Test: kakao na varenie, pečenie aj pitie

Testované vzorky

Je čas pečenia, tak sa nám objavilo z niektorého nákupu kakao. Zaskočil ma príliš svetlý prášok bez vône a chuti. Tak sa začalo nakupovanie všetkých kakaových práškov, aké sú dostupné na našom trhu. Výsledok je tento test.

Ešte pred testom som sa pýtal ľudí, kde a aké kakao nakupujú. Veľa ich odpovedalo, že značku Bensdorp v Rakúsku. Určite ho poznáte, modro-oranžový obal s tetou v čepci. Toto kakao sme nakoniec do testu nezaradili a zamerali sme sa vyslovene na tu dostupné značky. Vylúčili sme tiež vzorky, ktoré mali menej ako 10% kakaového tuku. Išlo väčšinou o vlastné „značky“ reťazcov, pôvodne vyrobené v Poľsku. Kakao sme hladali v malých potravinách, obchodoch s delikatesami a predajniach Tesco, Hypernova, Terno, Lidl, Kaufland, Billa a Metro. Extrémom bolo talianske kakao za 23€ v obchode s delikatesami. V Bratislave by sme možno našli ešte pár značiek navyše, ale nakoniec sme test postavili na výbere, aký sa dá zohnať v priemerne veľkom slovenskom meste.

Testovali sme farbu, chuť a rozmiešateľnosť. Kakao sme miešali s malým množstvom vody, neskôr sme pridali aj trocha cukru. Čo sa týka chuti, olizovali sme čistý prášok aj pili uvarené v plnotučnom mlieku. Kakao sme hodnotili aj vizuálne a čuchovo. Krajina v zátvorke uvádza pôvod výrobcu. Cena je tá, za akú sme ju kúpili v bežnom obchode. Všetky testované vzorky sa predávajú v balení s hmotnosťou 100 gramov.

Kakao na pečenie, CarlaMdlá farba a chuť

Kakao na pečenie Carla (ČR)
Kakao so zníženým obsahom tuku, Lidl, 0,79€
Ťažko rozmiešateľné kakao. Navyše má mdlú farbu, akoby vytiahnutú od slnka. Chuťovo veľmi priemerné, nezaujalo.

Prima FigaroPríliš svetlé

Prima Figaro (SR)
Kakao so zníženým obsahom tuku, Metro a všetky bežné obchody a supermarkety, 0,89€

Toto kakao zoženiete absolútne všade. V panelákovej večierke aj v Metre. Zaskočilo najsvetlejšou farbou spomedzi všetkých vzoriek, ale na druhej strane malo sýtejšiu farbu a lepšiu chuť ako tmavšie ale mdlé kakao značky Carla.

Kakao na pečenie EuroShopperNerozmiešateľné

Kakao na pečenie EuroShopper (ČR)
Kakao so zníženým obsahom tuku, Hypernova, 0,69€
Ide v podstate o to isté kakao ako Carla, len prevlečené do obalu privátnej značky supermarketu Ahold/Hypernova. Je doslova nerozmiešateľné, má mdlú farbu aj chuť. Farebne je v porovnaní s originálnym balením Carla rovnaké, chuťovo sa však zdá byť horšie.

Kakao Coop PremiumAko čokoláda

Kakao Coop Premium (SR)
Plnotučné holandské kakao, pre Coop Jednota vyrába Thymos, 0,99€
Vôňa aj chuť veľmi silno pripomína kvalitnú horkú čokoládu. Najtmavšie zo všetkých vzoriek, takže ak potrebujete v pečení veľmi tmavú farbu, vezmite toto kakao. Navyše bolo asi najjemnejšie zo všetkých vzoriek. Uvarené v mlieku je možno trochu horkejšie. Inak  super. Tým skôr, že ide o „privátnu“ značku Jednoty.

