Pečené mladé zemiaky s bryndzou a pažítkou

Ešte jeden recept na rýchle bryndzové jedlo. Nazval som ho „predštádium“ bryndzových halušiek. Žiadne šúpanie zemiakov, žiadne varenie halušiek. Toto jedlo bude rýchle, efektívne a s cesnakovou pažítkou, maslom a májovou bryndzou pozdvihnuté na fajnovú delikatesu.

Suroviny

– mladé zemiaky
– májovú bryndzu
– cesnakovú pažítku
– maslo
– soľ
– cmar alebo zákvas

Vezmite mladé zemiaky a poriadne ich opláchnite pod vodou. Nechajte v šupe, prekrojte ich napol a poukladajte na plech vystlaný alobalom. Posypte soľou, prípadne navrch poukladajte zopár plátkov masla a nechate piecť, kým nebudú hotové.

Keď sa tak stane, vyberte z rúry a naservírujte na taniere. Navrch horúcich zemiakov nechajte roztopiť polievkovú lyžicu masla. K zemiakom dajte stolovníkom na stôl misku čerstvej bryndze a nasekanú cesnakovú pažítku, prípadne aj soľ. Nech si každý pomrví na zemiaky všetkého podľa svojho vlastného gusta.

Alternatívne skúste zameniť pažítku za petržlenovú vňať alebo ešte lepšie, nasekaný kôpor.

Je výborné, keď si môžete vidličkou pučiť upečené zemiaky v roztopenom masle a miešať si ich tak s bryndzou a pažítkou. Alternatívne skúste zameniť pažítku za petržlenovú vňať alebo ešte lepšie, nasekaný kôpor.

Ak máte chuť, zapíjať môžete cmarom či zákvasom, ale nám s milovanou sa včera na večeru celkom hodil slovenský chardonnay z Topolčianok.

P.S. Bryndzu som kúpil v Bryndziarni v centre Turčianskych Teplíc. Ovčie mlieko berú napríklad od baču zo salaša v neďalekej obci Háj. Ten má zasa výborný čerstvý aj údený syr, je zhovorčivý a milý.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page