Čoskoro opäť festivalujeme v Nitre (+fotogaléria a súťaž)

Prešiel rok a chystám už tretí ročník Festivalu chutí Nitrianskeho kraja. Nesnažíme sa za každú cenu rozšíriť ho, ale skôr urobiť príjemnejším pre všetkých.

Keď píšem čoskoro, potom myslím v sobotu 3. júna v Nitre na Svätoplukovom námestí, začneme o 13:00 a potiahneme až do večera.

Tento rok nám s veľkým námestím pomôže Botanická záhrada pri Slovenskej poľnohospodárskej univerzite. Prinesie živú zeleň, do ktorej zasadíme kopu slnečníkov aj pohodlnejšieho sedenia. Keď sa k tomu všetkému zapojí aj fontána, bude toho určite dobrá letná pohoda.

Žiadne kupóny a nové gastrozóny

Najhlavnejšie je asi zrušenie festivalových kupónov ako platidla. Bude sa platiť v hotovosti, vďaka čomu si jednotliví vystavovatelia budú vedieť nastaviť rozumnejšie ceny a vy nebudete musieť naháňať kupóny. Zároveň chceme, aby v stánkoch ponúkali degustačné porcie a mohli ste tak ochutnať čo najviac špecialít.

Upravili sme aj rozmiestnenie stánkov a mnohé z nich spojili do jednotlivých gastrozón. Hlavnou hviezdou bude veľký stan s reštauráciami. Bude ako ostrov, okolo ktorého sa bude dať chodiť a ochutnávať. Hostiť vás budú reštaurácia ROUGE hotela Mikado, Château Topoľčianky, Kaštieľ Mojmírovce, Sýpka u Ludvíka, Unicafe, Svetluška a Pepper Inn. Počul som, že sa budú dať ochutnať napríklad trhaný teľací bok v zemiakovom chlebíku, pulled pork s cibuľovo-jahodovým džemom, jahodové parené buchty, hovädzie líčka na červenom víne a hladní neodídu ani vegetariáni. Bude sa tiež párovať jedlo s vínom a strieľať sabrážou.

Hovädzie líčka v Mojmírovciach

Ak ste si medzi jednotlivými jedlami všimli v hojnejšom počte jahody, nie je to náhoda. Náš gastrofestival má tiež druhé a kratšie meno – Jahodová Nitra. Preto každá prevádzka bude mať zaradenú do svojej ponuky aspoň jednu špecialitu z tohoto letného ovocia.

Vypočuli sme aj kritiku z minulého roku, že vraj bolo málo jedla. Preto pribudne v protiľahlej časti námestia streetfood zóna. V nej si budete môcť dať napríklad chutné plnené kapsy od Šporheltníkov. Ochutnal som ich v rámci nitrianskych fašiangov a chutili mi v slanej aj sladkej verzii.

Šporheltníky

Burgre z hovädzieho v bio kvalite a tacos prinesú chlapci zvaní Bearded Brothers, v Nitre majú mimo festivalového stánku aj miesto v Cyklodepe pri rieke a rozvoz kvalitnejšieho mäsa Meat Express.

Minulý rok mal úspech stánok zvaný Žranica brácho. Tento rok príde s novým menom Delish Freak, počúvajte ich špeciality – hovädzie v zemiakovom úkryte a jahodový šalát s grilovaným prekvapením. Som zvedavý, či prinesú aj fajnové grilované králičie klobásky.

Štvrtým do partie bude Beer Time Pub, ktorý prinesie pestré hotdogy a zároveň premostí streetfood zónu s pivom, pretože bude hostiť aj nitriansky pivovar Hop Grup.

Hot-dogy v Beer Time

Piva bude dostatok a z troch zdrojov – pivovarov Hop Grup, Trogár a Beer Time Pubu. Hop Grup opäť príde s jahodovým pivom, ale tentokrát to bude jahodová red ipa (dvanástka) a Trogár bude mať novú desinu. Mimo piva nebude chýbať ani sajder, na ten tu bude nitriansky Martin’s Cider aj známe Jablčnô.

Nápoje doplní Hemingway Bar z Mostnej ulice, kde vám barmani namiešajú alko aj nealko drinky a určite pri tom vzlietne aj nejaký ten šejker.

