Omrvinky: zlato pre slovenských včelárov, súťaž a výstava kávy

Po víkendovom zaváraní leča a škrečkovaní iných zásob na zimu sa konečne dostávam k správam, ktoré potešia:

medaila_apimondiaVčelia farma Medar z Bardejova získala za svoju jedľovú medovicu zlatú medialu na celosvetovej včelárskej výstave Apimondia 2009 vo francúzskom Montpellier. Medovica nie je pálenka, ale med, ktorý nie je produkovaný z peľu, ale z výlučkov vošiek. Tie sa zasa k≈ïmia šťavou z jedľového ihličia. Včely túto šťavu zbierajú a premieňajú na med. To znamená, že ho môžu užívať aj ľudia, ktorí sú bežne alergický na rastlinný peľ. Farme gratulujeme k tomuto úspechu.

Pred dovolenkou sme spomínali novú súťaž. Heslo je Najzaujímavejšie recepty, aké ste si priniesli z dovolenky alebo sa naučili variť v cudzej krajine počas tohoto leta. To zároveň vysvetľuje, čo treba urobiť – poslať recept, ktorý ste si priniesli s dovolenky, najlepšie aj s fotkou. To všetko na adresu delikatesy (zatočený znak) klimo (bodka) net. Skúste stručne popísať, kde ste recept našli, prípadne kto vás ho naučil, jeho suroviny a postup. V samostatnom článku uverejníme 5 najzaujímavejších. Jeden z uverejnených bude odmenený keramickým strúhadlom na cesnak alebo ďumbier. Rovnakým, aké je k dostaniu u nás v Tržnici, stánku Keramikus. Recepty posielajte do nedele, 11. októbra 2009.

Doplnenie: Ale no tááák. Nedostali sme ani 5 receptov a odpovede boli až príliš stručné. Predlžujeme termín zasielania do najbližšej nedele, 18. októbra 2009.

Tá pravá šálka kávy. Tak sa volá nová výstava, ktorú otvorilo Slovenské národné múzeum v Bratislave na Žižkovej ulici 16. Partnermi výstavy sú Lavazza a Casa del Café z Dunajskej ulice. Viac info na stránke SNM (aj s videom).

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (8)

  1. Do sutaze to sice nestihnem poslat, ale pochvalim sa aspon takto. Na dovolenke som sa tento rok naucila robit prave americke barbecue, a specialne hamburger. Chystam sa ho coskoro zopakovat aj doma. Jedla som aj uzasny domaci apple pie, lenze k receptu som sa zatial nedostala (rodinne tajomstvo), tak vam ho nemozem prezradit. Hoci fixna predstava o USA je fastfood (prvykrat v zivote som bola v McDrive), po kulinarskej stranke sa da aj tam vela naucit.

  2. rodinne tajomstva nemam rad, s dobrym sa treba podelit! ;-)

  3. Na vystavu sa tesim a som rad, ze je k nej taka kampan po BA :)

  4. Peter Ondrejka

    pokusim sa ist na tu vystavu , dakujem za infosku :)

  5. cital som to, nazor je tam ale len jeden, druhy je dakovanie, treti je reakcia muzea a posledny je reklama na nejake huby… ;-)

  6. hej hej, len mozno to tam bude pribudat postupne, tak nech je tu na to odkaz ;)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.