Nenápadná cukráreň robí torty ako od Demela

Výber zákuskov

Chýr o dobrých zákuskoch sa ku mne dostal už dávnejšie, ale ochutnať krémeše a torty som išiel len minulý týždeň. V Bratislave, na Račianskom mýte, je v jednej z rožných budov ukrytá cukráreň Laurent. Ukrytá pod stĺporadím, ale napriek tomu dobre označená, takže ju na „Račku“ neprehliadnete.

Vchod do cukrárneZvonka sa cukráreň zdá byť väčšia, ale vo vnútri je priestor skôr malý a intímny. Je tu krátky pult, vitrína so zákuskami, kávovar a päť stolov rôznych veľkostí. K tomu pekné tapety a vysoký strop. Najviac priťahuje práve vitrína so zákuskami. Objednáva sa pri pulte, tak sme zostali pred zákuskami s nemou otázkou, ktoré si vybrať.

Kolega stihol úchytkom urobiť fotku, ale pozornej majiteľke tento moment neušiel. Tak sme museli čiastočne poodkryť našu identitu. Ona zasa vysvetlila, že nechce, aby konkurencia špehovala. Po dlhšom výbere sme sa nakoniec rozhodli. Ochutnali sme krémeš, nugátovú tortu a kávu.

Kto by čakal ťažké torty, bude prekvapený. Všetky sú nadýchané a ľahké.

Interiér

Cukráreň sa hrdí tým, že nepoužíva stužovače, rastlinné tuky ani umelé šľahačky. Vraj len maslo a čistú šľahačku. Zákusky vyzerali ako zo škatuľky, ale po prvom zaborení vidličky bolo jasné, že s prísadami nekecali. Krémeš mal spodnú časť zo žĺtkov, vrchná bola zo šľahačky. Navrchu zopakované lístkové cesto a cukrová poleva. Poviem to rovno, ešte som taký krémeš nejedol.

Podobne dopadla aj nugátová torta (2,10 €). Vysoký trojuholník bol rozdelený na jednotlivé vrstvy. Kto by čakal ťažkú tortu, bude prekvapený. Pre ilustráciu sa bez mučenia priznám, že asi štvrť hodinu pred návštevou cukrárne sme si s kolegom dopriali hutné jedlo. Bál som sa v takom stave ísť koštovať zákusky, ale na moje prekvapenie, boli nadýchané, ľahké. Zjedol som ich bez väčších problémov.

Zákuskom dobre sekundovala káva. Bola značky Musetti. Len škoda, že na objednávku espressa mi prišla na stôl „predĺžená verzia“. O týždeň neskôr sa slečna za pultom pre istotu opýtala, či chcem „picollo“, takže som sa nakoniec dopracoval aj k espressu.

Pri ďalšej návšteve som stihol ochutnať zákusok zvaný Belvedere. Vyzeral ako sacherka, voňal ako sacherka a ono to v podstate aj sacherka bola. Šéfcukrár tohoto podniku totiž predtým robil v známej viedenskej cukrárni Demel, ktorá sa roky ťahala za prsty s Hotelom Sacher o originálnosť svojej torty. Pekával ju tam asi 5 rokov. Bola to teda „demelovská“ sacherka, s marmeládou uprostred a pod polevou. Na počudovanie, nebola suchá ani príliš sladká. A príjemná aj bez šľahačky. Ale úprimne, všetko ostatné, čo som tu ochutnal ma očarilo viac. Napríklad višňová schwarzwaldská torta (na foto nižšie). Vo vnútri ste mohli natrafiť na chutné višne a pomedzi šľahačkové vrstvy sa tiahli aj dva pásy ľahkého čokoládového korpusu.

Višňová torta

Osobou cukrára a jeho praxou je vlastne povedané všetko. Keď k tomu pripočítam kvalitné vstupné suroviny a príjemný priestor, potom nie je cesty späť. Pár dní po návšteve cukrárne Laurent som mal možnosť v inej kaviarni v centre ochutnať krémeš, ktorý sa hrdil, aký je viedenský. A figu, za nekresťanských 2,10 € som dostal čosi stužené a odjedol som z neho len preto, lebo som nevedel uhádnuť, či to navrchu boli bielky alebo rastlinná šľahačka. Ani som na to neprišiel. Ako vravím, toto bol zrejme posledný pokus ochutnať krémeš inde ako u Laurenta.

