenskej republiky. Napriek všetkému vymenovanému je v angličtine, teda ideálna ako darček pre zahraničnú návštevu alebo priateľov. Ideálna na základnú orientáciu v slovenských vínach, stojí 16,95€, jej slovenská verzia o 2 eurá menej.
Pri káve o káve a kávovinách
Kávičkári ho už poznajú z predošlej knihy Povídaní o kávě. Pre neznalých uvediem, že Jozef Augustin je docent STU a zaoberá sa mikrobiológiou, klinickou farmáciou a potravinárskou technológiou. Popri káve vydal aj niekoľko kníh o čaji, ale najnovšie je to znovu o káve. Kniha je o histórii, pestovaní aj pražení a stojí 15,97€.
Kníh je na zozname o niečo viac, ale uvediem ich až keď sa budú dať kúpiť. Tipujem, že druhá vlna sa objaví niekedy koncom októbra, aby stihla vianočný trh. Už teraz viem o jednej pekárskej aj kávovej.