Omrvinky: čokoláda, jánske vína a život je zmena + súťaž

Pomerne búrlivý rok aj desaťročnicu delikates zakončia zimné Omrvinky plné čokolády, drobností, politiky a chleba.

Čokoládové tyčinky

Je zaujímavé aký dlhý čas musel prejsť, kým sa naši menší výrobcovia čokolád odvážili na teritórium, ktoré dlhodobo ovládajú Figaro, Orion či Deva. Doteraz mali buď pralinky alebo tabuľkovú čokoládu, občas nejaké dražé alebo inä špecialitku, ale tyčinkám sa poctivo vyhýbali.

Na Mikuláša som kúpil na koštovku prvý pokus od Lyra Chocolate – vlašský oriešok a mak so šampanským (oboje za 1,75€). Pri tej druhej kombinácii som si okamžite spomenul na rakúskeho Zottera, ktorý je známy rovnako „besnými“ kombináciami príchutí.

Ako chutí? No v prvom rade je to tyčinka len obalom, vo vnútri sú štyri bonbóny s náplňou. To síce znamená viac čokolády, ale pre mňa to bolo skôr sklamanie. Na tyčinke je dobré práve to praskanie čokolády pri odkusovaní. Skrátka tyčinka má byť tyčinka, ak budem chcieť pralinku, kúpim si pralinku. Vlašský orech bol výborný a hutný, zato mak so šampanským by pre mňa zniesol trochu viac maku aj výraznejšej chuti. Musím však pochváliť obal z voskového papiera namiesto plastu. Lyra začala dôslednejšie uplatňovať šetrenie prírody. V ich vzorkovej predajni si môžete tabuľkovú čokoládu kúpiť v nádhernom dizajnovom obale – ak ju chcete napríklad podarovať. Ak ju chcete ale chrúmať doma pri telke, môžete ju kúpiť úplne bez obalu. Tento fakt inzeruje dokonca aj v novinách.

"Tyčinky" Lyra

Tyčinky sú bonbóny

Lyra nie je jediná, ktorá sa pustila do tyčiniek. Od leta to skúša aj košická Forra Chocolate.

section divider

Zimné vína

Ak radi objavujete dobré vína a zároveň už máte opozerané pivničky, môžete sa medzi sviatkami pozrieť na Bitu. A popri dobrých vínach si potom doberať známych, že ste boli na víno v Bite. Nie u niekoho v byte…

Jánske vína v Bite

section divider

Malé kaviarničky do každého mesta

Ako sa tak túlam svojim krajom, všímam si, že móda malých kaviarničiek postupne preniká z Bratislavy aj do menších mestečiek a menej tradičných lokalít. Tutok v Nitre sa nám rozdvojila Rosetta Coffee Shop. Svoj menší prírastok priviedla na svet medzi zeleninou a čínskymi handrami na mestskej tržnici. Skvelá správa pre tých, ktorý chodia na rínok nakupovať a nekončia to poldecákom v miestnom výčape.

V Želiezovciach som zasa našiel čosi, čo sa volá Melylla Coffee and Cake Room. Malá izbietka s kávovarom, koláčovou vitrínou a žiadnym sedením. Káva je od Coffeein zo Šiah, koláče sú z miestnej produkcie. Keď sme túto cimru našli s milovanou, už mali po koláčoch, tak sme vzali zavďak aspoň horúcej čokoláde. Milá obsluha a zaujímavé miesto. Keď budete v Želiezovciach, skočte napríklad do múzea Franza Schuberta. Ak dostanete na sprevádzanie vedúceho múzea, nudiť sa určite nebudete.

section divider

Viac sóje

Ešte v letnej uhorke ma zaujala správa, že EÚ chce zvýšiť dovoz sóje. Presnejšie GMO sóje z USA. Na tom by možno nebolo nič zvláštne, a keďže nie som politický bloger, tak nejdem riešiť aktuálnu obchodnú vojnu ani vplyv GMO na človeka. Ale pozoruhodné je niečo iné. 26.7. vyšla správa, že sa USA a EÚ dohodli na zvýšení dodávok tejto plodiny k nám. Presne týždeň potom vyšla iná správa, že EÚ ten dovoz začala zvyšovať už dávno. V porovnaní s júlom 2017 sa zvýšil o 283%. Navyše Junker túto podivnosť okomentoval laxne, vraj sa len deje, na čom sa dohodli… Takže v podstate ex post oznámili, čo bolo upečené už dávno predtým. Pozoruhodné je aj to, že za ten rok zvýšenia sa neozval žiaden eko spolok.

Keď vynechám debatu o škodlivosti GMO, je tu ešte jeden moment, ktorý súvisí s tým zvýšením dovozu a neohlásením verejnosti. EÚ nemôže donekonečna hrať dvojtvárnu hru – na jednej strane zakazovať pestovanie GMO a na strane druhej dovážať jej produkty, ktoré takmer výlučne končia v mäsovej produkcii. Čiže ju zjeme tak ako tak, ale hlavne, že sa u nás nepestuje.

https://spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/484987-usa-pocas-leta-ovladli-dovoz-soje-do-europy/

K tomu ešte môžme pripočítať ukrajinské kurčatá, ktoré sa tvária ako slovenské a skončia všetky ilúzie.

section divider

Z IT-čkárov kaviarnici?