Počas svojich návštev v cukrárni som si všimol ďalšiu milú vec. V cukrárni sa striedali postaršie dámy a rodičia s deťmi. Tento obraz sa v minulosti vytratil z mesta, lebo mnoho kedysi známych cukrární dávno zaniklo. Niektorí sem prišli vyslovene na svoj obľúbený zákusok a odchádzali sklamaní, ak sa stihol vypredať. Kvalita má totiž jednu malú nevýhodu. Zákusky vydržia kratšie ako ich umelohmotné napodobeniny, takže ak sa rozchytajú, treba si skrátka čerstvé vystriehnuť na druhý deň. Dobrá správa je, že cukráreň robí aj na objednávku.

Cukráreň Laurent
Račianske mýto, roh Šancovej a Račianskej ulice
Bratislava
www.laurent.sk

Cukráreň Laurent

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (77)

  1. katarina

    Do Laurenta chodime pravidelne. Najlepsie zakusky v meste! Aj cena velmi dobra vzhladom ku kvalite. Robime si z toho taky vikendovy ritual. Mrzi ma vsak, ze uz dva krat nam vase casnicky pokazili atmosferu. Naposledy to bolo hlasnym telefonovanim (dokonca aj pocas obsluhovania, dotycna slecna nam len podala kavu bez slova pocas toho ako telefonovala (!). takisto pri otazke, ci mozem dostat pohar vody mi casnicka zacala robit prednasku o tom, ze oni vodu nedavaju, ze keby tu bola ina kolegyna alebo majitelka tak nedostanem nic. Aj ked si myslim, ze cista voda by mala byt samozrejma, chapem, ze slovenske restauracie beru predaj flaskovych mineralok ako dolezitu cast predaja, myslim, ze tym stracaju zakaznikov, najma ked vas casnicka nahlas strapnuje pred ostatnymi hostami.neznasam ten pocit, ked sa v slovenskych restauraciach/kaviarnach musim citit trapne alebo ako obtiaz, ci z opovrhnutim kvoli obycajnej vode. nehovoriac o tom, ze tam minam svoje peniaze.

    je to velmi velka skoda. dakujem.

  2. Do Bratislavy chodím skoro každú nedeľu a dlhý čas som okolo tejto cukrárne len prechádzala. Až nedávno ma to tam zlákalo vstúpiť a konečne vidieť a ochutnať, čo za dobroty tam majú. Priznám sa, ceny, ktoré som najprv uvidela, ma prekvapili, no povedala som si, že OK, vyskúšam… A neoľutovala som :) Ani neviem, ktorý zákusok bol môj prvý :) Neskutočne dobréééééé :) Mňami :) Lepšie som ešte nejedla. Tá chuť… Určite stojí za to si tam pochutnať na zákusku a aj kávičke.. Odvtedy sa tam zastavím stále, keď idem okolo, je to už taký rituálik, kávička a dobrotka, teším sa na to popoludnie, keď tam zavítam a ochutnám opäť niečo nové. Cukrára pozdravujem a odporúčam vás stále ďalej :) Ste veľmi dobrá a príjemná cukrárnička :)))

  3. […] Debakel. Bola príliš suchá (vážne) a dovolím si povedať, že horšia ako som jedol u Laurenta alebo aká sa občas podarila mojej babinke. Pre vysvetlenie, v bratislavskom Laurentovi sa to […]

  4. Janka U.

    Na základe týchto všetkých postrehov som sa tam vybrala. Som veľmi prieberčivá čťo sa týka zákuskov, neznýšam všetky tie umeliny a tu ma naozaj veľmi prekapili. Kúpila som 5 zákuskov, zo všetkých som ochutnala všetky boli rovnako skvelé, snáď najlepší bol makový s malinami, zvláštna kombinácia, ale ukrutne dobrá, korpus veľmi príjemný, vlhký. A dokonca i maková guľka, to by človek nečakl, že taká vec môže byť tak dobrá. Riga Jancsiho nemali, škoda, za socializmu ho robievali v meste, bývala to dobrota. Držím im (a nám tiežä palce aby si udžali kvalitu.

  5. Zdravim,
    tiez mozem potvrdit, ze zakusky boli vyborne vzdy, ked sme prisli na „navstevu“. Este dnes si spomeniem na ten moj prvy.. rozpravka.
    WC by urcite nebolo na skodu, ale chapem. Zariadenie interieru je krasne, stylove. Jemne melodie mi chut do jedla tiez nepokazia. Par pesniciek prezijem, nie? Nie je mozne trafit zaner, kt. by vyhovoval vsetkym. Ale..

