Čoho je aktuálne hojnosť? Repy a šípok. Skúsil som ich spojiť do jedného hrejivého predjedla.
Neprestajné pečenie kváskového chleba ma naučilo jednu novú kuchynskú zručnosť. Vezmem surovinu a varím/pečiem ju toľkokrát, kým s ňou nevyskúšam všetko, čo mi vie dať. Presne tak to mám teraz s cukrovou repou.
O pagáčoch z nej som už písal. Pár dní nazad mi milovaná zo svojich ciest opäť priniesla pár statných hľúz, tak som si spravil čas na víkendové pečenie pagáčov. Kváskové cesto mi najprv pomaly kyslo cez noc v chladničke, ráno som k nemu uvaril a nastrúhal repu. Krátko poobede som to celé poskladal aj s kopou masla do úhladne poprekladaného cesta. Posypal som ich bielym aj čiernym sézamom. Ten posledne spomínaný ich doplnil perfektne. Ku sladkastej chuti repy trochu ostrého korenia. Uvažujem nad tým, že nabudúce dám priamo do cesta kajenské korenie a budú akurát sladko-kyslé.
Špekuľoval som ďalej a chcel ich naplniť podobne pikantnou náplňou. Preskočil som obligátny syr a postupne sa zameral na menej bežné prísady. O výsledku nakoniec rozhodol pohľad z okna do nečasu, kde to lomcovalo kríkom šípkovej ruže. Zásobu už máme nasušenú, ale mal som doma aj pár čerstvých, ktoré čakali na spracovanie. Do nátierky s nimi. Prekrojil som ich, prelial horúcou vodou a nechal chvíľu lúhovať. Naozaj len chvíľu, nech zmäkne ich pichľavé vnútro.
Šípky očistené od semiačok a vnútra som dal do mixéra spolu s kockou tvarohu, praženou drvenou rascou a soľou. Mal som trochu suchší tvaroh, tak som pridal aj lyžicu olivového oleja. Na záver mixovania pár statočných kvapiek extraktu z čili papričiek.
V podstate je to variácia na klasickú bryndzovú nátierku šmirkas, len miesto pariky ju farbia šípky. Vo výsledku sa takmer nelíšia, obe majú hrubšiu šupku, rovnakú farbu a sladkastú chuť. Všetko ostatné prebije pražená rasca a štipľavosť.
Ak by som mal začať odznovu, vybral by som sa smerom k čatní. Úplne by stačilo dodať pikantnosť šípkovému lekváru a podávať ho k týmto sladkastým pagáčom. Kto sa nechce paprať s nátierkou, nech dá spomínané kajenské korenie priamo do cesta a má to vybavené.
S čatní budem veru aj pokračovať. Dostal som od Adušky z Food4Fun jej čatní zo žltých paradajok. Myslím, že teraz je správny čas ho načať k tým zatiaľ nenaplneným pagáčom. A pri opätovnom pohľade von z okna urobiť zo šípok radšej poriadne oranžový horúci čaj.
Zvyknete pagáče niečím plniť? Čím?