Omrvinky: silné víkendy, nová lokálna mapka a čo ďalej

Máj sa po horúčavách konečne trochu ochladil, aby mohol byť ten v stodole raj. Raj čaká aj na návštevníkov festivalov jedla, začína ich hlavná sezóna. Sú tu Májovinky, čiže Májové Omrvinky.

Silné víkendy

Tento víkend, vlastne už včera, začal pod Bratislavských hradom Slovak Food Festival. Aj tento rok si napozýval rôzne známejšie mená a za hlavnú tému si zvolil Plytvanie jedlom.

Kade-tade po Slovensku nájdete v nasledujúcich dňoch Svätourbanské dni. Jedny sa dnes začali pod Zoborom, iné budú v obci Sebechleby 27. mája, vinohradníci vo Vrábloch ich budú mať od 25. mája.

Dnes začala v Bratislave aj Cooffeeslava, putovno-ochutnávacia akcia známa už aj z minulé roku.

Zajtra, teda v sobotu 26. mája bude v Nitre Nitránsky rínek. Nájdete ho na Svätoplukovom námestí.

O týždeň neskôr, v sobotu 2. júna, bude na rovnakom mieste aj susednom Starom rínku Festival chutí Nitrianskeho kraja, inak známy aj ako Jahodová Nitra. V najbližšom článku sa o ňom rozkecám o trochu viac, lebo je o čom.

section divider

Naša verzia Scuku

S myšlienkou urobiť niečo podobné, ako Cuketkov Scuk som sa pohrával už dávno. Ale keď sledujete delikatesy.sk, asi vám je jasné, že som zatiaľ nezískal schopnosť rozštvrtiť sa a rozbehnúť naraz dvadsať projektov. No dobre, občas som sa o to pokúsil, ale bez úspechu. Na podobné veci totiž nepotrebujete ani tak peniaze, peneži, penízky, ale viac ľudí, ľudí, ľudí. A rovnako tak aj jasný cieľ, zámer, ktorý budete budovať.

Našťastie sa našli nadšenci a postavili na nohy mapu Lokálny trh. Majú tam aktuálne aj sekciu Samozbery jahôd a verím, že postupne budú pridávať viac a viac dobrého obsahu. Takže, ak im chcete pomôcť, kľudne im posielajte tipy na dobré akcie aj gastronomické miesta.

section divider

Tie šťastné normy

Info, že naše pôvodne dobré normy sa postupne riedia na slabé odvary, tu spomínam už dlho. Dnes konečne nastala tá doba, že už aj mainstream prestal zapierať nos medzi očami a pri debate o kvalite potravín sa táto info objavuje v bežných článkoch.

Netreba si však myslieť, že sme pupok sveta, problém s normami majú evidentne aj v iných krajinách. Napríklad vo Francúzsku chcú povoliť výrobu syra camembert z pasterizovaného mlieka.
section divider

Ochrana čitateľa pred plateným obsahom

Takto som si premenoval všade skloňované GDPR, čiže ochranu osobných údajov. Keď už bolo treba spísať, čo presne robím s cookies, tak som k tomu pripojil aj pár viet o tom, ako u nás vznikajú články.

Zrovna včera som pri jednom rozhovore (o káve) dostal na konci otázku, že koľko mi majú za odpublikovanie zaplatiť. Odpovedal som to čo vždy – nič. Náš „cookie text“ je priamočiary a nemá dvesto strán malého textu, prečítať si ho môžete tu.

section divider

Čo som si všimol

Dve veci. Prvá sa dala čakať a už prišla – prerieďovanie podnikov. V Nitre zavrelo pár podnikov av Bratislave v posledných pár mesiacoch tiež. Prípadne zmenili majiteľa. A podľa šuškandy nie sú v suchu ani naše najznámejšie mená.

Druhá vec je, že u niektorých prevádzok budete len ťažko hľadať fotky jedál. Minule som u jedných takto hľadal fotky burgrov a žiadne som nenašiel. Zato tam bola kopa náladoviek, na nich baviaci sa ľudia a atmoška. Toto sa tiež dalo očakávať, dupľom keď sme sa dostali do stavu, že Burgre! Burgre, kam oko dovidí! Všetko s mierou a tí malí si evidentne poriadne napozreli reklamy na Coca-Colu a MacDonalds. Nenápadnejší product placement, zato more úsmevov, jašiacich sa zvieratiek a západov slnka.

section divider

Krátky oddych

Asi vám neušlo, že to tu v poslednom čase spalo. Bol by som rád, keby som mohol napísať, že som si po desiatich rokoch zobral čas na oddych, ale je to presne naopak. Ako to v živote chodí, sú roky, kedy sa zomelie všetko naraz. Pracovné povinnosti, výmena auta, prasknuté hlavné vodovodné potrubie, nová veľká zákazka, organizovanie Jahodovej Nitry…

Občas niečo nevýjde, napríklad nám neprežila zimu naša prvá rodina včiel (mojou chybou). Plánoval som prikúpiť úle a začať odznova, ale bude rozumnejšie odložiť to na budúci rok a nepridávať si do systému viac, než teraz dokážem poriadne riadiť. Počítam, že sa k častejšiemu písaniu vrátim po lete.

Pri dostatku síl ma zatiaľ drží rodina, cvičenie (úspešne som vymenil ten kuchynský robot za bicykel!), práca v dielni, dobré jedlo, oriešky a veselá myseľ. Občasnú kávu, ktorú som znovu pre radosť začal piť, nerátam. Stále vstávam skoro ráno a chodím spať so sliepkami. Kúpačka v studenej vode je rovnako príjemná, letnú sezónu som začal už pred mesiacom na Počúvadle.

section dividerČo práve varím a pečiem

Ako slamený dvovec nedospávam flám, ale vyberám z pece kváskovú verziu prešporských bajglov. Nepodarilo sa mi mramorovanie a časť makovej plnky som doplnil kyslým višňovým džemom, ale výsledok je prudko jedlý. Musím urobiť aj druhý pokus a podrobne si zapísať množstvá, lebo toto bol čistý odokáč.

Prednedávnom sme robili pre priateľov malé mecheche. Vždy je tematické, tentoraz sme si vymysleli sushitrain. Malému som jemne upravil dva vagóniky jeho vláčkodráhy, potom sme postavili trať na stole a pustili mašinku. Mali sme aj vedľajšiu koľaj, kde som robil nakládku.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.