Recepty a suroviny

Pražené korenené mandle

Pražené korenené mandle

Pražené a solené mandle zoženiete v obchode aj bare. Existuje však podstatne chutnejšia a korenistejšia verzia.

Chrenová nátierka

Chren, orechy a tvaroh, spolu výborná nátierka

V zime mám o niečo viac času listovať v kuchárskych knihách a hľadať nové inšpirácie. Túto som našiel v klasike, Kuchyni bohémskej Bratislavy od Petra Ševčoviča. Navyše mi ide v poslednom čase mimoriadne na chuť chren, tak som nemal o čom rozmýšľať.

Syrovo-horčicové sušienky

Jednoduché syrové keksy s citrónom a horčicou

Sviatočné upratovanie mi prihralo do rúk starý papierik, na ktorom som mal opísaný recept z austrálskeho magazínu o bývaní. Syrové sušienky, ktoré si viete urobiť aj do zásoby a použiť v prípade prepadnutia náhlou návštevou.

Duqqa s lieskovcami, sezamom, koriandrom a kuminom

Duqqa – korenie na rybu aj ku chlebu

Základ sú lieskovce, potom sezam, rímska rasca a koriander. Opražené nasucho a podrvené mažiarom dajú chrumkavú a voňavú zmes na rybu aj chlieb.

Čokoládové košíčky, v nich gaštany a brusnice

Aj keď to tu v poslednom čase skôr kvasilo a chlebovalo, neznamená to, že si čas od času nespravíme niečo sladké na zub. Začalo sa to všetko pri gaštanoch a skončilo po festivale čokolády.

Kvasená mrkva

Mrkva kvasená smotanou

Cviklu, ktorú som kvasil predtým, sme už medzičasom zjedli v polievkach, tak som sa pustil do ďalšej zeleniny. Len tentoraz som nepoužil chlebový kvas, ale kyslú smotanu. Recept ako predtým, len som pridal jednu polievkovú lyžicu smotany. Dva dni to bublalo na linke, potom som pohár presunul na dva týždne do chladnejšej pivnice. Aj v […]

Sušený kvas

Obnova kvasu zo zálohy

Tento týždeň som mal väčšie pečenie, robil som viac chlebov naraz. Pár dní potom som šiel znovu nakŕmiť kvas na nové pečenie a on nikde. Niekoľkokrát som prehľadal chladničku a naozaj nikde. Takže po 4 rokoch sa stalo to, pred čím na každom kurze varujem ostatných – vždy si pred miesením odoberte kvas.