    ..nie raz sa nam stalo, ze nebolo si velmi z coho vyberat, hlavne ked nas „predbehol“ niekto, kto neplanovane nakupoval na rodinnu oslavu – do krabice. A to sme neprisli pred zaverecnou. Ano, viem, asi aky argument by pouzili majitelia..

    ..obsluha. Bola tam taka mlada dievcina, kde sme sa zhodli, ze nas velmi neocarila. Napr. naposledy, vacsinu nasho pouziteho riadu sme vratili spat na pult, aby sme trosku pomohli a hlavne aby si hned mohli sadnut dalsi hostia, ale dakujem od obsluhy sme asi iba prepoculi. Taka blbost, ale my sa doma slovicka Dakujem nebojime. Kavu som tiez asi neobjednala prave podla jej predstav a tak nasledovala oprskla doplnujuca otazka z jej strany.

    Kazdopadne, urcite sa tam zastavte. Stoji to za to :) Aj moja mamina bola spokojna a ta uz toho napiekla..

  6. pomoc, prave mam na stole ich tortu s parizskym kremom…to je nieco neuveritelne…tomu sa hovori sex na tanieri…

    1. (iba sa usmievam pod fuzy…)

  7. Boli sme v cukrarni Laurent – klasicke babske posedenie pri kavicke, ktora bola skvela, vonava, lahodna :) zakusky tiez chutnucke, jeden lepsi ako druhy, nemali chybu! Ceny hodnotim vzhladom na velkost zakuskov ako primerane. Pocas nasho posedenia v cukrarni neustale prichadzali zakaznici, ktori si brali vacsie mnozstva zakuskov so sebou, takze sme mali problem vystihnut chvilku, ked bolo pri pulte volno, ked sme si chceli nieco priobjednat. A veru, kavicku sme otocili dvakrat, zakusky tiez :) a to wc by naozaj bodlo – hlavne pri dlhsom posedeni. Inak vsetko SUPER! Prideme zase, dakujeme :)

  8. Dennis Fino

    Cukráreň Laurent chválim, zákusky sú veru neskutočné a také málokde v BA zoženiete, nedá mi ale..

    V lete sme chceli do našej prevádzky, teda kaviarne pridať ponuku rôznych koláčikov alebo dezertov, keďže sme sa dovtedy špecializovali vyslovene len na kávu. Prišiel som rárno, okolo 9, predavačka bola milá a úslužná, príjemne som si s ňou pokecal, majiteľka tam nebola. Nakoľko som mal samozrejme v úmysle odoberať koláčov viac a pravidelne, spýtal som sa logicky na množstevnú zľavu, resp. niečo ako „veľkoobchodnú“ cenu. Predavačka mi odvetila, že zľavy nedávajú pri odbere hocikoľkých kusov, a povedala mi, že majiteľka údajne nepracuje s takmer žiadnymi maržami, že na viacerých koláčoch nemá ani cent marže a podobne. Povedala mi taktiež, že ona to nevie, že mi len odrapkala to čo by mi povedala majiteľka. Odišiel som so siedmimi koláčmi, na ochutnávku, ktoré sme následne v našej prevádzke porozdeľovali na menšie kúsky a porozdávali verným zákazníkom.

    Snáď mi dáte za pravdu, že v biznise sa zľavy poskytujú, nie len veľkoobchodníkom, ale samozrejme aj bežným nakupujúcim, veď aj malá zľava, t.j. 5% poteší a nejaký ten rozdiel v cene v konečnom dôsledku spraví. Je podľa vás, komentujúcich, normálne aby majiteľka viedla slušnú cukráreň a nemala by pritom marže ? Kto by to v dnešnej dobe robil ? :)

    Dezerty od tohto pondelka máme už vybavené, od pána Rudolfa Wagnera z Dunajskej Stredy, sú rovnako nadýchané, ľahké a bez umelín ako tie z Laurentu, ak nie ešte aj lepšie. Cenovo sú podobné, akurát že s malou zľavou pre nás, ako pre veľkoodberateľov. A spokojný bude nielen pán Wagner, ale spokojní budú aj naši zákazníci.

