Baristi súťažili o majstra

Nie je hanba opýtať sa, kto je vlastne barista. Je to odborník na prípravu kávy, teda majster kávy. Práve súťaž baristov organizovala minulý týždeň v Bratislave Slovak Coffee Association, v rámci veľtrhu Danubius Gastro. Išlo vlastne o tri samostatné súťaže – Barista 2010, Latte Art 2010 a Coffee in Good Spirits 2010. Osobne som bol na prvej menovanej a popíšem vám, ako podobná súťaž prebieha.

Ako prebieha súťaž

Súťaž o najlepšieho baristu, alebo najlepšiu baristku, má tri disciplíny. Každý súťažiaci musí pripraviť 4 rovnaké espresá, 4 rovnaké cappuccina a 4 rovnaké vlastné drinky z kávy. Vlastné drinky nesmú obsahovať alkohol, musia byť pitné (teda nie tuhé ako dezerty) a musia mať jasnú chuť espressa. Na prípravu všetkých nápojov spolu má súťažiaci 15 minút. Rovnako 15 minút má na prípravu pracovicka pred prípravou a ďalších 15 minút na jeho upratanie po výkone. Ak svoj čas máličko prešvihne, dostáva trestné body, ak ich prešvihne príliš, je diskvalifikovaný. Výkon baristu hodnotí degustačná a technická porota. Štyria degustační porotcovia skúmajú chuť, dvaja sú technickými porotcami. Každá porota má svojho predsedu. Hodnotí sa chuť a vzhľad jednotlivých nápojov, čistota práce baristu, jeho technická zručnosť, práca s mlynčekom, kreativita aj celková prezentácia.

Tento rok bola porota vcelku pestrá a medzinárodná:

Porota (zľava doprava): Michal Fajin, Franz Grűnwald, Paweł Maliszewski, Petra Veselá, Tasos Delichristos, Fabio Verona, Steffen Schwarz a Roberto Trevisan

Tasos Delichristos bol predsedom poroty. Je zároveň víťazom gréckej súťaže, víťazom svetovej súťaže v disciplíne Coffee in Good Spirits a spoluorganizátorom gréckej súťaže. Paweł Maliszewski je certifikovaný porotca pre WBC. Petra Veselá je niekoľkonásobnou víťazkou českej súťaže a koordinátorkou českej sekcie SCAE. Franz Grűnwald je SCAE certifikovaný školiteľ. Fabio Verona je členom Medzinárodného inštitútu degustátorov kávy. Steffen Schwarz je nemeckým koordinátorom a školiteľom SCAE. Roberto Trevisan je SCAE certifikovaný školiteľ a niekdajší organizátor a koordinátor českej súťaže.

deli divider

Finále Barista 2010

Na každom rohu na finalistov číha nejaký porotca, nazerá do džbánika s mliekom, pozerá sa na prsty pri príprave.

Pracovisko baristuDo finále postúpilo šesť súťažiacich, ich mená vidíte na fotke vyššie. Páčilo sa mi, že zozname „kombinoval“ skúsených baristov, dvoch obhajcov predošlých titulov aj mladých študentov hotelových škôl. Videl som vystúpenia posledných troch finalistov a môžem povedať, že tréma je asi najťažšia vec, s akou finalisti zápasia. Ani sa im nečudujem. Na každom rohu na nich totiž číha nejaký porotca, nazerá do džbánika s mliekom, pozerá sa na prsty pri príprave. Degustačná komisia zasa s tvárou pokrového profíka ochutáva jednotlivé nápoje. K tomu celému sa dokola neustále prechádza zamračený sústredený predseda komisie a všetci svorne zapisujú svoje hodnotenia na hárky papiera. Ako by toho nebolo dosť, okrem sústredenia na dobrú kávu musia súťažiaci slovne komentovať čo práve robia, istým spôsobom odprezentovať svoje výtvory. Našťastie, po súťaži a vyhlásení vysledkov môžu finalisti konzultovať podrobné hodnotenia priamo s porotcami, takže sa môžu dozvedieť, v čom sa majú zlepšiť a čo bolo naopak dobré. A porotcovia už v tom čase majú zrazu usmievavé tváre. Čo som počul v kuloároch, tak súťaž sa celkom vydarila aj sa zvýšila jej kvalita. Gratulujem organizátorovi.

Tento ročník vyhral Stanislav Cibuľa, ktorý tak obhájil titul z roku 2007. Na druhom mieste skončil Marián Galuška, víťaz z ročníka 2008. Na treťom mieste sa umiestnila Dáša Strachanová, študentka 4. ročníka hotelovej školy v Nových Zámkoch. Cenu im odovzdávala Barbora Franeková, Miss Slovensko 2009. Víťaz nás bude reprezentovať na svetovom šampionáte World Barista Championship v Londýne, ktorý sa uskutoční 23. – 25. júna 2010. Držíme palce.

Najbližšie nás ale čaká ďalšia slovenská súťaž, tentoraz v Nových Zámkoch a súťažiť budú juniori. Viac info, keď budeme bližšie k termínu.

Víťazi Majster Slovenska Barista 2010 (zľava doprava): Dáša Strachanová (3. miesto), Stanislav Cibuľa (1. miesto) a Marián Galuška (2.miesto).

deli divider

Video z vystúpenia jedného finalistu

Na videu si môžete pozrieť necelé vystúpenie finalistu Mariána Galušku, ktorý skončil na druhom mieste.

deli divider

Fotogaléria súťaže Barista 2010

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (5)

  1. perfektna praca , dokonale spracovanie ,dakujeme .

  2. len som okomentoval co som videl a zazil ;-)

  3. Marek Lorincz

    No nedá mi, aby som nepridal komentár k celej akcii. Je to moja srdcová záležitosť… V prvom rade musím skonštatovať, že majstrovstvá boli veľmi dobre zorganizované, mal som z nich veľmi dobrý dojem a to už nehovorím o obsadení poroty a technického zabezpečenia. Bolo vidieť veľký krok vpred v oblasti pojmu barista, čo napomôže k väčšiemu záujmu a hlavne rozvoju kultúry kávy na Slovensku. Hlavne ma potešili nové tváre súťažiacich a ich výkony, možno by nebolo na škodu keby ich je viac, no príde aj na to. Teším sa na budúci ročník!

  4. viktor a mas info kde tito pani v reali kavu robia?

  5. pokial viem, Stano Cibula ma vlastnu skolu baristu a Majo Galuska ma kaviaren a restauraciu v Ziline. Zistim viac a napisem.
    Doplnene: Stano sa venuje uz len skoleniam

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.