Holandské kakao AvitaS pachuťou

Holandské kakao Kávoviny (ČR)
Holandské kakao so zníženým obsahom tuku, Tesco, 1,16€
Obal je jasným odkazom spomínaného kakaa Bensdorp. Modro-oranžový obal a pani s čepcom. Výrobok sa hrdo hlási k surovine dovezenej z Holandska. Aj napriek zníženému obsahu tuku má stále 16,44g na 100g, oproti ostatným s podielom 10,7g. Chválihodné, ale doplnený sójový lecitín už nie. Možno práve ten sa podpísal na čudnej pachuti kakaa. Toto kakao bolo zároveň najhrudkovitejšie.

Kakao na varenie, OrionZlatý stred

Kakao na varenie Orion (ČR)
Kakao so zníženým obsahom tuku, bežné obchody a supermarkety,0,99€
Obe testované kakaá tejto značky obsahujú regulátor kyslosti uhličitan draselný. Spomedzi kakaových práškov so zníženým obsahom tuku bolo toto asi najobstojnejšie. Farba nie príliš bledá, tiež sa ľahšie rozmieša.

Kakao holandské OrionUniverzálne

Kakao holandské Orion (ČR)
Plnotučné holandské kakao, bežné obchody a supermarkety, 1,35

Tmavá farba, výborná rozmiešateľnosť a jemný prášok. Univerzálne kakao, na pečenie, zdobenie aj varenie v mlieku.

Všetky vzorky vedľa seba

Porovnajte si farbu jednotlivých vzoriek. Zľava doprava:

1. Holandské kakao Orion, 2. Kakao Coop Premium, 3. Holandské kakao Kávoviny, 4. Kakao na varenie Orion, 5. Kakao na pečenie EuroShopper, 6. Prima Figaro, 7. Kakao na pečenie Carla.

Testované vzorky

Skúste ochutnať jednotlivé vzorky sami, možno budete prekvapení, aké rodziely medzi nimi nájdete.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (44)

  1. Vyborne, tento post sa mi velmi paci.

  2. To, že je tam uhličitan draselný je zle, alebo dobre?

    1. To, že je v kakau Uhličitan draselný, je určite zle, pretože v kakau nemá čo robiť… Skóre škodlivosti má 3 >>> http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?prisada=E501 A ja osobne by som si radšej kúpil nepražené kakao, než tie spomenuté..

  3. diky za tento test, naozaj ma to zaujimalo :)

  4. Teším sa, pretože to vyzerá, že nebudem musieť ísť kúpiť ten bensdorp do rakúska.

  5. ali: bolo to skor konstatovanie faktu, pretoze ostatne vzorky ho neobsahovali. Ja osobne som ale mal pocit, ze som tam primes citil, nebola to ta cista chut kakaa ako napriklad to od Jednoty.

    rdb: skus a daj vediet, co a ako chutilo.

  6. Super, chvalim napad! Mna by zaujimalo, ze aky (a preco) je rozdiel medzi plnotucnym kakaom a praskami so znizenym obsahom tuku. Ved ked rozomeliem kakaove boby, dostanem kakaovy pastu, ked odstranim tuk (kakaove maslo), zostane mi prasok (kakao samotne). Cize tie ‚plnotucne‘ vlastne nie su kakao, ci hej?
    Idem googlit.

  7. COOP premium kakao uzivame cca 5 rokov, ale teraz sa mi ho nedari v BA+PK zohnat. Uz som si aj pisal s COOPakmi, ale napisali mi, ze „BA sa od januara vyclenuje zo Slovenska“ a ze preto sa mam dohodnut s veducou konkretnej predajne, aby mi ho objednala. Preto si dovolujem, kvoli ulahceniu mojho patrania, sa zapojit do diskusie a spytat sa kde bolo na uzemi BA niekym v tychto dnoch videne. Vopred dakujem za tipy.

  8. Katka: kakaove maslo sposobuje lahsiu rozmiesatelnost a plnotucnejsiu chut. A ano, aj plnotucne je kakao. Pretoze za kakao sa beru oba – prasok aj maslo.

    nokO: skus supermarkety Terno, nie male Jednoty.

  9. to nokO: tiez som s tym mala problem, a v supermarkete, kam chodim pravidelne a predtym ho tam vzdy mali. mrchy, dufam ze ho neprestanu predavat.

