Touto pochúťkou nás pohostila nedávno naša dobrá rodinná priateľka. Vyžaduje si trochu dlhšiu prípravu, ale ako pri všetkých delikatesách, stojí to zato.
Suroviny
– 3 stredne veľké cvikle
– polovicu cibule
– 1PL majonézy
– 2 ČL horčice
– soľ a čierne korenie
Najprv vezmite cviklu, umyte ju, odstráňte tvrdú stonku a zabaľte do alobalu. Môžete ju pokvapkať olejom a posypať trochou hrubej soli. Menším cviklám bude stačiť hodinka pečenia, väčšie budete musieť prepoliť alebo piecť dlhšie.
Po dopečení skontrolujte, či je aj v strede mäkká. Nechajte vychladnúť, ošúpte a nastrúhajte. Robil som to tak, že polovicu som nastrúhal najemno, druhú nahrubo. Ak má po nastrúhaní cvikla príliš veľa šťavy, dajte ju do sitka a nechajte odkvapkať. Ohromne červená záležitosť, tak si pri príprave dajte rukavice alebo následne umyte ruky octom…
Strúhadlo neumývajte, nahrubo ešte postrúhajte cibuľu. Do cvikle pridajte ešte 2 lyžičky horčice a lyžicu majonézy. Môžete dochutiť soľou a čiernym korením, dobre premiešajte a nechajte postáť v chlade.
Servírovať môzete s hriankou a čerstvým syrom, prípadne ricottou. Tým, že cvikla je bohatá na chuť, nepýta si výrazný syr, ktorý by ju prebíjal. Hrá hlavné husle, tak ju nechajte robiť chuť.