Po celom námestí bude množstvo ďalších stánkov, tak sa ich pokúsim predstaviť jednotlivo. Vinárstvo budú reprezentovať Žitavské vinice z Černíka, Velkeer z Veľkého Kýru a Chateau Marco zo Strekova. O niečo tuhšie to bude vo Fine Destillery z Veľkého Zálužia a Medovine Tomka z Nitry.

Múzeum medoviny Tomka

Festival bude zároveň aj kaviarňou. Kávu vám tu podajú dve z najlepších pražiarní výberovej kávy na Slovensku, Green Plantation z Komárna a nitriansky Bean Up. Ponuku rozšíri obchod s kávou Rosetta, nájdete ho tiež v Nitre, kúsok od festivalového námestia.

Od kávy nie je ďaleko k čokoláde, tam vám to osladí Slowlandia s jej orieškovými a čokoládovými nátierkami, ochutnať ich budete môcť v palacinkách. Nebude chýbať ani nitrianska Lyra Chocolate a sám som zvedavý, čo osviežujúce si pre festival vymyslia. Ak ste viac na pralinky, potom hľadajte čokoládovňu Bon Praline.

K vyššej gastronómii určite patria aj kvalitné poľnohospodárske produkty a lokálne špeciality. Budú tu Pán Včielka, čiže Jozef Čápek s medom, Tekvička z tekvicovými semiačkami a zeleninou aj štipľavé čili papričky Chilli Hell z Veľkého Kýru. Bravčové špeciality a klobásky robené tradičným spôsobom prinesie pán mäsiar Tkáč a zrejúce syry predstaví Tomáš Francisti z Cheesio. Zoznam dokončíme znovu jahodami, nebude chýbať ani rodina Abrahámová, ktorá prinesie mimo nich aj vlastné korenie a kvety.

Tomáš Francisti z Cheesio

Všetko ostatné o festivale sa môžete dozvedieť na stránke akcie www.jahodovanitra.sk, prípadne na Facebooku.

section divider

Jedlom to nekončí

Nebudeme sedieť potichu, takže pevnou súčasťou akcie je aj kopa ďalších atrakcii a kultúrneho programu. V podstate ide o otvorenie Nitrianskeho kultúrneho leta, v rámci neho budú spievať ľudovky, piesne z inscenácii DAB, hrať budú nitrianske jazzové kapely a všetko to zakončí kubánska muzika na hlavnom pódiu. K tomu treba pripočítať more bubnov z medzinárodného festivalu bubnov a perkusii drumpoint Slovakia spolu s ich sprievodom, ktorý prejde celou pešou zónou, aby nakoniec zakotvil na hlavnej scéne.

K festivalu patrí aj Vínny stan Nitrianskeho samosprávneho kraja výberom ročníkových vín a priľahlé Divadlo Andreja Bagara organizuje v rovnaký deň svoj Deň otvorených dverí a Deň detí.

Fotogaléria

Súťaž

Dvaja z vás budú mocť získať kupón na konzumáciu v rámci festivalu v hodnote 15€. Potrebujeme na to len jedinú vec. Na adresu delikatesy (zatočenýznak) klimo (bodka) net mi pošlite, čo by ste chceli ochutnať na našom festivale. Nemusia to byť len jedlá, ktoré som spomínal v texte, kľudne aj niečo, na čo máte vyslovene chuť.

Svoje odpovede posielajte najneskôr do piatku 19. mája polnoci, dvoch víťazov ohlásim v tomto istom článku hneď nasledujúci deň, teda v sobotu 20. mája.

Vyhodnotenie

Ospravedlnujem sa za omeškanie, s výsledkom sa dostávam až teraz. Za celú súťaž sme dostali len 7 odpovedí, väčšina z nich spomínala skôr veci, ktoré na festivale budú. Ale spomenuli ste napríklad, že vám tam chýbalo napríklad viac koláčov.
Spomedzi všetkých odpovedí sme vybrali týchto dvoch výhervoc: Peter Veteška a Darina Horváthová. Obom gratulujeme a dúfame, že si festival užijú.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (2)

  1. Nikto nesutazil, ked nie je zatial uverejneny ziaden vyherca? :)

    1. Sutazil, sutazil. Ospravedlnujem sa, len ma kratkodobo zomleli pripravy na akciu. Vyhercov uverejnim o par hodin.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.