Túto zmenu si všímam už dlhšie a príkladov mám okolo seba tiež dostatok. Dá sa povedať, že novú vlnu gastronómie majú vo veľkej miere na svedomí práve ľudia od počítačov, ekonómie či práva. Tlač to potiahla ešte o niečo ďalej a po rokoch plných článkov o tom, ako sa najlepšie zarába v telekomunikáciách a IT sektore nastal čas povedať, že čašníci budú znovu pánmi.

Túto tézu som si overil na vlastnej koži, keď som sa začal rozhliadať po novom profesnom smerovaní. So skúsenosťami v reklamnej a IT branži som absolvoval pár pohovorov. Zostal som zdesený, kam to dospelo. Pri niektorých pohovoroch som mal pocit, že sa uchádzam pomaly o miesto vo vesmírnom výskume.

Zhruba v tom čase ma oslovil Paľo zo Sýpky, kde robím chlebové kurzy, že zriadil pekáreň a chce začať piecť kváskový chlieb. Reku, či mu pomôžem nájsť pekára. Trvalo mi asi týždeň, kým sa mi všetko uležalo v hlave a zavolal som mu, že niekoho preňho mám. Ak ste pozorne čítali posledné chlebové články, medzi riadkami ste to už možno vytušili…

Celý november sme ladili receptúru jednoduchého pšeničného chleba. Piekli sme vždy niekoľko várok, pred pečením sme si ich značili zárezmi a čakali, či vyhrá „adidas“ alebo nejaké iné pruhy. Výsledok sa dostavil kombináciou snaženia nás oboch, ja som navrhol autolýzu, Paľo sa dohodol s pecou a odladil dĺžku kvasenia.

Chlebové pokusy v Sýpke u Ludvíka

Začneme zľahka a v januári, najprv pre vlastnú potrebu Sýpky. Neskôr snáď pribudnú kysnuté koláče a sezónne pečivo.

Ako to ovplyvní blog? No, zrejme tu bude viac chleba než doteraz… Určite budem aspoň občas mapovať moje úspechy aj neúspechy na poli pekárskom. Stránka delikatesy.sk je na svete presne 10 rokov a stále v mám v sebe otázku, ktorým smerom ísť ďalej. Jednu cestu som si na križovatke už vybral, v budúcom roku na ňu už len vykročiť.

section divider

Veľká vianočná súťaž

Za posledné mesiace som zozbieral pár chutných aj hmotných vecí, ktoré chcem posunúť ďalej do súťaže.

Mám tu za studena lisovaný makový olej od Tekvičky z Malého Cetína. Skúšal som od nich aj repkový, v šalátoch bol výborný.

Je tu guľatá ošatka v tvare bábovky, dajú sa s ňou robiť slniečka a rôzne kruhové pecne.

A mám tu aj tri veľké balíčky korenia od Mäspomy. Z tohoto „objavu“ sa mimoriadne teším (aj sa trochu hanbím), pretože už nemusím zháňať kvalitné klinčeky aj údenú mletú papriku zo Španielska, keď ju mám rovno pod nosom. Určite poznáte hráškový krém s mätou. Teraz v zime som mätu zamenil práve za údenú papriku a úplne tam pasovala. Rovnako do hlivového perkeltu.

Ošatka, makový olej a kopa korenia

Takže súťažná otázka – napíšte mi ktorý článok na delikatesy.sk ste si za 10 rokov jeho existencie najviac zapamätali.

Odpovede s predmetom Súťaž posielajte len emailom na adresu delikatesy (zatočenýznak) klimo (bodka) net, najneskôr do piatku 21. decembra polnoci. 5 víťazov ohlásim v tomto článku hneď nasledujúci deň, teda 22. decembra 2018. Ceny budem rozdávať jednotlivo, čiže jednému výhercovi poputuje olej, inému ošatka a ďalším trom balíček korenia. Súťaž je otvorená pre Slovensko.

Vyhodnotenie

V súťaži som dostal 12 odpovedí a zaujímavé je, že každý ste vybrali niečo iné. Jediná téma, ktorá sa objavila viackrát bol chlieb. Inak ste spomínali koťogó, remosku, panvice aj dobošku.

Keďže náš mladý akurát trénuje počty, daj som mu vybrať 5 náhodných čísiel od 1 do 12 a vybral týchto víťazov: Igora Serátora, Tatianu Harciníkovú, Lýdiu Meliskovú, Hanu Kinovú a Katarínu Matejovú.

Gratulujem a posielam ceny, aj prianie pokojných sviatkov.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Komentáre (3)

  1. Článek o Levrnace, dodnes si ho pamatuju.

  2. Pre mňa je pamätný článok o batátovom kvasovom chlebe.
    Rada ho pomerne často pečiem. Samozrejme si veľmi rada prečítam
    každý nový článok, vrátane recenzií.

    1. Dakujem. A ak sa chcete zucastnit sutaze, tak odpoved treba poslat emailom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.