  10. No, podla mna su to dva rozne produkty – nizkotucny kakaovy prasok (obsah tuku do 10 g), a kakaovy prasok (obsah tuku okolo 20g). A porovnavat ich navzajom, to je ako porovnavat jablka s dulami :)
    Aj podla noriem EU sa musi rozlisovat, ci ide o velmi odtucneny prasok alebo nie. Ale test je fajn, pomoze mi v rozhodovani, z coho piect, ak doma ziadne kakao nebude (tu vo FR mame hlavne Van Houten ako beznu supermarketovu znacku, ale mam aj Valrhonu, este som ju neskusala. A aj americke ‚neholandske‘ kakao (non dutch processed), to ma zase sposobovat nacervenalu farbu upeceneho kolaca, ale ja som si rozdiel velmi nevsimla).

    1. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, které právě ze značek kakaa je to „non dutch processed“. Snažím se ho někde najít, ale prozatím nemám štěstí. Zapojila jsme do toho i známé ze Slovenska a Maďarska a ani ti, nemají štěstí.
      Předem velice děkuji za odpověď a pomoc. :)

    2. Moje non-dutch processed cacao je kupene v USA (Hershey’s), a keby niekto vedel o tom, kde sa da zohnat na Slovensku, tiez ma to zaujima! Inak, vraj sa lahsie rozmiesava do mlieka…

  11. Katka: samozrejme ze su rozdielne. Preto si si mozno vsimla, ze priamo porovnavam len v ramci vlastnej kategorie ;-) Test je skor prehlad toho, co je bezne dostupne na nasom trhu.

    nokO: takze ani v Terno vravis? Pozeral som stranku vyrobcu Thymos, ktory to kakao pre Jednotu robi. Zda sa, ze ho nerobia pod svojim vlastnym menom. Ale to s veducou inak celkom funguje. Na tomto principe funguje nasa starka. Byva na dedine, a ked nieco potrebuje, tak to riesi vzdy cez veducu a v podstate vzdy zozenie, co potrebuje.

  12. Viktor: dik za patranie, ale bol som vytycenym casom pecenia pritlaceny k TESCOmuru, tak som kupil K2CO3 (radsej si to nehladajte na WIKIPEDII).
    liliana: udajne mame byt pokojni, ze po novom roku by sa to malo utriast a pokracovat v normalnom zasobovani.

  13. Tiez pouzivam kakao Coop Jednota Premium, je jednoznacne najlepsie:)

  14. dobry vecer, nemate nahodou tie vzorky na fotke ocislovane opacne? ale to je len taky hlupy detail. skoda, ze ste neotestovali aj ten bensdorp. mnoho ludi nakupuje medzinarodne, aj ja si chcem utvorit obraz o kvalite vyrobkov z rakuska. podla mna a mojich senzorickych schopnosti dokonca aj nesquick, ktory predavaju v rak. chuti omnoho lepsie, ako ten, co je u nas. ostblok type. na rakuskom su texty nemecky, anglicky, mozno slovinsky, na nasom polsky, rumunsky a slovensky…

  15. ivona: su ocislovane spravne. Mozno vas zmiatlo, ze v texte zacinaju od Carla po Orion (ale nie su ocislovane) a na fotke su v opacnom poradi.
    A Bensdorp… prislo mi prilis jednoduche a prvoplanove zaradit sem kakao z Rakuska a vyhlasit ho za najlepsie. Pretoze je dost velka sanca, ze by najlepsie mozno aj bolo. Potom by sa navyse ozval niekto povedzme z Popradu, ci sa on ma kvoli 100g kakaa trepat cez pol republiky do Rakus… Ciel bol najst to najlepsie, co sa da zohnat aj v „Čabrackom Vrbovčeku“, resp. ukazat rozdiely medzi jednotlivymi praskami ;-)

  16. d.kadence

    my sme tiez minule s mamou vyskusali ten z jednoty na krem do penovej torty. nemal chybu, chut kremu bola vyrazne kakaova a ta farba, pekna kakavkova. inak u nas jedine plnotucne, ktore mozme zohnat.
    inak tie posledne tri lajny mi pripomenuli farbou hlavne snupaci tabak, ale to ja len tak off topic:)

  17. Keď som sa dnes ráno chystala na výrobu koláčikov, cesta za kakaom viedla do Jednoty. Nádhera, krásne tmavé a voňavé. Keď som k tomu na porovnanie vysypala to, čo mala doma mamka v poháriku, mala som to chuť odtiaľ všetko hneď vysypať… a vlastne to asi idem urobiť :). Dík za dobrý tip.

