Ljutenica krížená s cícerovým dipom

Cícerová nátierka či dip zvaný aj hummous je pomerne dobrý základný recept na ďalšie laborovanie.

Minule nám takto zostala v chladničke jedna trochu mľandravá červená paprika a zároveň som už mal cez noc namočený kabuli cícer na hummous. Nebudem robiť dve nátieky, tak reku oddám ljutenicu s cícerom. Beztak majú pomerne veľa spoločných surovín, počnúc olejom a končiac cesnakom.

Suroviny

– 250g cíceru kabuli
– 1 veľkú červenú papriku
– olivový olej
– šťavu z ½ citróna
– 1 PL tahiny
– koriander
– rímsku rascu
– strúčik cesnaku
– soľ

Recept na príjemný spoločný život týchto dvoch hlavných surovín je viac než triviálny. Papriku treba napichnúť na vidličku pri stopke a opiecť do čierna na plameni. Potom vložiť do uzatvorenej misky. Po desiatich minútach sa bude dať krásne ošúpať. Ak sa vám nechce stáť pri sporáku, môžete dať papriku piecť do rúry. Ale aj tak ju možno budete musieť kontrolovať a sem tam aj otočiť.

Pri šúpaní ju prekrojte na 4 pláty a rukou očistite od šupky aj semiačok. V žiadnom prípade ich neoplachujte, inak si zmyjete všetky dobré šťavy, ktoré pečením vznikli. Radšej si oplachujte pri čistení ruky.

Očistenú papriku hoďte do mixéra a rozmixujte s trochou olivového oleja na pastu. Potom postupne pridajte zvyšné suroviny na hummous, podľa toho, ako používate recept. Ja nezvyknem dávať vodu z varenia cíceru. Pre hladšiu konzistenciu skôr pridávam postupne viac olivového oleja. Ak nemám tahini, čo som nemal ani dnes, tak jednoducho zoberiem sézamové semienka a rozomeliem ich s trochou oleja na pastu. Buď v mažiari (mám dva, jeden na suché veci a druhý na takéto olejové), alebo tyčovým mixérom v úzkej nádobke. Korenie sa ale vynechať nedá a je nosnou častou receptu. Najlepšie sú nasucho opražený koriander a rímska rasca. Nie postrašiť, ale poriadnu dávku.

Hummous a ljutenica

Hotová nátierka vonia po pečenej paprike a v ďalšom slede arómu dotvára korenie. Ideálna s rukolou na čerstvo upečenom chlebe alebo opečenej topinke.

Cícer a pečená paprika

Tiež „vylepšujete“ hummous? Čím? Napíšte dolu do komentárov.

P.S.

Kabuli cícer je o niečo menší ako ten bežný. Má tvar rovnomernej guličky s malou špičkou uprostred. Dobre sa varí a má jemnejšiu, takmer neutrálnu chuť.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.