Úlet preto, lebo na tomto jednoduchom šaláte ulietavame doma už viac ako mesiac.
Ešte predtým, než sa začala sezóna kapustnice a udrelo treskúce teplo, boli u nás priatelia. Navrhli, aby sme si spravili jednoduchý kapustový šalát. Z kyslej kapusty, cibule, cesnaku, oleja a rasce. Na prvé počutie to znie ako čistá kolibová nuda. Figu borovú. Tento šalát sa neje ako doplnok k niečomu. Práve naopak. Najprv robíme šalát, až potom ostatné jedlá. Ideálne pečené zemiaky.
Ani zemiaky v podstate neobabrete. Darmo budete pozerať na varný typ, musíte si odsledovať odrodu. Minule sme kúpili Concordiu a stáli za už spomínanú figu borovú. A nie preto, že by sme kúpili hrozno toho istého mena, boli to zemiaky. Na druhej strane Adoru máme celkom vyskúšanú. Pečením získajú takmer maslovú chuť. A nie preto, že by sme na ne pridávali maslo.
Takže ešte raz, vezmite dobrú kyslú kapustu a ochutnajte ju. Je príliš kyslá? Možete ju vyždímať, v najhoršom prípade veľmi rýchlo prepláchnuť vodou. Ak je v poriadku, tak ju len nechajte zľahka odkvapkať. V mažiari podrvte rascu a nožom rozotrite cesnak. Menšiu cibuľu pokrájajte na malé kocky. Čím menšie, tým lepšie. Všetky suroviny spolu dobre premiešajte a nakoniec pokvapkajte olejom.
Nie olivovým. Je príliš aromatický a prebil by hlavnú hviezdu, kapustu. Namiesto neho vezmite dobrý repkový alebo slnečnicový. Aj tie sa dajú kúpiť v lepšej kvalite, než len tých dvoch obligátnych značiek. Šalát ešte raz dobre premiešajte, kto chce, nech si ho prisolí. Lepšie je, ak trochu postojí.
Priznám sa, už sa nám raz stalo, že sme si toto jedlo spravili ako nedeľný obed. Lebo sme mali naň chuť. Ulietavate na podobnom jednoduchom jedle? Na akom?
Vdaka za tip Viktor, len mne menej znalemu dopln aj mnozstva surovin (jasne, ty varis od oka)…
Ja osobne mam najradsej samotnu kyslu kapustu (rasca v nej je, cibula tiez), ale tvoj recept urcite vyskusam.
my si doma nakladáme kapustu sami. to je potom lahoda. až sa mi slinky zbiehajú
a díky za tip na jej využitie