  18. Takéto testy veľmi potešia, určite by ich bodlo viac. Pre inšpiráciu odporúčam vyhľadať si testy potravín na idnes.cz pamätám si trebárs ako testovali obložené bagety čo by nemusel byť zlý nápad (trebárs aj maslo, pasteky, no je toho kopec čo porovnávať) ale treba to tu viac prepracovať napr so zložením no a hlavne tá cena je úplne zbytočná ak neuvedies za aké balenie.

  19. Markoff: vdaka za pochvalu. Aj pre nas su tieto testy zaujimave. Hlavne s tymi vysledkami, ktore z toho niekedy vyjdu.
    A k tej cene, citujem sam seba ;-) „Všetky testované vzorky sa predávajú v balení s hmotnosťou 100 gramov.“

  20. Za tu gramáž sa ospravedlňujem, prehliadol som to. Surfujem cez mobil a možno by nebolo od veci mať mobilnú verziu stránky (alebo optimalizovanu obyčajnú) ked pomaly ale isto bude viac ľudí používať net v mobile ako na pc

  21. V teste sa nerozlisuje holandske kakao a prirodne a to je pritom poriadny rozdiel v chuti a nedaju sa porovnavat. Ja osobne holandske kakao chutovo neznasam. A nejde pritom o povod v Holandsku, ako autor tvrdi asi pri stvrtej vzorke, ale o druh kakaa. Holandske kakao je specialne upravene a jeho chut je potom ina ako chut normalneho, prirodneho kakaa.
    Tu je o tom clanok: http://blog.florentyna.cz/2008/12/04/kakao-holandske/

  22. Zuzana: stvrta polozka mala napisane naboku na obale: vyrobene zo suroviny dovezenej z Holandska. To som mal na mysli v danej poznamke.
    Samozrejme, ze sa nedaju porovnavat plnotucne a odtucnene kakaa, pripadne holandske a prirodne. Zamer bol skor ukazat, co vsetko je dostupne na nasom trhu a ako sa tieto vzorky od seba vzajomne odlisuju. Koniec-koncov, toto rozdelenie je zrejme uz v nadpise: ze testujeme kakaove prasky na rozne druhy pouzitia. Priame porovnanie bolo len v ramci danej kategorie.

  23. Shira313

    Super test, len tak ďalej! :)
    Odkedy som vyskúšala Valrhonu, iné už nechcem, ale keď sa mi nepodarí zohbať ho, budem vďaka tomuto testu vedieť po čom sa pozerať ;-)

  24. S tym holandskym kakaom je to trochu inak. Za holandske sa povazuje to, co preslo fermentaciou ktora zmenila kyslu chut na sladku. Kazde dnes predavane kakao je holandske, aj ked v minulosti tomu tak nebolo. Nejde teda o povod, ale technologiu spracovania suroviny.

    Inak pekny prehlad. Ja osobne mam pocit ze niektore prasky su prifarbovane.

  25. Skúste kakao Monbana s vyšším obsahom kakaového masla dostupné cez jeden slovenský eshop, osobne s ním mám výborné skúsenosti:)

    http://www.caj.sk/index.php?page=14&page_prev=23&cat=16&cat_prev=16&id_polozky=851&filters=1

  26. Na Bernsdorf kakao nemusíte až do Rakúska. Ja som na neho natrafila úplnou náhodou v obchodíku s delikatesami v Bratislave na Hollého ulici, blízko k rohu s Heydukovou ulicou. Cena v porovnaní s bežnými náhražkami za kakao dostupnými v našich obchodoch je prekvapivá, kakao bolo okolo 1,5 eura, kvalita neporovnateľná. Obchodík má skvelú ponuku čokolád a čajov, ktoré inde nekúpite. Príjemný test a príjemný foodblog. Chválim. PS: obchod mi nepatrí, nerobím mu skrytú reklamu. Ich ponuka príjemne osvieží bratislavskú ponuku pre gurmánov, ktorá je stále biedna.