    1. brunova

      Vazeny pan Fino, neda mi zareagovat na vas mail.Cukraren sme otvorili z dovodu, aby sme ponukli zakaznikom tradičné chutne zakusky,vyrobene len z masla a zivocisnej slahacky-a hlavne denne čerstvo pripravene.Nemali sme v umysle vyrabat pre ine prevadzky ani ponukat zakusky do obchodnych retazcov.Podla toho sme si nastavili aj cenu.Samozrejme, s urcitym precentom marze pracujeme,kolegynu ste asi zle rozumel,snazila sa vam vysvetlit ze ta marza nie je taka vysoka,aby sme z nej spustali.Pozastavujete sa nad zlavou,ale to,ze za vyse 2roky co fungujeme,sa cena vstupnych nakladov ako je maslo,mlieko,slahacka,vajicka sa niekolkonasobne zvysilia a cena zakuskov ostala nezmenena,resp zvysena v priemere o 0,10cent za kus, to nekomentujete. Pokial by sme mali rozdavat zlavy niekom inemu,kto prevadzkuje kaviarne,resp chce viac kusov na jednorazovu akciu,museli by sme navysit ceny pre bežnych zakaznikov, co urcite neurobim, nakolko som rada ze ludia si pridu kupit zakusky za normalne ceny a nie po 3eur za ks. Ak ste chceli riesit odber a cenu,moje telefonne cislo je na vizitkach ktore su v cukrarni,na nasej http://www.str.mali ste sa opytat kolegyni a mohli ste mi kedykolvek zavolat a poinformovat sa,nemuseli ste riesit s kolegynou,ktorej napln prace spociva v predaji a obsuhe,nie v cenotvorbe.Ja som denne v cukrarni a pokial ma ktokovek zaujem o objednavku,dohodneme si termin stretnutia. vase meno nepoznam,neodoberate od nas zakusky,predpokladam ze vam islo iba o informaciu,akym sposobom lacnejsie nakupit.Som rada,ze ste nasli ineho dodavatela,,sme mala prevadzka ktora vzhladom na dennu vyrobu a pocet cukrarov dokaze vyprodukovat iba urcity objem zakuskov, a ceny ostanu nezmenene.Ak by ste sa v buducnosti potreboval ohladom niecoho informovat,mozete mi zavolat,tak ako to robi denne mnoho inych zakaznikov,nemusite to preberat na portal. s pozdravom brunova

      1. Dennis Fino

        Dobrý deň, p. Brunova,

        tento portál je určený na to, aby tu ľudia vyjadrovali svoje názory. Nenapísal som nič, čo by nebola pravda. Predavačku som rozumel veľmi dobre, povedala mi že na viacerých dezertoch maržu nemáte. Moje meno nepoznáte asi z toho dôvodu, že v čase mojej návštevy ste sa v prevádzke nezdržovali (alebo som o tom nevedel), a po reakcii Vašej predávajúcej som nemal dôvod Vás kontaktovať. Váš personál je Vašou vizitkou, preto mi mala predavačku hneď dať Vašu vizitku, odkázať ma na Vás a nesnažiť sa mi vysvetľovať niečo, o čom nevedela. O tom, si myslím mala byť poučená.

        Samozrejme, že viem že podobné veci by sa mali preberať s konateľom alebo vedúcim, ale poznám viacero rodinných podnikov kde pracujú rodinní príslušníci, synovia, dcéry, sestry a pod. ktorí mi podobné záležitosti vedia objasniť aj bez prítomnosti vedúcej/konateľky. Tak isto to funguje u nás v predajni.

        Nechcel som Vás nijak osočovať, v konečnom dôsledku som ani neosočoval, každopádne ďakujem za objasnenie situácie ktorú asi nevedomky vyvolala Vaša predavačka.

  9. tak vam poviem ako je:
    lepsie zakusky a torty som v BA nejedol, aj teraz si idem kupit. ich pistaciova alebo gastanova su uplne fantasticke!
    do cukrarne sa chodi na kolace a zakusky a tato cukraren tento atribut splna na 100%

  10. snad len jedna vytka – pri nakupe som nedostal od predavacky pokladnicny blocek a sumu bola ratana iba na kalkulacke. To by sa v slusnom podniku stavat nemalo. Zakaznik ma pravo dostat blocek za tovar a nie sa ho dozadovat, aby bolo jasne co mu predjaca uctoval a predajca ma povinnost doklad z pokladne vystavit

  11. Laurent sme objavili prave vdaka Delikatesam a stal sa nasou oblubenou cukrarnou, min 1x tyzdenne. Zial v poslednej dobe sa nam nejak nedari najst tie klasicke kolaciky, na ktorych si tato cukraren vybudovala svoje uzasne meno, napr. Rigo Janci, Makovo-Nugatove cokolvek, Karamelovy kosicek:-(
    Zakusky, ktore maju su stale vyborne, len mam pocit, ze niekedy privela invencie skodi….my by sme radi aj klasiku!!!

  12. a stale robia zakusky skvele!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *