Pohánka na jednoduchý spôsob

Tento spontánny recept je výsledkom toho, že som sa pôvodne vybral variť niečo úplne iné. Nakoniec z toho vyšla pohánka so zmesou zeleniny ako ľahké letné jedlo.

Ako vravím, snoril som po potravinovej skrini s nejasným zámerom urobiť večeru. Našiel som v sáčku pohánku. Dobrý základ, hovorím si. Varí sa rýchlo a ľahko. Nechal som zovrieť osolenú vodu, potom do nej pridal pohánku a počas varu asi minútu miešal. Nato som ju odstavil z plameňa, prihodil zopár bobkáčov, zakryl hrnček pokrievkou a zabalil do dvoch kuchynských utierok. Stačí 20 minút a pohánku máte bez varenia hotovú.

Lenže. Tým, že som hrniec nemal na sporáku, prestal som ho registrovať a v rušných poryvoch mysle som si začal chystať zeleninu na úplne iné jedlo. Na čínske stir-fry! Čiže pokrájal pór a cibuľu na podlhovasté prúžky, mrkvu na tenké kolieska a cukinu tiež na podlhovasté prúžky. Potom som začal hľadať ryžové rezance a sójovú omáčku. Vtedy mi zazvonili minútky, ktoré som si prezieravo nastavil a tie vrátili ma späť do reality. Šak varíš pohánku! Zmena smeru nebola nakoniec až taká prudká, charakter jedla som zmenil len iným korením.

Výživa je druhé meno tohoto jedla, keďže zelenina sa varí veľmi krátko a pohánka len nasáva vodu, nevarí sa.

Suroviny

– 250g pohánky
– 1 cibuľa
– 1 pór
– 5 mrkiev
– 2 cukiny
– čili a rozmarín
– bobkový list
– muškátový oriešok

Takže, keď máte zeleninu nakrájanú na prúžky, vezmite veľkú panvicu. Rozohrejete na nej olej, upražte drvené čili a rozmarín. Krátko orestujte cibuľu s pórom, môžete pridať aj trocha cesnaku. Rovnako orestujte krátko a rýchlo zvyšnú zeleninu. Ale len tak, aby bola akurát chrumkavá. Tak napol mäkká.

Medzičasom ste, na rozdiel odo mňa, nezabudli na pohánku. Po dvadsiatich minútach ju rozbalte a zlejte vodu. Pridajte do nej zopár lyžíc masla a poriadne premiešajte. Hotovú zeleninu pridajte tiež a môžete nastrúhať trocha muškátového orieška. Zamiešajte, nechajte chvíľu postáť a môžete servírovať. Ak vám náhodou zostane, môžete na druhý deň podliať trochou vody a krátko ohriať na panvičke.

Inak, chuť pohánky sa môže niekomu zdať trochu horkastá, tak si dávajte pozor, aby vám pri restovaní nezhorkol cesnak. Niekedy sa môže stať, že aj cukina môže byť trochu horká, tak sa horkosť môže znásobiť.

Výživa je druhé meno tohoto jedla, keďže zelenina sa varí veľmi krátko a pohánka len nasáva vodu, nevarí sa. Celá príprava vám bude trvať asi 25 minút.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (12)

  1. :-))) ja si niečo podobné robievam často. som lenivá variť ryžu, takže používam viac pohánku. zatiaľ najlbľúbenejšie kombinácia je so špenátom, cuketou, šampiňónmi a bazalkovým pestom – akože pohánková verzia „rizota verde“ :-)

  2. ahoj. ja ked vidim slovo pohanka hned mam pred ocami uvarenu pohanku do ktorej bol hned vmiesany cesnak a bryndza.

  3. suzaaan: to tvoje „pohankoto“ verde sa mi paci ;-)

  4. takéto ja môžem na bársaký spôsob :)

  5. Shira313

    Pohánku by sme mali jesť častejšie, hlavne my so sedavou prácou a nábehom na kŕčové žily.

    Mne sa osvedčila aj konzumácia surovej pohánky zaliatej vlažnou vodou – po pár hodinách je mäkkučká …

    Pre zaujímavosť: zdraviu prospešnejšia je pohánka lúpaná mechanicky za studena, t.j. bledo-zelenej farby a nie hnedá, ktorá je spracovaná termicky.

  6. Shira: tak tak, prave ju pozieram ako fasirku.
    Dobry postreh s tou odlisnou technologiou lupania, vdaka.

  7. Dobrý deň, pán Klimo !
    Prosím, korigujte vo Vašom článku túto vetu:
    „Našiel som po sáčku pohánky. “
    Vopred Vám ďakujem.
    P.S. S najväčšou pravdepodobnosťou by ste zo slovenčiny nezmaturovali.
    Verím, že môj komentár bude podnetom a zamyslením sa nad písaním textov v budúcnosti. Doporučujem pred zverejnením dať text skontrolovať tomu, kto slovenčinu ovláda ako profesionál. V texte je ešte viac chýb…

    1. Dakujem za upozornenie, skorigovane.
      Nesluzi mi to ku cti, ale viem o svojom neduhu a snazim sa korekturam venovat viac casu ako volakedy.

    2. OlgaNatalia

      Pán Tibor, vidím, že sem chodíte hľadať pravopisné chyby a nie recepty. Poradím vám, ani tieto stránky neotvárajte a budete spokojne spať. A p. Klimovi odkazujem, nenechajte sa znechutiť. Vaše recepty sa mi veľmi páčia. Len tak ďalej.

  8. Pan Tibor. Spor sa ma netyka, ale Vase spravanie je pohorslive. Mozete prosim nechat nasho oblubeneho autora na pokoji, aby venoval spisovnosti zakladnu starostlivost a vsetky sily vrhol do kulinarskeho umenia?

  9. Pán Tibor, nemali by ste nič doporučovať, ale možno odporúčať :)

  10. Ale no, nechajte pána Tibora, každý má právo na svoj vlastný názor.
    Mň osobne recept zaujal a hneď mám tip na obed :-).
    Len jedna poznámka k vareniu, ak varíme alebo nechávame pohanku dôjsť, je treba dodržať pomer pohanka:voda. Nemalo by sa stať, že vylievame nadbytočnú vodu, pretože tým sa sami ochudobňujeme o živiny (hl. zožkou je rutín, ktorý ma blahodárne účinky)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.