  27. Kakao Kakao Coop Premium je jednoznacny vitaz. Ako fajnsmeker som nedavno objavil tento vyrobok a stoji za to. Vrele odporucam!

  28. […] test kakaa, na který mě upozornila Farfalla, a který vtipně nazvala test mainstreamových […]

  29. Veronika

    no, mne sa páčia príspevky takéhoto typu, klobúk dole sklaniam, zaslúžite si pochvalu ;) teším sa na ďalšie Vaše príspevky podobného typu :)

  30. Jedna z nedocenených surovín súčasnosti.

  31. Prima kakao, hadam to najlegendarnejsie ako u nas je a podla mna aj najlepsie, uz dlhsiu dobu neviem zohnat – nikde ho nemaju! Dufam ze sa neprestalo vyrabat.

  32. Super test. :)
    Testoval niekto aj skoricu? Nam sa v poslednej dobe nedari kupit mletu skoricu co by aj realne chutila a vonala ako skorica. :(

    1. potom treba kupit skoricu v celku a podrvit si ju v maziari

  33. Aj nam sa najviac osvedcila Valhrona (kupujeme v Delikateso) a Coop Premium kakao. Celkom vtipna dvojka :) Na pecenie je celkom dobre aj to Holandske kakao Orion.

  34. a čo hovoríte na kakao holandské z Lidla – bola som šokovaná jeho chuťou po upečení koláča – i všetci ostatný vraveli že tak výborný čokoládový koláč ešte nejedli (jeho cena bežne je 1,50€)

    1. V case pisania clanku mali v Lidl len polske znacky Carla

  35. z výberu je COOP najlepšie, podľa mňa. a myslím, že Thymos ho predáva aj pod svojou značkou. Čo mňa osobne dosť prekvapilo bol fakt, že takmer všetky kakaá uvádzajú obsah bielkovín okolo 10%, ale práve to najlacnejšie najbledšie v Hypernove uvádza až skoro 20%. Vie mi niekto toto vysvetliť?

  36. Po dlhom čase, dávam do pozornosti vynikajúce kakao z Marks & Spencer. Perfektná sýta farba, výrazná kakaová chuť. Som s ním veľmi spokojná. Samozrejme, obalový dizajn – za mňa špička – nádherný funkčný minimalizmus. Plus ako bonus, veľmi praktické balenie – papierový tubus s vrchnákom.

  37. Ahojte rád by som si nechal poradiť už som vyskúšal rôzne druhy kakaa ale neviem čo si mám myslieť o konkrétnom druhu RAW ORGANIC cocoa powder podrobnejšie info: v 100g výrobku Energetická hodnota 500 kcal/2095 kj Bielkoviny: 20g Sacharidy: 40g Tuk: 30g Nasýtené mastné kyseliny 20g

  38. […] Kešu oriešky namočíme do 20 ml rumu na 2 + hodiny. Ak nechcete použiť toľko rumu, prápadne chcete guličky podávať aj deťom, vymeňte rum v recepte za vodu, prípadne mlieko.Ďatle a kešu oriešky rozmixujeme v mixéri s ovsenými vločkami a zvyšnými 20 ml rumu. (Opäť môžete nahradiť)Do zmesi pridáme kakao a celú zmes premiešame. Vytvarujeme guličky ktoré budú mať hmotnosť asi 30g. Guličku obalíme v kokose a vložíme do menších košíčkov / na tanier a odložíme na chladné miesto, prípadne do chladničky. Guličky majú intenzívnu kakaovú chuť, preto je dobré použiť kakao vhodné na jedenie, nie len na pečenie. To väčšinou uvidíte hneď na obale kakaa. Prikladám aj link na starší článok kde si môžete pozrieť porovnanie kakaa […]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.