Risotto s pravákmi a rozmarínom na portskom

Keď som nedávno pripravoval ďalšiu tému do Evy, vybuchlo mi niekoľko zdrojov, tak som musel narýchlo vymyslieť náhradnú tému. Kolega prišiel s nápadom urobiť hríby. Skusmo zavolal svojej svokre do Turzovky a bingo. Vraj majú toľko pravákov, že ich môžu kosiť. Už na druhý deň sa k nám po autobuse dostal nádherný voňavý balík hríbov. S kolegom sme si teda rozdelili úlohy aj hríby. Kým on mal pripraviť hríbovú taliansku frittatu, ja som sa o desiatej večer pustil do risotta.

Možno by to nebol ani tak zlý nápad, keby som bol vo vlastnej kuchyni. Dočasne však bývame u švagrovcov kvôli kompletnej prerábke domu, tak mi chvíľu trvalo, kým som presnoril všetky skrinky, aby som našiel aspoň základ na toto jedlo. Boha šťastia by som asi už moc ťahal za nohu, keby som od neho takto neskoro a navyše v cudzej kuchyni chcel taliansku arborio ryžu, ale našiel som aspoň guľatú. Bol tu však rozmarín, otvorená fľaša dobrého portského, v mrazáku petržlenová vňaťka aj malý liatinový hrniec.

Suroviny

– 1 hrnček guľatej ryže
– stredne veľkú cibuľu
– rozmarín
– čerstvé praváky
– olivový olej
– portské na podliatie
– petržlenovú vňaťku
– soľ a korenie podľa chuti
– alternatívne muškátový oriešok

Hríby nádherne voňali lesom, boli už aj očistené a škaredé časti poodkrajované, takže ich stačilo len nakrájať a pokvapkať citrónom, aby nezačali oxidovať, zostanú tak pekne biele.
Na miernom ohni som nechal ohriať liatinový hrniec. Medzitým som si v sitku opláchol ryžu, a keď bola nádoba zohriata, nalial olej a hneď nasypal pokrájanú cibuľu. Orestoval som ju do sklovita a ku koncu miešania som k nej pridal podrvený rozmarín. Uvoľnila sa nádherná vôňa, ktorá mi naznačila, že toto varenie sa hádam uberá správnym smerom. Keď bola cibuľka hotová, pridal som ryžu a zalial vodou. A pridal trochu soli.

Hríby nádherne voňali lesom, boli už aj očistené a škaredé časti poodkrajované, takže ich stačilo len nakrájať a pokvapkať citrónom, aby nezačali oxidovať, zostanú tak pekne biele.

Najdôležitejšia fáza – miešanie a prilievanie vody (alebo vývaru) – bola vďaka liatine vcelku jednoduchá. Ryža vodu absorbovala rovnomerne a nemala tendenciu nikde prihárať. Akurát som nemal možnosť použiť na podlievanie vývar a nechcel som kaziť skvelé hríby bujónom, tak som ostal pri vode a chuť dohnal inými surovinami.
Keď bola ryža asi tak zpolovice hotová, pridal som pokrájané hríby a začal miešať trochu opatrnejšie, aby som ich nerozmágal. Tesne ku koncu, kedy sa ryža zdala takmer hotová, som namiesto vody prilial zopár strekov portského, nechal odpariť a dobehnúť. Na úplný záver som do risotto primiešal nahrubšie posekanú petržlenovú vňať a nastrúhal trochu muškátového orieška. Kto ho neľúbi, nech si namelie zčerstva čierne korenie.

foto: Viktor Klimo

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (11)

  1. jaaaaaaaj, rizoto hocikedy. A prečo si nefrcol trochu portského už po opečení cibule?

  2. Stopro by som to zozral aj s chlpami, ale terminologia sa mi nepaci. Toto nie je risotto ale rižoto !

  3. germa – portske, nechcel som ho davat na zaciatku, ked sa to bude este minimalne 35minut varit a podlievat vodou a ako som pisal, nemal som vyvar, tak som chcel, aby z toho vina tam ostalo co najviac chutovo

    stefan – rižoto, poprosim dat k tomu aj vykladovy slovnik ;-) moja mama to obcas vola „riziko“ (ked je z ridzikov), ale rižoto som este nepocul.

  4. fiha Viktor, to uz je ta nova baumatic masina? :)

  5. este nie, ved vravim, ze sme provizorne u svagrovcov. Maju varny panel Electrolux. Sukromny nazor – pomerne dost neprakticky, kedze ma sice fajn liatinove rosty, ale su prilis vysoke a akykolvek riad ma tendenciu odtial padat alebo sa zosmyknut. Taktiez mi nevyhovuje poloha plynovych kohutikov, ak sa nejaky riad zcape, tak akurat prave na tie kohutiky, velmi nestastne rieseny panel.

  6. Aha neprecital som si uvod :) Ono pokial kupujes tu varnu dosku oddelene od rury tak mas vzdy hore tie kohutiky. U nas je to urobene naboku a samozrejme su plastove, takze ak das na kraj hrniec, ktory je vacsi ako horak, tak koniec. Neprakticke je, ze ten nas nema rosty ale len taku tu klasicku stvornozku a ta je natreta lesklou farbou, takze dalsia sanca, ze sa to smykne.

  7. no, aspon ze tie pupaky mate naboku a nie vpredu, lepsie ako nic, ale inak, ako vravim, varny panel by som si nekupil. Nicht praktisch… ;-)

  8. Ty len na otvorenom ohni v prirode :)

  9. no tak som uchyl, no ;-)

  10. Tak stefan sa vyznaa.Urcite to bolo vyborne, ale rižoto(rice dish). Risotto je kremove, rozleje sa po tanieri.Ryza al dente.
    Vino len na zaciatku.Nejde predsa o alkohol.A kedze risotto neni o prezentaci(na tanieri) ale o chuti, aj hríby pridavam na zaciatku.
    Aj tak by som sa bez pochyb zalizoval za usami.

  11. Peter Ondrejka

    chcelo by to mozno troska parmezanu :) ale asi si daco obdobne spravim :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.